Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Miami Nagydíjon nem a versenyt vezető Lando Norris, hanem a címvédő Max Verstappen elé érkezett meg a bokszból a biztonsági autó. Az FIA nemrég magyarázatot adott a történtekre.

A Forma-1-es Miami Nagydíj a McLaren versenyzőjének, Lando Norrisnak a történelmi sikerével ért véget, a brit pilóta az első futamgyőzelmét aratta pályafutása során. A verseny 27. körében furcsa jelenetet láthattak a nézők, miután Logan Sargeant és Kevin Magnussen ütközése miatt beküldték a pályára a biztonsági autót. Ekkor az addig az élmezőnyből egyedüliként még kerékcsere nélkül álló Norris vezette a futamot, 

a safety car mégsem a McLaren, hanem Max Verstappen Red Bullja elé érkezett meg.

Természetesen a McLaren pilótájának is tartania kellett magát a biztonsági autós fázis alatt előírt deltaidős tempóhoz, mögötte viszont Verstappen és a mezőny többi tagja még lassabban haladt. Ennek köszönhetően amikor Norris a kör végén kiállt a bokszba, hogy kisebb időveszteséggel hajtsák végre a kerékcseréjét, már akkora előnnyel rendelkezett, hogy még a szervizelés után is a safety car elé térhetett vissza a pályára. Nem lehet biztosan azt állítani, hogy Norris emiatt nyerte meg a futamot, hiszen a biztonsági autó beküldése előtt 11 másodperccel vezetett a háromszoros világbajnok előtt, ám a furcsa jelenség sokaknak szemet szúrt, az FIA pedig igyekezett magyarázatot adni a történtekre.

Max verstappen, lando norris
A biztonsági autó Lando Norris helyett Max Verstappen elé érkezett meg Miamiban
Fotó: AFP (Photo by PEDRO PARDO / AFP)

Késői döntés volt a biztonsági autó beküldése, így nagyjából 20 méterrel lemaradtak Norrisról. Ezen a ponton a versenyirányítás úgy döntött, inkább teljesítsen egy lassú kört, hogy begyűjtse az összes autót,

hogy közben a marsallok megkezdhessék az autók mentését, ami nem lett volna lehetséges, ha azonnal engedjük az autóknak, hogy megelőzzék az SC-t. Úgyhogy megvárták, amíg összegyűltek az autók, mielőtt engedték őket előzni" - írta meg a formula.hu, miként magyarázta a döntés hátterét az FIA.

A 2024-es Forma-1-es szezon jövő héten az imolai Emilia Romagna Nagydíjjal folytatódik. Hat versenyhétvége után a 136 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 103 pontos Red Bull-os csapattárs, Sergio Pérez előtt. Az egyéni pontverseny harmadik helyén ferraris Charles Leclerc áll 98 ponttal, míg a negyedik és ötödik helyen 83-83 ponttal a friss futamgyőztes Lando Norris és Carlos Sainz állnak.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek