Vágólapra másolva!
A véghajrához érkezett a labdarúgó Merkantil Bank Liga 2023/24-es szezonja, amely két fordulóval a vége előtt tartogat még óriási izgalmakat. A már biztos feljutó Nyíregyháza mögött ugyanis hatalmas csata zajlik a másik NB I-et érő hely megszerzéséért, amiért két patinás klub, a Vasas és a Győr csatázik. A két csapat éppen egymás ellen lép pályára hétfőn, ami alighanem sorsdöntő lesz a feljutás szempontjából. Nézzük, mit tartogathat számunkra az NB II végjátéka.

A Vasas 2022-ben az NB II bajnokaként került fel az NB I-be, de nem tudta kiharcolni a bennmaradást, és azonnal visszazuhant a másodosztályba. A döcögős szezonkezdet után látványosan összekapta magát a tavaly még élvonalban szereplő angyalföldi csapat, így hiába gondolták sorkan, hogy edzőváltás történhet, Desits Szilárd vezetőedző végül bizalmat kapott. A Vasas ezt követően nyolc meccsen át veretlen maradt, egyedül a Kozármislenytől kapott ki, azt leszámítva viszont nem hagyta el ősszel vesztesen a pályát a piros-kék alakulat. Az angyalföldi csapat féltávnál a harmadik helyen állt, hat ponttal lemaradva a Győr mögött.

Vasas
Radó Andrásék sorsa a saját kezükben van az NB II csúcsrangadója előtt
Fotó: vasasfc.hu

Gera Zoltán csapata a feljutás kapujában

A Vasas tavasszal két győzelem mellett kétszer játszott döntetlent, és mivel a Győr elkezdte hullajtani a pontokat, egy pontra feljött az ETO mögé. Ez után jött az igazi hidegzuhany, hiszen az akkor 11 meccs óta veretlen Vasasnál úgy döntöttek, hogy kirúgják Desits Szilárd vezetőedzőt, a helyére pedig a korábbi 97-szeres válogatott Gera Zoltánt ültetik le a kispadra

Desits kirúgását nem indokolták meg, de minden bizonnyal az lehetett a probléma, hogy a Vasas nem tudott dominálni az NB II-ben, a 11 meccses veretlenségi sorozatban pedig benne volt öt döntetlen is olyan alsóházi csapatok ellen, amelyeket illett volna legyőzni.

Gera Zoltán
Gera Zoltán győztes mentalitást vitt a Vasashoz
Fotó: vasasfc.hu

Gera Zoltán kinevezése ugyanakkor nem volt kockázatmentes, mivel egy olyan edzőt ültettek le a Merkantil Bank Liga feljutó helyeiért küzdő Vasas kispadjára, aki klubszinten előtte még sehol nem dolgozott vezetőedzőként. Gera korábban a Ferencváros és a magyar válogatott szakmai stábját erősítette, Marco Rossival és Szergej Rebrovval is együtt dolgozott. 2019. június 7-től az U21-es válogatott szövetségi edzője volt, amelyet 35 mérkőzésen irányított.

Gera vezetésével Vasas játéka javult, s ugyan sokszor szenvedve nyert, de a csapat dominanciáját jól mutatja, hogy különösen hazai pályán erős, ugyanis a szezonban csak a Budafok tudott három ponttal távozni az Illovszky stadionból, még a nyitófordulóban. 

Gerával tíz bajnokit játszott eddig a Vasas az NB II-ben, ezeken két döntetlen mellett hétszer nyert, és csupán a Nyíregyházától kapott ki.

A Vasas ugyan a Honvédot és Haladást és is legyőzte, de hazai pályán botlott a kieső helyen álló Tiszakécske ellen, ami akár még döntő fontosságú is lehet a véghajrában, ugyanis a fővárosiak hárompontos előnye így egy egységre olvadt a Győrrel szemben.

Tóth Milán, Vasas
Tóth Milán a Vasas húzóembere az idei szezonban
Fotó: vasasfc.hu

A váratlan botlás után Gera Zoltán érthetően nem volt elégedett, a Vasas edzője szerint hiányzott a minőség a játékukból.

A játékunk labdabirtoklásban rendben volt, de nem tudtunk elég minőségi helyzetet kialakítani, nem tudtunk úgy mögéjük kerülni, ahogy terveztük. Egyértelműen hiányzott a minőség a játékunkból

értékelt a meccs után Gera Zoltán a Vasas honlapján.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Szeged lehet a nevető harmadik, és a második pozíciót ellophatja az esélyesek orra elől, de a sorozatos pontvesztésekkel a 32. fordulóra eldőlt, hogy a Tisza parti csapat már nem juthat fel az élvonalba, így két csapat maradt versenyben.

A Vasas hátralévő meccsei:  

  • Győr (idegenben)
  • Soroksár (otthon)

Edzőváltások után magára talált a Győr

Győrben a szezon elején egyértelműen a feljutást tűzték ki célul, ennek megfelelően az ETO rendkívül jól kezdte az idényt: a rengeteg idegenlégióssal teletűzdelt Rába-parti csapat megnyerte az első négy bajnokiját, majd az 5. fordulóban a Nyíregyháza vette el a veretlenségét, amely később a bajnokságban is megelőzte. 

ETO FC Győr
A győri játékosok motiváltságával gondok akadtak a tavasszal
Fotó: eto.hu

A győriek az őszi szezonban csupán háromszor kaptak ki. Sokan ekkor már biztosra vették, hogy egyik feljutóhely a győrieké lesz, bár a Vasas elleni hatgólos, megalázó vereség már előre vetítette, hogy tavasszal lehetnek változások. És lettek is. Ugyanis váratlanul lejtmenetbe került az ETO FC Győr, amely február elején a kiesés elől menekülő BVSC otthonában, majd két héttel később a Kozármisleny vendégeként szenvedett vereséget. A meglepő eredmények után kirúgták a spanyol vezetőedzőt, Antonio Munozt, aki 2023 márciusában vette át a csapat távirányítását Tímár Krisztiántól. A sors fintora, hogy Tímár aztán annak a Nyíregyházának lett az edzője, amely bajnokként jutott vissza az élvonalba.

Ugyan a télen megpróbálták tovább erősíteni a csapatot, a Honvéd közönségkedvence, Nenad Lukics, és az AS Monacóval francia bajnoki címet szerzett, BL-elődöntőben is járt brazil Gabriel Boschilia is érkezett, de az eredmények nem jöttek, a játékosok motiváltságával gondok adódtak, a mutatott játék pedig egyre kilátástalanabbá vált.

Kuznyecov Szergej
Kuznyecov Szergejt kirúgta az ETO FC Győr, miután nyolc meccsből négyet elveszített
Fotó: eto.hu

Az ETO 21 forduló után nyolc pont hátránnyal még a második helyen állt a Nyíregyháza mögött, amikor a csapat élére a Diósgyőrből kirúgott Kuznyecov Szergejt nevezték ki, aki az előző szezonban a feljuttatta a miskolciakat az első osztályba.

Azonban Kuznyecov nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – igaz, erre nem is volt túl sok ideje, ugyanis nyolc meccs után kirúgták. Az első győri meccsén azonnal rangadót veszített a Nyíregyháza ellen, majd egy Tiszakécske elleni győzelmet követően csapata a Honvédtól is kikapott hazai pályán, végül a Budafok elleni idegenbeli és az otthoni Szeged elleni vereség megpecsételte a sorsát. Ekkor úgy tűnt, a győri alakulaté is eldőlt, mivel a rangadó elbukásával már nem a saját kezében volt a sorsa. Nem meglepő, hogy Győrben újabb edzőcsere történt. Az utolsó öt forduló előtt Világi Oszkárék ismét váratlant húztak, és az NB I kiharcolása érdekében Dunaszerdahelyről, a korábbi szlovák válogatott Borbély Balázst nevezték ki, aki korábban soha nem felnőtt csapat vezetőedzője.

Borbély Balázs
Borbély Balázs felrázta a Győrt, amely zsinórban három meccset nyert az irányításával
Fotó: eto.hu

Borbélytól első sorban azt várták, hogy felrázza a szétesett győri csapatot a bajnokság hajrájára. Ez sikerült is, ugyanis bemutatkozó mérkőzésén a sereghajtó Mosonmagyaróvár ellen 5-0-s kiütéssel indított, majd a góllövés terén meglehetősen vérszegény Pécset verték a győriek otthon 3-1-re. A 32. fordulóban az ETO FC Győr drámai meccset játszott Kazincbarcikán, ugyanis kétgólos hátrányból fordított, győzelmével pedig életben tartotta az esélyt a feljutást érő második hely megszerzésére. A találkozó után a Kazincbarcika edzője, a korábbi tízszeres válogatott és a Honvéddal háromszoros magyar bajnok Csábi József kemény kritikát fogalmazott meg a győri együttessel szemben, amelynek nem is gratulált a győzelemért, mert szerinte nem nyújtott olyan teljesítményt.

Nekem most kötelességem lenne gratulálni a Győrnek, ezt most nem teszem meg, elnézést kérek, mert ha egy zsoldosokkal teletűzdelt csapatnak az utolsó percekben húzni kell az időt egy Kazincbarcika ellen, akkor én nagyon elgondolkodnék azon, hogy ez milyen megoldás

– mondta Csábi József, a Kazincbarcika edzője.

Ajka, ETO FC Győr
Könnyen lehet, hogy a Győr számára már tét nélküli lesz az Ajka elleni utolsó bajnoki
Fotó: eto.hu

Győzelmével a második helyre ugró Győrnél abban bízhattak, hogy a Vasas botlik még, de az angyalföldiek nem tették meg ezt a szívességet, és az ezer sebből vérző Szombathelyi Haladást 1-0-ra legyőzték a 32 forduló zárómérkőzésén. Gera Zoltán együttese így visszaelőzte a Győrt és a jövő hétfői, Rába-parti rangadót ismét a második, feljutó helyen várhatja.

Az ETO FC Győr hátralévő meccsei az NB II-ben:

  • Vasas (otthon)
  • Ajka (idegenben)

Mindent eldönthet az NB II csúcsrangadója

Egészen drámaivá váló véghajrát fut a feljutásért a Győri ETO-val a Vasas, amely minimális pontelőnyének köszönhetően kedvező helyzetből várhatja az NB II csúcsrangadóját az ETO Parkban. A Vasas már csak azért is jó előjelekkel várhatja a meccset, mert tavaly novemberben 6-0-ra ütötte ki a Győrt, legutóbbi öt meccséből pedig négyet is megnyert, ugyanakkor a legutolsó vendégszereplésekor 3-1-re kapott ki a Rába-parti együttes otthonában.

ETO FC Győr
Az őszi 6-0-s kudarc után visszavágna a Vasasnak a Győr
Fotó: eto.hu

Gera Zoltánék már egy döntetlennel is hatalmas lépést tehetnének a NB I felé, hiszen az utolsó forduló előtt a saját kezükben lenne a sorsuk, és hazai pályán harcolhatnák ki a feljutást a Soroksár ellen. 

Az iksz viszont még veszélyes is lehet,

hiszen ha esetleg a Vasas kikap az utolsó fordulóban, a Győr pedig a meglepetésgyőzelmekre is képes Ajkával csak döntetlent érne el, úgy pontazonosság alakulna ki, ebben az esetben pedig nem az egymás elleni eredményeket veszik alapul, hanem első sorban a bajnokságban elért több győzelmet, amiben jobban áll a Győr. Az ETO-nak viszont kilenc veresége van, ami több mint amennyi a Nyíregyházának és a Vasasnak van összesen, márpedig ilyen sok vereséggel ritkán jut fel egy csapat az élvonalba – legutóbb a Balmazújvárosnak sikerült még 2017-ben.

eto fc győr, vasas
A feljutásról dönthet a Győr és a Vasas NB II-es rangadója
Fotó: eto.hu

A Győr korábbi kapusa, dr. Tóth Lajos, aki jelenleg 85 évesen a második legidősebb élő ETO-futballista, úgy érzi, hogy a bajnokság után lesz ok az ünneplésre Győrben.

Bízom benne, hogy a legutóbbi mérkőzéseken tapasztalt eredményesség kitart az idény végéig. Úgy érzem, legyőzzük a Vasast és az ETO visszajut az NB I-be, ahová sok-sok évtizeden át tartozott

mondta a Kisalföldnek Tóth, aki 1969 és 1971 között 37 NB I-es mérkőzésen védett.

Versenyfutás közben botlik újra a Vasas?

Érdekesség, hogy amikor az elmúlt évtizedben az NB II-ben szerepelt a Vasas, nem igazán sikerült hasonló helyzetből feljutnia. Kétszer is úgy jutott vissza az élvonalba, hogy gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, de például 2021-ben drámai bukást produkált. A bombaerős kerettel a feljutásért küzdő Vasas a 37. fordulóban elszenvedett nyíregyházi vereség miatt lecsúszott a feljutó helyről, és már nem is tudott visszakapaszkodni oda, így újabb egy évet kényszerült a másodosztályban maradni.

Radó András, Vasas, ETO FC Győr
Hatalmas bukás lesz, ha az egész szezonban feljutónak tűnt Győr NB II-es marad jövőre is
Fotó: vasasfc.hu

Egy esetleges győzelemmel viszont a piros-kékek minden kérdést eloszlathatnának, hiszen az utolsó körre négy pontos, behozhatatlant előnyre tennének szert. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, hiszen Borbély Balázzsal az ETO még hibátlan – 11 rúgott gól mellett pedig csak hármat kapott.

A gólkirályi címért is hatalmas a harc

Az NB II góllövőlistáját jelenleg a Kozármisleny támadója, Kirchner György vezeti 17 találattal, de mögötte ugyancsak a Vasas és a Győr minipárharca zajlik, ugyanis az ETO FC Győr román támadója, Claudiu Bumba duplázott a Kazincbarcika ellen, így egy gólra megközelítette a 16 góllal második helyen álló Tóth Milánt, aki abszolút húzóembere az angyalföldi együttesnek, és még esélyes a másodosztály gólkirályi címére is.

Az NB II utolsó előtti, 33. fordulója tehát mindent eldöntőnek ígérkezik. Az egyetlen kérdés csupán a győri csúcsrangadó előtt, hogy beérik-e a hazaiak munkájának gyümölcse, és a sorozatos edzőváltások után Világi Oszkárnak sikerül végre a 2013-ban még magyar bajnok Győrt visszajutnia az NB I-be, ahol legutóbb 2015-ben szerepelt, vagy a tavaly kiesett Vasas lesz a Nyíregyháza mellett az a csapat, amely az NB I-ből kiesett Kisvárdát és a Mezőkövesdet váltja a 2024-2025-ös idényben?! Könnyen lehet tehát, hogy a magyar fociszezon jelenlegi legfontosabb kérése május 19-én fog eldőlni, az azonban biztos, hogy bármelyik csapat is végez a harmadik helyen, az kétségkívül a bajnoki idény legnagyobb vesztese lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30