Elképesztő orosz offenzíva Harkovnál, végzetes döntést hozhat Zelenszkij

Események

Ukrajna, Ukrán tüzér készít elő lövéshez egy svéd gyártmányú önjáró tarackot egy Donyeck melletti erdőben
Ukrán tüzér készít elő lövéshez egy svéd gyártmányú önjáró tarackot egy Donyeck melletti erdőben
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 813. napjáról.

 

04:30
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

04:32
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 6192 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6303 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:34
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Stabilabb a helyzet

"Harkov régióban – a határhoz közeli területeken, Vovcsanszk városában – védekező akcióink folytatódnak. A nap folyamán Ukrajna Védelmi és Biztonsági Erőinek sikerült részben stabilizálni a helyzetet. A megszállót, aki belépett a harkovi régióba, minden rendelkezésre álló eszközzel megsemmisítik. A tüzérség, a drónok és a gyalogságunk egészen pontosan működik" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

05:13
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Kínába érkezett az orosz elnök

Kétnapos állami látogatásra Pekingbe érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, ami a két szövetséges egységének jelentős demonstrációja.
Putyin és kínai kollégája, Hszi Csin-ping várhatóan nem jelentenek be jelentősebb megállapodásokat a látogatás során, de az utazás a két ország elmélyülő partnerségének a jele.
A látogatás előtt a Kreml közölte, hogy Putyin és Hszi „részletes megbeszélést folytat az átfogó partnerséggel és stratégiai együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről, és meghatározza az Oroszország és Kína közötti együttműködés további fejlesztésének új irányait”.

 

05:58
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Katonai támogatás és békekeresés

"Ukrajna katonai támogatása nem zárja ki a békés megoldások keresését, amelyeknek mindenkori alapfeltétele az ukránok beleegyezése" - vélekedett Petr Pavel cseh elnök az X-en megjelent bejegyzésében.
"Le kell állítanunk a háborút és el kell kezdeni a vitát a jövőbeni rendezésről. Ez valamiféle kompromisszum lehet, de nem Ukrajna, Oroszország és a megállapodást garantáló országok egyetértése nélkül" - jelentette ki a cseh államfő.  

06:41
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs evakuálás Harkovban

Ihor Terehov, Harkov városának polgármestere azt mondta, hogy egyelőre nem tervezik a lakosság evakuálását a megyeszékhelyről, éppen ellenkezőleg, a térség azon településeiről érkeznek oda emberek, ahol harcok zajlanak.
"Több mint nyolc órán keresztül volt légiriadó, de nyugodtan vészelte át az éjszakát a város. Már több mint hatezren érkeztek a környékről. A menekülteket kollégiumokban helyezték el, és mindent megadnak nekik, hogy többé-kevésbé védettnek érezzék magukat. 

07:47
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Új orosz régióvezetők

A kurszki, a tulai, a kalinyingrádi, a kemerovói és a habarovszki régió élére nevezett ki megbízott kormányzót Vlagyimir Putyin.
Kalinyingrád megye eddigi kormányzója, Anton Alihanov az ipari és kereskedelmi tárca élére került.
Tula megye vezetője, Alekszej Gyumin, elnöki tacsadóként Moszkvába költözik.
Kemerovo kormányzója, Szergej Civiljov, az energiaügyi miniszteri posztot foglalta el.
A Habarovszki terület megbízott kormányzója, Mihail Gyegtyarjov, az orosz sportminisztérium irányítását vette át.
Kurszk megye eddigi irányítója, Roman Sztarovojt, közlekedési miniszter lett.

08:23
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Csehország nem küld vissza ukránokat

"Nem megvalósítható a hadköteles ukrán férfiak Ukrajnába való visszaküldését célzó javaslat" - reagált a TOP 09 kormánykoalíciós párt felvetésére Jan Lipavsky, cseh külügyminiszter.
"Lehetetlen valakit csak úgy elfogni és Ukrajnába küldeni azzal a tudattal, hogy ott besorozzák a hadseregbe. Ezt a nemzetközi jog és a különféle szerződések nem teszik lehetővé. Látjuk, hogy aránylag élénk vita folyik erről, és hogy Ukrajna is jelzi, hogy szüksége lenne harcképes férfi állampolgáraira hadseregében" - mutatott rá Lipavsky.
A prágai sajtó szerint jelenleg több tízezer hadköteles ukrán férfi él Csehországban.

08:55
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Folytatható Ukrajna támogatása

A tavaly végrehajtott tőkeemelés nyomán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a jelenlegi szinten tudja folytatni Ukrajna támogatását - mondta a londoni pénzintézet elnöke.
Az EBRD kormányzótanácsa decemberben hagyta jóvá a pénzintézet igazgatósága által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést.
A bank a háborús időszakban éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd eurót, az újjáépítés megkezdése után évente 3 milliárd euróig terjedő finanszírozást képes nyújtani Ukrajnának.

09:41
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Finnország tartalékosokat küldene a határra

Finnország módosítja jogszabályait, hogy több ezer tartalékos járőrözhessen az ország Oroszországgal közös határán, ha hirtelen migránshullám támadna.
"A megváltozott biztonsági helyzet miatt a meglévő módszereket ki kell egészítenünk a határbiztonság fenntartásának új módszereivel" - mondta Antti Hakkanen védelmi miniszter.
Finnország tavaly év végén lezárta 1340 kilométer hosszú határát Oroszországgal, miközben egyre többen érkeznek az államba Oroszországon keresztül, például Szíriából és Szomáliából.

10:29
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Svájci Patriot-rendszer

Viola Amherd svájci elnök azt mondta, hogy vita kezdődött arról, hogy Svájc lemondhat-e egy, az Egyesült Államoktól érkező Patriot rakétavédelmi rendszerről, hogy Ukrajna hamarabb kaphasson egyet.

10:51
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai fegyverek

Az Ukrajnába látogató Antony Blinken, amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok nem ösztönzi Ukrajnát arra, hogy az általuk szállított fegyverekkel lőjjön Oroszországon belüli célpontokra. Úgy véli, hogy erről Kijevnek magának kell döntenie. Az Egyesült Államok a Patriot rakétarendszerek és a kritikus légvédelem egyéb formáinak biztosítására összpontosított – mondta.
Korábban hasonló tartalmú nyilatkozatot tett a brit külügyminiszter is, amikor a brit rakéták esetleges oroszországi bevetéséről kérdezték.

11:26
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz sajtó a szankciós listán

Az Európai Unió nagykövetei elvben megegyeztek abban, hogy négy orosz médiát (Európa Hangja, RIA Novosztyi, Izvesztyija és Rosszijszkaja Gazeta) felvesznek az EU szankciós listájára, propagandával vádolva őket. Az EU emellett megtiltotta az uniós média, nem kormányzati szervezetek és politikai pártok oroszországi finanszírozását.
Korábban szankciókat vezettek be az orosz állami tulajdonú Russia Today és a Szputnyik ellen.

11:49
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Óránkénti áramszünet

Május 16-tól ütemezett óránkénti áramszünetek lépnek életbe Kárpátalján. 

A  Zakarpattyaoblenerho megyei áramszolgáltató szerint Kárpátalján az óránkénti áramkimaradások menetrendjét az Ukrenerho által régiónként meghatározott határértékeknek megfelelően alakítják ki.

A tervezett áramszünetek hat szakaszban kerülnek végrehajtásra.

12:23
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

50 ország biztosan ott lesz Svájcban

A Svájcba tervezett ukrajnai békecsúcsra már több mint 50 ország jelezte részvételét. Oroszországot nem hívták meg, mert többször is kijelentette, hogy nem érdekli a találkozó.

13:19
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők május 15-én 10 közösséget támadtak meg Szumi régiójában - jelentette a regionális katonai igazgatás. Hozzátették: Oroszország egész nap aknavetővel, tüzérséggel, rakétavetővel és drónokkal támadta a határ menti közösségeket. Egy ember meghalt.

13:58
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok támadtak meg egy fegyvergyártó céget Tulában

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) által üzemeltetett drónok május 16-án lecsaptak Tula városában az állami tulajdonban lévő orosz fegyvergyártó vállalat, a "Basalt" gyáregységeire - közölte egy katonai hírszerzési forrás a Kijev Independentnek.

14:32
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megvédte Vovcsanszkot

Az ukrán csapatok meghiúsították Oroszország erőfeszítéseit, hogy megvessék a lábukat a Harkov régióban található Vovcsanszk városában – jelentette az ukrán vezérkar május 16-án.

15:00
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán kézen maradtak a területek Rabotinónál

Az ukrán katonák nem veszítettek területeket a Zaporizzsja megyei Rabotino falu közelében – közölte Dmitro Lykhovi, a vezérkar szóvivője május 16-án.

16:05
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Károkat szenvedett a belbeki lőszerraktár

Az Atesh partizáncsoport szerint május 15-én este megsérült az orosz Belbek katonai repülőtér fő rakéta- és tüzérségi raktára a megszállt Szevasztopol közelében.

17:02
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Itt tart most a fronthelyzet

Az orosz erők folytatták a támadó manővereket a frontvonal nagy részén. Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint északkeleten 30-szor támadták meg a csapatok az ukrán állásokat a kupjanszki fronton, ötször pedig a limani frontot. A középső keleti területeken további 109 kísérlet történt az ukrán védelem áttörésére a Sziverscsina, Kramatorszk, Pokrovszk, Vremivka és Kuakhove frontokon. Délen az orosz katonák továbbra is megpróbálták kiűzni az ukrán erőket a Dnyipro folyó keleti partjáról.

17:43
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok megkezdték Lipcsi felszabadítását

Az orosz csapatok megkezdték Lipcsi község felszabadítását Harkov régiójában – mondta Vitalij Gancsev, a regionális adminisztráció vezetője. Az adminisztráció vezetője szerint továbbra is feszült a helyzet Harkov térségében, az orosz csapatok magabiztosan haladnak előre.

18:29
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalmas támadás Harkovban

Az Orosz Fegyveres Erők „Észak” csoport tüzérsége hatalmas támadásokat indított az ukrán fegyveres erők állásai ellen, aminek következtében a rohamegységek előrenyomultak Harkov térségében - mondta Balashov parancsnok a RIA Novostyinak.

Korábban a védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az északi csapatok felszabadították Gatiscse, Krasznoe, Morohovec és Oleynikovo településeket, a harcosok elfoglalták Boriszovkát, Ogurcovót, Pletenyevkát, Pylnaját és Sztrecsejét.

19:13
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

A légvédelmi erők öt régióban közel egy tucat drónt semmisítettek meg

Tegnap este légvédelmi rendszerek egy ukrán Tochka-U rakétát és több mint egy tucat drónt lőttek le orosz terület felett – jelentette az orosz Honvédelmi Minisztérium. Két drónt elfogtak, négy pedig megsemmisült a Krím felett. Két további eszközt lőttek le Tula régióban, egyet-egyet Brjanszk és Kaluga felett.

19:44
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia bejelentést tett

A dán kormány május 16-án 5,6 milliárd dán korona (290 milliárd forint) értékű új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. A csomag 2,4 milliárd dán korona értékben tartalmaz légvédelemi -és tüzérségi lövegeket és egyéb lőszereket.

20:31
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Nincs elég ukrán katona, új törvény lép életbe

A május 18-án életbe lépő új mozgósítási törvények értelmében a sorköteles korú férfiaknak a határon fel kell majd mutatniuk a sorozási hivatalban kiállított regisztrációs igazolást - közölte Andrij Demcsenko, az Állami Határőrség szóvivője.

21:34
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna elkeseredett küzdelmet vív Harkovban

Ukrajna nem engedheti meg magának, hogy elveszítse Harkov városát - mondta Volodimir Zelenszkij elnök az ABC Newsnak adott május 16-i interjújában, aki "nagyon súlyosnak" nevezve a helyzetet. Zelenszkij ugyanakkor elmondta, hogy Ukrajna további két Patriot légvédelmi rendszerrel akadályozhatja meg a város elfoglalását.

22:01
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Új fegyverrel támadnak az ukránok

Az orosz hadsereg új ukrán fegyverrel szembesült a Fekete-tengeren. Ukrajna tengeri kamikaze drónokat vet be - írja Andrii Kharuk hadtörténész.

23:48
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák Belgorodban

Rakétára figyelmeztető szirénák szólaltak meg Belgorodban és a térségében 

– közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram csatornáján.

A kormányzó azt írta követőinek, hogy lehetőség szerint ne menjenek ablakok közelébe, keressen tömör falú hejséget a házban vagy ha az utcán tartózkodik keressen menedéket.

00:09
május 16, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb robbanások rázták meg Harkovot

Az ukrán sajtó péntek éjszaka jelentette be, hogy újra bombázzák Harkovot, így légi riadót rendeltek el Harkov és Odessza térésgében. 

 Az orosz csapatok 2022-ben kezdték el bombázni az ukrán térséget, azóta szinte mindennapos a sziréna hangja.

04:51
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.