Véletlen sörbaleset, vagy egyszerű marketingfogás? Ellentmondásos az IPA eredete

Ipa, sör, illusztráció,
Fotó: Shutterstock/siamionau pavel
Vágólapra másolva!
Napról napra nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban a kézműves sörök, így változik a népszerű italhoz fűződő kultúránk is. Egyre többen keresik a söröket fajtájuk és eredetük szerint, így hétről hétre nagyobb a kereslet többek között az IPA sörök iránt is. Utánajártunk, hogy vajon honnan ered a neve ennek a kisüzemi főzdék körében messze a legnépszerűbb típusnak.
Vágólapra másolva!

Honnan származik az IPA sör? 

Amikor a britek által meghódításra került India – tartja magát az egyik, a sör eredettörténetéről szóló legenda - az ottani csapatoknak joguk volt a rendszeres sörfogyasztáshoz, de miután senki sem tudta, miből készül a sör és hogyan zajlik a sör készítése a gyarmatosítás áldozatául esett szubkontinensen, a britek hajóval szállították Indiába a finom pale ale-t.

A probléma azonban az volt, hogy hűtés nélkül az angol sörök útközben megromlottak, ezért extra adag élesztőt és komlót adtak az eredeti recepthez. Így történhetett meg az, hogy az a sör, amit az Indiában állomásozó katonák ittak jóval erősebb változata volt az angol italnak, hiszen a sörök alkoholtartalma magasabb volt.

Miután Gandhi rávette a briteket, hogy távozzanak, a katonák összepakoltak és hazamentek, csakhogy hiányozni kezdett nekik a jól megszokott sör, így jelentős piaci kereslet kezdett mutatkozni a pale ale „indiai verziója”, azaz az India Pale Ale (IPA jelentése) iránt. A többi pedig már történelem.

Ipa, sör, illusztráció,
Utánajártunk, mi az IPA eredete.
Fotó: Shutterstock/siamionau pavel / Shutterstock/siamionau pavel

"Nem!" – volt olvasható a kurta válasz Malcolm Purinton, neves sörtörténész és tudós e-mailjében a fenti legenda elolvasása után. A bostoni Northeastern Egyetem világ- és élelmiszertörténetet oktató professzora azonnal rámutatott néhány következetlenségre a sorok között „Amikor a britek gyarmatosították Indiát, már évszázadok óta szállították a sört országokon és óceánokon keresztül! Hallottál már a Mayflowerről? - tette fel a kérdést üzenetében egy sörkutatást végző újságírónak.

 Míg a sör története valóban összefügg Indiával és a Brit Birodalommal, az IPA becenevet inkább a nemzeti büszkeség és egy üzleti fogás ihlette.

Az Indiába küldött pale ale népszerűsítéséért egy George Hodgson nevű sörfőző volt felelős, aki feltalálta és elnevezte magáról ezt az erősen komlós sört. Az ún. Hodgson's Ale akkoriban October Beer néven volt kapható, receptje ugyanis az olcsó őszi komlón alapult – magyarázta Purinton, a Globalizáció egy pohárban című könyv neves szerzője.

Hodgson ezt követően exkluzív sörszerződést kötött a British East India Company-val, melynek keretében az indiai briteket Brown ale-lel, Porterrel és October Beerrel látta el, amely a hagyományos pale ale erősebb, komlósabb és keserűbb rokona – mondta Purinton. Az 1820-as és '30-as években Hodgson versenytársai az October Beernek új nevet adtak, így lett India Pale Ale a neve, elsősorban azért, hogy a különleges sörök felkeltsék a birodalom büszkeségét.

Tehát valójában az IPA-k keletkezése nem másnak köszönhető, mint a brit sörfőzdék és a prémium sörök versenyének a tengerentúli piacokért.

Legkedveltebb sör fajták a világon 

A jelenlegi sörökön gyakran találunk más betűszavakat, például az APA-kat. Ezek olyan sör márkák, amelyek elkészítéséhez főleg amerikai komlót használnak, és kevesebb alkoholt tartalmaznak - fogalmaz Purinton. Ha DIPA-t látjuk, az Dupla IPA-t jelent, vagyis több komlót és nagyon magas alkoholtartalmat. A NEIPA New England IPA-t jelent, amely mögött kicsit gyümölcsösebb íz, és több komlót bújik meg, azaz gyakorlatilag ez egy „lédús” IPA, egy finom kézműves sör. 

A Portert – amely angolul hordárt jelent – valóban a hordárokról nevezték el, azokról a férfiakról, akik árukat hordtak a hajókról az üzletekbe, a piacokra, vagy a londoni otthonokba – mutatott rá a neves szaktekintély, a hordárok ugyanis annyira szerették ezt a sötétszínű, ízes sört, hogy mindenki elkezdte ezt hordárnak, azaz porternek hívni. 

A Stout a Porter erősebb változata, amely később saját stílussá vált. „A Guinness-család éppen a népszerű londoni portereket/stoutokat másolta, amikor elkezdték saját sörüket főzni Dublinban” – árulta el Purinton.

image

A sör és a lager közötti különbség a főzési folyamatban keresendő, hiszen más-más élesztőket tartalmaznak, és meleg vagy hideg vízzel erjesztik. Lager hosszabb ideig is pihen, mielőtt felszolgálják. A Pilsner pedig egy arany stílusú láger, amely a csehországi Pilsen városából született. „A Lager németül „tárolni” – magyarázta Purinton.

További információ itt.