Nagy fordulat jöhet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben

tej, kávé, tejeskávé
Egy kis tej a kávéba felerősíti a gyulladáscsökkentő hatást
Vágólapra másolva!
A presszó kávé legfontosabb összetevői védhetnek az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérjelerakódások ellen az agyban - derül ki egy laboratóriumi mintákon végzett új kutatásból. Az eredmények vadonatúj, izgalmas kezelési lehetőségek kifejlesztését tehetik lehetővé.
Vágólapra másolva!

Bár mai napig nem teljesen világos, hogyan alakul ki az Alzheimer-kór, a tau-fehérjék felhalmozódása nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható a betegség megjelenésével. Ezek a fehérjék kisebb mennyiségben nem okoznak gondot, felszaporodva azonban kóros változásokat indíthatnak el az agyban – írja a Science Alert.

Korábbi kutatások már találtak bizonyítékokat arra, hogy a kávé és a koffein védelmet nyújthat a kognitív hanyatlás ellen, ezért az olaszországi Veronai Egyetem kutatócsoportja a kávékeverékeknek a tau-fehérje csomókra gyakorolt hatására összpontosított.

Így akadályozhatja meg a kávé az Alzheimer-kórt

A szakértők a nukleáris mágneses rezonancia spektroszkópia eszközével vizsgálták a kávé főbb összetevőit, a koffeint, trigonellint, genisteint és teobromint; ezzel a módszerrel az anyagok atomi szinten vizsgálhatók és elemezhetők.

A vizsgálat kimutatta, hogy a koffein, a genistein vagy a teljes eszpresszókivonat koncentrációjának növelésével a tau-fibrillumok (fehérjecsomók) rövidebbek lettek, és kevésbé képeztek nagyobb csoportokat. Emellett a kísérletek bizonyították, hogy a megrövidült fibrillumok nem voltak mérgezőek a sejtekre, és nem működtek „magként", amelyből további csomósodás történhetett volna.

A koffein és az eszpresszókivonat kötődését az előre kialakult tau-fibrillumokhoz is kimutatták, ami arra utal, hogy kölcsönhatásba léphetnek a meglévő csomókkal, és megakadályozhatják az újak kialakulását.

A kávé összetevői megakadályozhatják az Alzheimer-kór kialakulását Forrás: Pinterest

Egyelőre várni kell a hatékony fegyverre az Alzheimer ellen

Sajnos a kávékeverékek közvetlen alkalmazása a tau-fehérjékre nem működőképes a szervezetben. Az ital először az emésztőrendszerünkben kerül feldolgozásra, és bár néhány hasonló vegyületről ismert, hogy átjut a vér-agy gáton, mint például a koffein, olyan komplex kémiai kölcsönhatások történnek a szervezetünkben, amelyek miatt a kívánt hatások nem érvényesülnek.

A kutatók ennek ellenére bíznak abban, hogy a megfigyelés hamarosan újfajta Alzheimer-kór ellenes terápiák kifejlesztéséhez vezethet.

A teljes tanulmány a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szakfolyóiratban olvasható.