Így emlékszik meg Lang Györgyi halálának évfordulójáról Falusi Mariann

Vágólapra másolva!
Már egy éve, hogy meghalt a Pa-Dö-Dő súlyos betegséggel küszködő énekesnője, Lang Györgyi, akinek nemcsak kollégája, hanem legjobb barátja is volt Falusi Mariann, akit nagyon megviselt Lang halála, most így emlékszik meg róla a halálának első évfordulója alkalmából.
Vágólapra másolva!

Május 20-án lesz egy éve, hogy váratlanul meghalt Lang Györgyi, aki 66 éves volt. A Pa-Dö-Dő énekesnője majdnem negyven évig küzdött súlyos betegségével, hiszen 28 éves korában állapítottak meg nála szklerózis multiplexet, ami miatt évek óta kerekesszékbe kényszerült. Ennek ellenére koncertezett, utazott a nagyvilágban, még tavaly is vállalt fellépéseket, sőt halála előtt is épp közös koncertre készült Falusi Mariannal.

Lang Györgyi állapotát tovább súlyosbította, hogy 2021 decemberében sztrókot kapott, melynek következtében beszédközpontja is sérült, jobb karja pedig lebénult. Bár úgy tűnt, az énekesnő jobban van, állapota miatt jó ideje folyamatos segítségre szorult. A sztrókja után Kulka János segített az énekesnőnek újra megtanulni beszélni, de zenésztársa és jó barátja, Falusi Mariann is rengeteg időt töltött el a súlyos beteg Lang Györgyivel. Szeretteinek köszönhetően sosem szomorkodott az állapota miatt, az utolsó percig tartotta benne a lelket, hogy még színpadra állhat.

Lang Györgyi
Lang Györgyi 28 éves kora óta súlyos beteg volt
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Falusi Mariannt azonban nagyon megviselte, hogy elveszítette barátnőjét, akinek a halálakor is jelen volt, hiszen mindig igyekezett időt tölteni vele és segíteni neki. Az énekesnő nem igazán szólal meg a témában, hiszen úgy fogalmazott, hogy számára ez magánügy, és valószínűleg Lang Györgyi sem szeretné, ha ezt tenné.

Most barátnője halála után egy évvel erőt vett magán, és egy fellépésén elénekelt pár közös dalt, amit a Pa-Dö-Dő koncerteken közösen adtak elő, de eddig képtelen volt rá. A legnagyobb slágereik közül például a Röpül a tányér, a Szabó János, a Te vagy a legjobb dolog a héten című dalok hangzottak el, ami a közönséget is megérintette.

Egy év telt el. Ma is ugyanolyan fájdalmas. Elképzelhetetlen, felfoghatatlan.

De mégis: muszáj élni, túlélni. Az elmúlt egy évben nagyon sokat koncerteztem, ez egyfajta terápia volt számomra. És úgy érzem működik is. A szívemben űr van, de újra képes vagyok nevetni, nem érzem rosszul magam attól, ha jól érzem magam. Györgyi is ezt szerette volna. 

Nagy dolog, hogy tudok Pa-Dö-Dö dalt énekelni. Olyankor azt érzem, mintha ott lenne mellettem…

Ahogy az elmúlt sok évtizedben volt. Igyekszem a jövőre koncentrálni, szeretnék sokat énekelni, nevetni, élni, ameddig csak megadatik nekem" - nyilatkozta a Borsnak szombati koncertjét követően Falusi Mariann, aki így állított emléket Lang Györgyi halálának évfordulója alkalmából.

Falusi Mariann, Lang Györgyi
Falusi Mariann beszédet mond Lang Györgyi nyilvános temetésén
Fotó: Polyák Attila - Origo