Fontos változások jönnek az összes iPadbe

apple ipad pro tablet táblagép ipados
Fotó: Daniel Romero / Unsplash
Vágólapra másolva!
Kapuőrré minősítették a szoftverét, kénytelen módosítani az Apple.
Vágólapra másolva!

Újból lesújtott az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA), az iPhone-okon futó iOS rendszert követően a döntéshozók az iPad tableteken működő iPadOS-t is kapuőrré nyilvánították. Ez jó hír az Európai Gazdasági Térség országaiban élők számára, az Apple kénytelen a táblagépein is bevezetni ugyanazokat a versenyélénkítő változtatásokat, amelyeket az iPhone-ok részben már megkaptak, vagy a közeljövőben megkapnak.

A főbb változtatások közül kiemelhető a böngészőválasztó képernyő, az appok alternatív programboltokból és webhelyekről való telepítésének a lehetősége, továbbá hogy a pénzügyi appok kínálhatnak NFC-s mobilfizetési funkciót.

Az Apple hat hónapot kapott rá, hogy bevezesse az iPadOS-ben a törvényi megfelelőséghez szükséges változtatásokat, különben elméleti síkon akár 40 milliárd dollárra rúgó bírságot is kaphat. A módosítások elvégzése műszakilag valószínűleg nem jelent majd problémát, hiszen az iOS és az iPadOS rendkívül közeli rokonok, a kódbázisuk jókora részén konkrétan osztozkodnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!