Megbénították a sci-fi magazint a chatbotok

földönkívüli, űrlény, UFO, űr, nem evilági lény, lény, föld, illusztráció
Aliens creature in the forest
Vágólapra másolva!
Kénytelen volt felfüggeszteni az olvasói történetek fogadását a Clarkesworld.
Vágólapra másolva!

Újabb előre nem látott problémát okoztak a Google és a Microsoft keresőibe hamarosan bekerülő technológiákat használó chatbotok, a jelek szerint egész jók a rövid sci-fi történetek összeollózásában. A neves Clarkesworld tudományos-fantasztikus és fantasy magazinnak emiatt most fel kellett függesztenie a rövid olvasói történetek fogadását, februárban ugyanis kibújt a szellem a palackból, az olvasók kezelhetetlen mennyiségű chatbotok által írt rövid történetet zúdítottak a szerkesztőségre.

Az olvasói történetek emberemlékezet óta a magazin részét képezik, a szerkesztőség rádásul nem csak kiválasztja a legjobb történeteket a nyomtatásban való megjelenésre, de szavanként 12 centet (43 forintot) fizet is értük. A rendszerrel sokáig semmiféle érdemi probléma sem volt, azonban a koronavírus-járvány kezdetén kissé elharapózott a plagizálás, a ChatGPT tavaly decemberi elérhetővé válása óta pedig drámaian kilőtt a gépek által írt történetek mennyisége.

A Clarkesworld csak teljes mértékben emberek által írt, eredeti történeteket kíván megjelentetni.

Az igazi robbanás most februárban történt, a januári bő száz után már ötszáznál is több gépileg generált történetet kapott a kiadvány. A probléma egyik pillanatról a másikra kezelhetetlenné tette az olvasói rövidtörténetes rovatot, így egyelőre szünetel a sztorik fogadása, valamiféle megoldást kell találni ezek hatékony kiszűrésére.

A magazin szerint jelenleg elég könnyen kiszúrhatók a chatbotok által generált szövegek, ám a technológia további fejlődésével jelentősen megnehezedhet a feladat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!