Kikényszeríti a mobilok frissítését a Google

Antitrust, Commercial and Administrative Law Subcommittee hearing, négy nagy techvállalat (Facebook, Google, Amazon és Apple) kongresszusi meghallgatása
Google CEO Sundar Pichai testifies before the House Judiciary Subcommittee on Antitrust, Commercial and Administrative Law hearing on "Online Platforms and Market Power" in the Rayburn House office Building on Capitol Hill in Washington, DC on July 29, 2020. (Photo by MANDEL NGAN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lemondhatnak a jutalékukról a gyártók, ha nem adják ki a biztonsági javításokat.
Vágólapra másolva!

Kevés figyelmet kapott a médiában, de egy óriási versenyügyi per van folyamatban a Google ellen az USA-ban. A szövetségi kormány többek közt azzal vádolja a céget, hogy az Apple és az androidos mobilgyártók lefizetésével tartja magát monopolhelyzetben az internetes keresőmotorok piacán.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója 2020-ban, egy kongresszusi meghallgatásra távolról bejelentkezve Forrás: AFP/Mandel Ngan

A múlt héten Sundar Pichai vezérigazgató volt kénytelen tanúskodni a bíróságon, és némi kérdezősködést követően beismert egy eddig hétpecsétes üzleti titkot. Azt korábban is tudni lehetett, hogy az androidos mobilgyártók jutalékot kapnak a készülékeiken végrehajtott Google-keresések után, azonban újdonság, hogy a pénzt a készülékekre kiadott biztonsági frissítésekhez is köti a cég.

Amelyik gyártó elmulasztja a szerződésben előírt módon kiadni a biztonsági frissítéseket az androidos készülékeihez, az elesik a keresések után járó jutalékától.

A részletek nem ismertek, így nem tudni, hogy konkrétan milyen frissítéssel kapcsolatos feltételeket kell teljesíteniük a mobilgyártóknak, de a praktikáikat elnézve nem izzadnak vért. A Google lépése látszólag pozitív a fogyasztók számára, különösen a belépő- és középkategóriás készülékeket vásárlók járhatnak jól, hiszen így rendszeresebben és tovább kapnak biztonsági frissítéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!