Kívül-belül megújul jövőre az Xbox Series X

xbox series kontroller gamepad játék gamer gaming
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Henger alakú házat kap, eltűnik belőle az optikai meghajtó.
Vágólapra másolva!

Nem csak a Zenimax jövőbeli játékmegjelenési terveiről érkeztek információk, az FTC vs. Microsoft per újonnan nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumai alapján jövőre radikálisan meg fog újulni az Xbox Series X játékkonzol, konkrétan 2024 októberének végén kerülhet majd piacra.

Így néznek ki a jövő ősszel érkező új Xbox Series konzolok Forrás: Microsoft

A „Brooklin" kódnevű új modell téglatest alakú helyett henger formájú házzal és 2 TB-ra duplázott belső tárhellyel rendelkezik, az elején lévő USB-C port eszközök gyorstöltésére is képes. Teljesítményre nem lesz változás, azonban a benne lévő chipset modernizálásának köszönhetően támogatni fogja a Wi-Fi 6E és a Bluetooth 5.2 szabványokat, az áramfogyasztása pedig 15%-kal mérséklődik.

Mindez szép és jó, azonban egy nagy negatívuma is lesz a jelenlegi Xbox Series X-szel azonos áron piacra kerülő játékkonzolnak: eltűnik belőle az optikai meghajtó. A dokumentumokból nem derült ki, hogy a Microsoft elérhető tesz-e külső optikai meghajtót a termékhez, bár az előlapi USB-C használható volna gyors adathídként a konzol és a periféria között, így egyelőre él a remény.

Henger alakú lesz a megújult Series X, kikerül belőle a belső optikai meghajtó Forrás: Microsoft

Érdekességként az idén ősszel piacra kerülő legújabb PlayStation 5-ben is lesz hasonló változás, megszűnik a normál és a Digital Edition modell. Helyette az új gépet optikai meghajtóval előszerelve és anélkül is megvehetik majd a vevők. Aki megbánná, hogy optikai meghajtó nélkül vette a konzolt, az külön megveheti és beépítheti majd a hardvert a konzolba.

További érdekesség, hogy 60 nappal az új Xbox Series X kiadása előtt az Xbox Series S-ből is érkezik majd egy frissített változat. Ennek „Ellenwood" a kódneve, kinézetre elméletileg nem lesz változás, de szintén megkapja az előlapi USB-C portot. Jó esély van rá, hogy ezen túl csak a lapkakészletes modernizációk tartozhatnak az előnyei közé, azaz a jobb Bluetooth/WiFi kombónak és a kisebb fogyasztásnak örülhetnek majd a vevők.

Jövő nyár eleje környékén kerülhet piacra az új kontroller Forrás: Microsoft

Végül az Xbox következő kontrollere is kiszivárgott. A „Sebil" modell ergonómiailag azonos lesz a jelenlegi Merlinnel, de kap egy látványos vizuális ráncfelvarrást, és fontos funkcionális újításokat kínálhat: támogatni fogja a Bluetooth 5.2 kapcsolatot, csendesebbek lesznek a gombjai, moduláris és megbízhatóbb stickekkel jön, könnyen cserélhető lesz az akkuja, javul a vibrációs visszajelzése. Érdekes kényelmi fejlesztés, hogy a puszta felvételével felébreszthető lesz.

A gamepad 70 dolláros áron már jövő május végén piacra kerülhet, míg a frissített konzolok bejelentése június-július környékén történhet meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!