Gondokat okozhat a Windows XP szervizcsomagja

Vágólapra másolva!
Bár a Windows XP első Service Packje jónéhány problémát orvosol, számos esetben megbízhatatlanná teheti a korábban jól működő rendszert.
Vágólapra másolva!

Sok felhasználó vélekedik úgy, hogy a hibajavításokkal és meghajtó frissítésekkel teli első XP szervizcsomag (SP1) installálásával komoly gondok vannak - írja a PC World online kiadása. Eddig a becslések szerint több mint 1 millióan töltötték le a szeptember 9-én közzétett csomagot, amelyről a Microsoft azt mondja, hogy a felhasználók zöménél nem okozott semmilyen problémát.

Az informatikai lap cikke szerint számos internetes fórumon panaszkodnak a felhasználók az operációs rendszer első javítócsomagjára. Az egyik leggyakrabban emlegetett hibajelenség: az SP1 telepítése után lassabb lett a PC, mint korábban. ("Az 1,9 GHz-es Dell 8200-asom lassúbb, mint a 800 MHz-es laptopom" - írja egy chicagói orvos.) Majdnem ugyanilyen sokan említik azt, hogy a gép az installálás után nem hajlandó elindulni, vagy roppant labilissá válik. Más gépek folyamatosan újratöltenek, de a legbosszantóbb, hogy sok PC-n még a Microsoft saját alkalmazásait sem lehet megnyitni. ("Az SP1 installálása után több program is elkezdett a legváratlanabb pillanatban berogyni, vagy lefagyni, de még az Office XP alkalmazások is. Lényegében minden lefagy, az operációs rendszert leszámítva" - panaszolja egy San Diego-i építész.)

Mások azt tapasztalták, hogy nem tudnak a felhasználói azonosítók között váltani, ikonok tűnnek el a képernyőről, vagy lassul szélessávú és a betárcsázásos internetelérés. Ezért aztán sokan úgy döntöttek, egyelőre nem installálják az SP1-et. Ez viszont később problémákat okozhat, mivel a Microsoft közölte, hogy a jövőbeni frissítések feltétele az SP1 megléte.

Az első javítócsomag kijavít egy súlyos sebezhetőséget, amely lehetővé teszi, hogy egy hacker egy távoli gépről állományokat töröljön le a felhasználó merevlemezéről. Az interneten található leggyakoribb tanács kicsit bonyolult: az SP1 installálása előtt mentsünk el egy "helyreállító pontot" - ez egy XP funkció, amely pillanatfelvételt készít az operációs rendszerről és a programokról -, ezután formázzuk újra a merevlemezt, telepítsük a Windows XP-t, majd az SP1-et és az alkalmazásokat, végül állítsuk helyre az adatállományokat. Ez az eljárás megint csak feldühített rengeteg felhasználót, mert szerintük hallatlan, hogy egy szervizcsomag miatt teljesen újra kell installálni a gépet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!