Így készül a tökéletes húsvéti fonott kalács - recept

Vágólapra másolva!
Nincsen húsvét kalács nélkül – ezt talán nem túlzás kijelenteni, hiszen semmi nem illik jobban a főtt-füstölt sonkához és a tojáshoz, mint a friss, foszlós fonott kalács. Természetesen, ebből is a házi a legjobb – s, hogy valóban így legyen, adunk most néhány jól bevált tippet az elkészítéshez!
Vágólapra másolva!

A húsvéti asztal kötelező eleme a friss és puha fonott kalács. Aki idén úgy dönt, hogy maga készítené el az ünnepi asztal díszét, a sonka nélkülözhetetlen párját, akkor az alábbi tippeknek és a többszörösen kipróbált, bombabiztos kalács alapreceptnek jó hasznát veszi majd az ünnepi készülődésnél!

Ilyen a tökéletes fonott kalács.
Fotó: Shutterstock

7 tipp, hogy a kalács kívül ropogós, belül foszlós legyen:

  1. A húsvéti fonott kalácsnál is alapvető fontosságú az alapanyagok megfelelő hőmérséklete. Szánjunk időt az előkészítésre: vegyük elő időben a hozzávalókat a hűtőből, valamint a hűvösebb tárolóhelyről, és szoba-hőmérsékletű alapanyagokkal kezdjünk el dolgozni!
  2. Az élesztő felfuttatásához használt tejet (kb. fél decit) langyosítsuk meg - de legyen forró! -, és ezzel keverjük ki az élesztőt szinte tejfölállagúra. Az élesztőbe tegyünk egy mokkáskanálnyi cukrot, ez segít beindítani az élesztőgombákat.
  3. A húsvéti kalács készítéséhez finomlisztet (BL 55) használjunk, és mindenképp szitáljuk át! Ezzel a művelettel érhetjük el, hogy a végeredmény foszlós, levegős legyen, emellett a szennyeződésektől és esetleg a lisztbogártól is megszabadulunk a szitálással. Ekkor adjuk hozzá a sót is – nagyon fontos, hogy alaposan keverjük el benne, a só ne érintkezzen közvetlenül a felfuttatott élesztővel, mert leállíthatja a kelési folyamatot!
  4. Akár kézzel, akár géppel dolgozunk, a kelt tésztát alaposan ki kell dagasztani, ami legalább 6-8 perces folyamat. Ez ad tartást a tésztának. Addig kell a műveletet végezni, amíg a tészta egyaránt elválik a tál falától és a kezünktől, nem ragad és szép, fényes lesz a felülete.
  5. A lefedve duplájára kelt tésztát osszuk annyi részre, ahány szálból meg akarjuk fonni a kalácsot. Azután minden adagból formázzunk gombócot, és lefedve pihentessük őket még 10 percig, hogy a tészta szerkezete „visszarendeződjön”, és könnyebb legyen vele bánni. Fontos, hogy laza legyen a fonat, hogy a tészta szépen tovább tudjon dagadni!
  6.  Tegyük tepsibe a megformázott tésztát, és kenjük meg felvert tojással. Ezután már nem kell letakarni, hiszen a tojás védi a tészta felületét, és hagyjuk 30 percig ismét kelni. Majd kenjük meg ismét tojással, így fog szép sötétre sülni, és lesz fényes a fonott kalács.
  7. Toljuk a kalácsunkat 170 fokre előmelegített sütőbe, 40-45 percre. A sütési idő végén érdemes megnézni az alját: ha szép barna, biztosan átsült a tészta. Ekkor nincs más hátra, mint rácson kihűteni, és szeletelve mehet is az ünnepi asztalra!
Semmi nem illik jobban a főtt-füstölt sonkához és a tojáshoz, mint a friss, foszlós fonott kalács.
Fotó: Vidék íze magazin

A legfinomabb foszlós kalács receptje:

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mk. só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás a tetejére

Elkészítés:

  1. Meglangyosítjuk a tejet, szórunk bele egy teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és megvárjuk, amíg felfut. A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, majd ráöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet.
  2. Géppel dagasztjuk, míg a tészta szép sima és fényes lesz, nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Ekkor kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és körülbelül 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és 6 egyforma darabra osztjuk. A darabokat egyesével meggömbölyítjük, majd letakarjuk, és 10 percig hagyjuk pihenni.
  4. Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön összecsípjük, majd nem túl szorosan összefonjuk hatos fonással.
  5. A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Felvert tojással lekenjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  6. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük a tojással, majd betesszük a sütőbe, és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Hogyan fonjuk meg a kalácsot?

A kalácsfonás elsőre bonyolultnak tűnhet, ám higgyétek el, ez olyan, mint a biciklizés: ha egyszer ráérzel, akkor már szinte teljesen mindegy, hogy hármas, négyes, esetleg hatos fonatban gondolkozol. Szabi a pék a lenti videón megmutatja, hogyan lesz tökéletes! Még több kalácsreceptért kattinson ide.