Vágólapra másolva!
A végső visszaszámlálás megkezdődött a 2024-es Európa-bajnokságra. A magyar csapat körül is felgyorsultak az események. Nem is olyan rég ünnepelte a telt házas Puskás Aréna a Montenegró elleni győztes csapatot, amely egy körrel a sorozat vége előtt kijutott zsinórban harmadik Európa-bajnokságára és a selejtezőcsoportot is megnyerte. December 2-án a csoportokat is kisorsolták Németországban, ahol majd a tornát rendezik június 14-től egy hónapon át. Ebben a cikkben tartunk egy gyors esélylatolgatást a csoportokkal kapcsolatban, megnézzük, mely csapatok juthatnak tovább az egyenes kieséses szakaszba, és azt, mire mehet a magyar csapat.

A magyar csapat a németek mögött, de továbbjut

A sorsoláson tehát már túl vagyunk, így kis túlzással nyárig nem marad más, mint a tippelgetés, számolgatás. Abban a kényelmes helyzetben vagyunk, amihez még mindig nehéz hozzászokni, hogy a magyar csapattal is foglalkozni kell, hiszen újra velünk rendeznek egy Európa-bajnokságot. Számszerű meccseredmény-tippelésekbe nem megyünk bele, de a csoportok végeredményeinek megtippelésére vállalkozunk. Nem nehéz kitalálni biztosan nem ez lesz majd a végkimenetel, de egy verzió ez is lehet a sok közül.

Szoboszlai Dominik fantasztikus meccset játszott Montenegró ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott és a sorrend miatt is az A csoporttal kezdünk, és igyekszünk a lehető legobjektívebben közelíteni a csoportokhoz és a csapatokhoz. A tippeléshez a mutatott formát, a különböző ranglistákat és az elmúlt időszak tétmeccseit vesszük alapul.

A csoport (Németország, Skócia, Magyarország, Svájc)

Németország rendezőként természetesen nem készülhet másra, mint a végső sikerre, amire legutóbb 1984-ben Franciaország volt képes, így tehát emiatt sem feltétlenül a németek mellett szólnak az esélyek.

A Julian Nagelsmann vezette csapat története (egyik) mélypontján van, de tudjuk, soha nem lehet leírni a németeket, ráadásul papíron nem gyenge ez a csapat,

hiszen olyan sztárjai vannak, mint Ilkay Gündogan, Joshua Kimmich, Leroy Sané vagy Jamal Musiala, de a rutinosabbak közül Manuel Neuer, Leon Goretzka, Thomas Müller és Antonio Rüdiger is hasznos tagja lehet a csapatnak. A németek rendezőként automatikusan résztvevők voltak az Európa-bajnokságon, de annyira rossz eredményeket ért el a válogatott, hogy Hansi Flick helyére év közben Nagelsmannt kellett kinevezni, de egyelőre vele se jönnek az eredmények.

Abban a nemzetközi szakértők is egyetértenek, hogy a németek nem kerültek könnyű csoportba.

A magyar csapatról mindenki úgy beszél, mint az európai színtér egyik legtöbbet fejlődött csapatáról, ezt pedig a számok is bizonyítják.

A liverpooli Szoboszlai Dominik által irányított csapat már a Nemzetek Ligájában is megmutatta, hogy a legnagyobbakkal is felveszi a versenyt – ahogy ezt egyébként tette a legutóbbi Európa-bajnokságon is, ahol a halálcsoportból, Franciaország, Portugália és Németország mellől csak pár perc hiányzott a továbbjutáshoz. Az már csak hab a tortán, hogy az Európa-bajnoki selejtezőket is veretlenül hozta le Marco Rossi csapata, amely így a hatodik legjobb csapatként jutott ki a tornára.

Szoboszlai Dominik az Európa-bajnokágon is a legjobbak között lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha most kell ítéletet mondani, akkor a csoportban van két csapat, amely jó formában van: Magyarország és Skócia és van kettő, amelyik nem. A másik kettő.

Skócia Steve Clarke vezetésével jutott ki a tornára, megelőzve a selejtezőkben Norvégiát, és a spanyolokat is meg tudta verni, de megelőzni nem. A skótoké lesz a nyitómeccs a németek ellen, ahol a sorsukkal kapcsolatban sok minden eldőlhet majd Münchenben, ahogy a házigazdáknak is. A skótok vezérei Scott McTominay és John McGinn lehetnek, míg a védelemből Kieran Tierney és Andy Robertson tehet hozzá sokat a csapatjátékhoz.

Scott McTominay élete formájában focizik a Manchester Unitedben és a skót válogatottban is Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A skótok 1998-ban vb-nyitómeccset játszottak, ott alig bírtak velük a brazilok, és most is várhatóan szervezett csapat lesz a skót, amit nehéz lesz legyűrnie bárkinek. Skócia éppen 1998 után jutott ki először nagy tornára az előző Eb-n, a szurkolók érthetően ki vannak éhezve, így biztosan komoly támogatást kapnak majd a játékosok, ahogy természetesen a magyarok is.

Most azt mondanánk, a németek valahogy megnyerik majd a csoportot, a második helyért pedig Svájccal küzdenek majd a magyarok. A svájciak híresek arról, hogy egy színtelen-szagtalan játékkal továbbjutnak, majd egy tizenegyeses meccsen kiesnek a nyolcaddöntőben. A svájciak magukhoz képest is gyengébb játékot mutatnak, miközben vannak komoly nevek a csapatban, mint Yann Sommer, Manuel Akanji vagy Granit Xhaka, de az igazi kreativitás hiányzik a csapatból.

A mi sorrendünk: Németország, Magyarország, Svájc (továbbjut), Skócia

B csoport (Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia)

Kijelenthető, hogy ez lett a halálcsoport, ahova a címvédő is csak a negyedik kalapból érkezett. Spanyolország, Horvátország és Olaszország is a legjobb tízben van a FIFA-ranglistán ahogy az európai Élő-pontrendszeres számításban is.

Luis de la Fuente spanyol válogatottja még fiatal, kérdés, Gavi felépül-e a tornáig, nélküle pedig kétarcú csapat lehet a spanyol. Az olaszok a nagy tornákon általában jól muzsikálnak, emlékezzünk csak a legutóbbi Eb-re, amit meg is nyertek, de az igazi góllövő még mindig hiánycikk náluk és megszűnt az Eb-győzelem alapját jelentő Giorgio Chiellini-Leonardo Bonucci páros is.

A spanyolok az elmúlt években kétszer is nyertek az olaszok ellen a Nemzetek Ligája négyes tornáján, a legutóbbi világbajnokságra pedig az olaszok előtt jutottak ki a spanyolok.

Az olaszokat megrázta Roberto Mancini augusztusi távozása, Luciano Spalletti pedig kicsit támadóbb szellemben játszatja a csapatot. A két nagyágyú között a csatárkérdés is dönthet, míg a spanyoloknak van egy Alvaro Moratájuk és fiatal feltörekvő tehetségei, az olaszok kicsit hiányosak a támadók terén.

A korosodó horvát sztárokat már mindenki leírta többször, de ki tudja, mire megy majd a 38 éves Luka Modric,

Marcelo Brozovic, Ivan Perisic és a többi rutinos játékos, kiegészülve a jövő nagyjaival, mint amilyen mondjuk Josko Gvardiol, aki már Katarban is villogott a védelemben.

Luka Modric most tényleg az utolsó tornájára készül? Forrás: AFP/John Thys

Nem lehet leírni Albániát sem, ezt mi is tudhatjuk a legutóbbi vb-selejtezők kapcsán, de ebbe a harcba talán nem tud majd beleszólni a brazil Sylvinho csapata, amely minden meccsen hihetetlen hőfokon dolgozik.

A mi sorrendünk: Spanyolország, Olaszország, Horvátország (továbbjut), Albánia

C csoport (Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia)

Elkezdhetjük fújni a szokásos nótát. Anglia megint esélyes a végső sikerre, és mikor, ha nem most? 1966 óta ácsingóznak az angolok, akkor lettek világbajnokok, azóta voltak négy között Eb-n, vb-n, legutóbb a döntőben kaptak ki a Wembleyben.

Ha nyáron is ilyen formában lesznek az angol sztárok, akkor most is benne van a pakliban, hogy a torna végéig jutnak az angolok. Ha nem nyernek, könnyen lehet, hogy ez lesz Gareth Southate búcsútornája. Kérdés, hogy kitart-e Harry Kane, Jude Bellingham, Bukayo Saka és a többiek világklasszis formája a tornáig. Ha igen, akkor nagyon sima lesz a továbbjutás a csoportból.

A klasszisok nem hiányoznak az angol csapatból Forrás: AFP/Ina Fassbender

A második helyért küzdhet majd Dánia és Szerbia és minden bizonnyal a két csapat müncheni meccse lesz majd meghatározó ebből a szempontból. Christian Eriksen és Rasmus Höjlund a egyik, Dusan Tadics és Dusan Vlahovics, valamint Alekszandar Mitrovics a túloldalon. Itt csak a pillanatnyi forma dönt majd.

A mi sorrendünk: Anglia, Dánia, Szerbia (továbbjut), Szlovénia

D csoport (egy pótselejtezős győztes Hollandia, Ausztria, Franciaország)

A francia csapat évek óta bizonyítja, főleg a világbajnokságokon, hogy az egész világon nincs vagy csak alig akad méltó ellenfele. Az elmúlt két világbajnokságon mindig döntős volt, egyet meg is nyert, de az Eb-ken annyira nem jön ki a lépés mostanában, de ne feledjük, 2016-ban Portugália ellen is nagyon közel voltak, hogy hazai pályán megnyerjék a trófeát.

Európában kevés méltó ellenfele van a francia csapatnak Forrás: AFP/Franck Fife

Didier Deschamps csapata kiemelkedik a csoportból és az egész mezőnyből is,

akár a tehetségeit, akár a rutint vesszük alapul. A francia csapat kis túlzással csak önmagát verheti meg, mint tette azt mondjuk legutóbb Svájc ellen a nyolcaddöntőben. A franciáknak van egy jó kapusuk (Mike Maignan), a védelem évek óta stabil, a középpálya kis túlzással a Real Madridból érkezik, elől pedig Olivier Giroud, Kylian Mbappé és Antoine Griezmann még mindig a legjobbak között van.

A Ralf Rangnick vezette osztrákok érkeztek a második kalapból, meglepetésre nagyon jók voltak a selejtezőkben, de sok múlik David Alabán és azon is, hogy a robotoló középpályán mennyire tud kreatív lenni Xaver Schlager, Nicolas Seiwald, Konrad Laimer, Christoph Baumgartner vagy Marcel Sabitzer.

A hollandok a selejtezőkben is a franciákkal voltak. Ronald Koeman csapatának védelme erős (Virgil van Dijk, Denzel Dumfries, Sven Botman, Nathan Aké, Matthijs de Ligt, Jurriën Timber), a középpályán is vannak sztárok (Frenkie de Jong, Ryan Gravenberch, Xavi Simons), de elől nem biztos, hogy elég lesz Cody Gakpo és Wout Weghorst.

A papírforma szerint Lengyelország lesz a negyedik csapat, ami egyet jelent Robert Lewandowski érkezésével, de az már korábban is kiderült, hogy ő egyedül kevés a jó eredményekhez, ráadásul ez az év egyelőre nem az övé.

A mi sorrendünk: Franciaország, Hollandia, Ausztria, Lengyelország

E csoport (Belgium, Szlovákia, Románia, egy pótselejtezős győztes)

A belgák áldhatják az eget, talán a legkönnyebb csoportba kerültek. De a pótselejtezőkből a papírforma alapján Ukrajna érkezhet, amely megnehezítheti a dolgokat. Domenico Tedesco csapata már nem az aranygenerációra épül, de még mindig alapember mondjuk Romelu Lukaku és hosszú sérülésből, kissé talán pihentebben érkezhet majd a tornára Thibaut Courtois, aki elszólta magát, hogy kihagyhatja a tornát, és Kevin De Bruyne is. Melléjük csatlakozhatnak a feltörekvőben lévő sztárok, mint Leandro Trossard vagy Jérémy Doku.

A román és a szlovák csapat hasonló, fiatal, lendületes csapat, de komoly nemzetközi rutin nélkül. Az ukránoknak sok feladatuk lesz még, hiszen ezen az ágon Izland, Izrael és a bosnyákok is Eb-részvételre hajtanak, de ha kijutnak, akkor biztosan hatalmas extra motivációval lépnek majd pályára.

A mi sorrendünk: Belgium, Ukrajna, Románia, Szlovákia

F csoport (Törökország, pótselejtezős csapat, Portugália, Csehország)

A portugál válogatott már Roberto Martinez irányításával jutott ki a tornára, és megpróbálja azt, ami Belgiummal nem sikerült, trófeát nyerni a 2016-os Európa-bajnokkal. Arra talán senki sem gondolt, hogy a katari kudarc után még mindig Cristiano Ronaldo lesz a portugál válogatott csapat kapitány, pedig így van és a keret csak erősebb lett, mint az elmúlt években volt.

Cristiano Ronaldo még mindig válogatott és sorra dönti a rekordokat Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Rúben Dias, Joao Félix, Diogo Jota és még ehetne sorolni. Egy szó, mint száz, a portugáloknak nem okozhat gondot ez a csoport, az igazi torna nekik majd a legjobb 16 között kezdődik.

A törököket sem szabad leírni, hiszen a horvátokat megelőzve nyerték meg a selejtezőcsoportjukat, így hosszú évek után újra reménykedhetnek egy szép eredményben a drukkerek, amiben nem sokan bízhattak, hiszen edzőt is váltott a csapat 2023-ban, ráadásul a Nemzetek Ligájában is csak a C divízióban vannak.

A csehek Albánia mögött jutottak ki a tornára, ami nem túl jó ajánlólevél, ráadásul a kijutás után rögtön lemondott Jaroslav Silhavy kapitány, így most még edzőjük sincs. A csoport negyedik tagja szerintünk Görögország lesz de sok vizet nem zavarnak majd.

A mi sorrendünk: Portugália, Törökország, Csehország (továbbjut), Görögország

Ezek alapján így néznének ki a nyolcaddöntők:

  • Spanyolország-Svájc
  • Németország-Dánia
  • Portugália-Szerbia
  • Hollandia-Ukrajna
  • Belgium-Horvátország
  • Franciaország-Törökország
  • Anglia-Csehország
  • Magyarország-Olaszország

A magyar csapat az A csoport második helyével várhatóan egy nehezebb ágra kerül, de a torna egyik legnagyobb meglepetését okozva bejut a legjobb nyolc köz, az olaszokat kiverve, Marco Rossi vezetésével.

A negyeddöntőkben:

  • Spanyolország-Németország
  • Portugália-Hollandia
  • Horvátország-Franciaország
  • Anglia-Magyarország

A negyeddöntőben az angolok felszívják magukat és sikerrel vágnak vissza a wolverhamptoni 0-4-ért, de nem adja könnyen magát a magyar csapat.

Az elődöntőkben:

  • Németország-Portugália
  • Franciaország-Anglia

Az elődöntőben a németeket tolja a hazai közönség, a túloldalon a franciák szerencsével jutnak tovább az angolokon.

A döntő:

  • Németország-Franciaország

A döntőben a franciák óriási csatában legyőzik a németeket, akik így is boldogok lehetnek ezzel a szerepléssel, de továbbra sem nyer rendező 1984-et követően.