Tonali fogadási botránya megmutatta, milyen kockázatok lehetnek egy sztárfocista leigazolásában

Horizontal CHAMPIONS LEAGUE
Newcastle United's Italian midfielder #08 Sandro Tonali reacts during the UEFA Champions League Group F football match between Newcastle United and Borussia Dortmund at St James' Park in Newcastle-upon-Tyne, north east England, on October 25, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz válogatott focista, Sandro Tonali nyáron igazolt a Newcastle United csapatába, de a sztárfocista szerződtetése nem várt fordulatot hozott. Az arab befektetői pénzekből alaposan felpumpált Newcastle jól átgondolta a lehetőségeket, többek között a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik neve is a kalapban volt. Végül az angolok az AC Milan focistája, Sandro Tonali mellett döntöttek, ezzel a legdrágább olasz focistává tették Tonalit, akiért 70 millió eurót fizettek. Az ősz folyamán aztán robbant a bomba: tiltott fogadások miatt 10 hónapra eltiltották a csapat legnagyobb sztárját, amibe a Newcastle nem akar belenyugodni, és könnyen lehet, hogy perbe fogja Tonali korábbi klubját, az AC Milant.

Miért tiltották el Sandro Tonalit?

Októberben az Európa-bajnoki selejtezőkre készült az olasz labdarúgó-válogatott, köztük Sandro Tonali is. Ekkor a külső szemlélőket (is) váratlanul érte, hogy Tonalit többekkel együtt elzavartak az edzőtáborból, majd rendőrségi kihallgatáson vettek részt.

A pletykák szakértőjének tartott olasz újságíró, Fabrizio Corona számolt be elsőként a közösségi médiában arról, hogy két olasz válogatott középpályás, Nicolo Zaniolo és Sandro Tonali is érintett lehet a botrányban.

A Newcastle azonnal reagált, a Premier League-ben szereplő csapat képviselői arról beszéltek, hogy Tonali mindenben együttműködik az olasz hatóságokkal a fogadási botránnyal kapcsolatban.

Sandro Tonali mindössze 12 meccsen léphetett pályára a Newcastle United csapatában, ezeken egy gólt szerzett Forrás: AFP/Oli Scarff

Egy héttel később már azok a hírek érkeztek a Newcastle United, és a többi érintett számára, hogy illegális sportfogadás miatt 10 hónapra eltiltották a labdarúgástól Sandro Tonalit. Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke jelentette be a 23 éves játékosra vonatkozó ítéletet, s hozzátette, a szövetség és a futballista ügyvédei között létrejött megállapodásnak megfelelően Tonalinak nyolc hónapig tartó terápián is részt kell vennie.

Ez azt jelenti, hogy a középpályás számára véget ért a mostani szezon, és lemarad a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságról is, amelyre a címvédő olasz együttes még nem jutott ki.

Tonali korábban elismerte, hogy az AC Milannál töltött ideje alatt saját csapatára is kötött fogadásokat.

Tonali mellett honfitársa, az Aston Villában játszó Nicolo Zaniolo ellen is vizsgálat indult, korábban pedig Nicolo Fagioli, a Juventus játékosa kapott hét hónapra szóló eltiltást, valamint 12 500 eurós pénzbüntetést illegális sportfogadás miatt.

Mennyi időre tiltották el Sandro Tonalit és pontosan milyen büntetést kapott?

  • Tonalit tehát 10 hónapra tiltotta el az olasz szövetség minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezalatt nem focizhat az olasz válogatottban és a Newcastle csapatában sem, miután a büntetés "világszintre" emelkedett
  • Tonalinak egy nyolc hónapig tartó rehabilitációs programban kell résztvennie, amibe egy terápia is beletartozik
  • 16 alkalommal kell megjelennie nyilvánosan Olaszországban valamilyen amatőr csapatnál vagy szövetségi edzőközpontban, illetve valamilyen szenvedélybetegekkel foglalkozó jótékonysági szervezetnél
  • 20 ezer eurós pénzbüntetést is kapott
Sandro Tonali bajnoki címet is nyert a Serie A-ban a Milan csapatával Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Tonali ügyvédei elmondták, a céljuk az volt, hogy a vizsgálat minél hamarabb lezáruljon, hogy az ügyben a lehető leggyorsabban döntés születhessen. Tonali ügynöke a bejelentés után elmondta, hogy a védence szenvedélybeteg.

"Sandró természetesen felkavarták a történtek, de igazi harcos, biztos vagyok benne, hogy keményen fog visszatérni. A legnagyobb meccsét most a betegsége ellen vívja, de megszokta a nagy téttel bíró meccseket, ezekből pedig általában győztesként kerül ki. Sandro esete több fiatal focista életét mentheti meg. Szeretnék köszönetet mondani a Newcastle csapatának, amiért mindig Sandro oldalán álltak és mindenben támogatják" - mondta Beppe Riso.

Tonali egyébként október végén még egyszer pályára léphetett a Newcastle csapatában, miután a csapat menedzsere, Eddie Howe a második félidőben pályára küldte, hogy hosszabb időre elbúcsúzhasson a közönségtől.

Mekkora vérveszteség Tonali kiválása a Newcastle számára?

Természetesen hatalmas.

Tonali volt a nyár és a Newcastle utóbbi éveinek legfontosabb igazolása, akivel sokan azonosítják a klubot.

Tonli ráadásul egy olyan nyári szerzemény volt, aki szinte azonnal komoly hatással volt a csapat játékára, aki rögtön bevethető volt a kezdőcsapatan.Tonali szinte mindenhol bevethető a középpályán, amikor ő pályán volt, akkor a csapat másik nagy értéke, Bruno Guimaraes szabadabban játszhatott.

Hiába telt el még kevés idő a szezonból, Tonali teljesítménye hullámzó volt, rövid időre ki is került a csapatból, de az Aston Villa, és a Bajnokok Ligájában a Paris Saint-Germain ellen is megmutatta, miért is került rá ekkora árcédula nyáron

Tonali ügye természetesen a pályán kívül is okoz gondokat, hiszen egy ilyen drága játékost nem könnyű pótolni. 10 hónapra (a téli átigazolási időszak után még kevesebb időre) talán nincs is értelme egy hasonlóan drága focistát igazolni a helyére, és persze a pénzügyi fairplay sem biztos, hogy engedné.

A szigorúan sport és pénzügyi szegmenseken kívül természetesen komoly presztízsveszteséget is jelenthet egy ilyen ügy, ami a játékos mellett klubját, a válogatottját és persze az érintett focibajnokságokra is negatív hatással lehet.

A fentiekkel kapcsolatban adja magát még egy kérdés:

Kapja-e a fizetését Tonali az eltiltás ideje alatt?

Tonali bűne az volt, hogy illegális csatornákon fogadott a meccsekre. Olaszországban ugyanis nem tiltott a sportfogadás, de csak állami engedéllyel rendelkező felületeken lehet fogadásokat kötni. A La Repubblica szerint Tonali olyan oldalakon fogadott, mint a worldgame365.me vagy éppen az Evoz9.fx-gaming.net. Természetesen mindkettő illegális.

Nicolo Fagioli ráadásul a vizsgálatok során azt is elmondta, hogy neki is Tonali mutatta meg, hol érdemes fogadni.

Egy játékost ilyen esetben több módon is szankcionálhat a klubja. A legerősebb büntetés természetesen az, ha a klub szerződést bont a focistával, de amennyiben ez nem történik meg, akkor a klubnak fizetnie kell.

Sandro Tonali az Európa-bajnokságról is lemarad majd Forrás: AFP/Marco Bertorello

A The Athletic elemző cikke szerint ez az eset az angol válogatott Ivan Toney esetében is, akit hiába tiltottak el nyolc hónapra, miután 232 alkalommal megszegte az FA vonatkozó előírásait, a Brentford továbbra is teljes fizetést utal neki.

A klubok büntethetik a játékosokat, de például egy két hétnél hosszabb fizetésmegvonást már a PFA-nek, azaz a profi focistákat tömörítő szervezetnek kell engedélyeznie és ebben az esetben sem lehet hosszabb a fizetésmegvonás hat hétnél.

A Newcastle elméletileg ki is rúghatná Tonalit, amennyiben be tudják bizonyítani, hogy súlyos szerződésszegést követett el, de ezzel sem nyerne sokat a klub, hiszen a borsos átigazolási díjat így sem kapná vissza, és nem is kapna érte semmi ellentételezést.

Angliában nem gyakran, de fordult már elő, hogy egy klub kirúgta renitens játékosát. 2002-ben Dennis Wise-t küldte el a Leicester City, miután saját csapattársával verekedett össze. Nicolas Anelkát a West Bromwich Albion zavarta el, miután 2014-ben gólöröm közben antiszemita mozdulatokat tett. A Chelsea a román Adrian Mutut rúgta ki, miután egy teszt során kokaint találtak a vérében. Mutu nem hagyta annyiban, hogy a londoniak kártérítést követeltek tőle, de a 14 év után, 2018-ban véget ért ügy végül a játékos bűnösségét mondta ki.

Adódik a kérdés, hogy az AC Milan tudott-e Tonali fogadásairól

Felmerül a kérdés, hogy a Newcastle kérhet a kártérítést mondjuk a Milan csapatától, ha kiderül, hogy az olaszok már akkor is tudtak Tonali játékszenvedélyéről, amikor nyáron eladták az angoloknak.

Természetesen ezt nehéz lenne bizonyítani, így a fentiekre minimális esély kínálkozik. A szakértő szerint elméletben lehetséges perelni, de az ügy lefolyása igen hosszadalmas lenne, és nem lenne könnyű bizonyítani, hogy az olaszok gondatlanságból vagy szándékosan eltitkolták volna a játékos szenvedélyét.

Így a Newcastle számára marad a várakozás, hogy leteljen a büntetés, miközben fizeti Tonali fizetését. Ez az ügy azonban sok új lehetőséget is hozhat, ugyanis a játékosok szerződésében nagy általánosságban nem szerepel a szerződés felmondásának lehetőségei között a sportfogadás, miközben mondjuk a doppingolás igen, azt tehát nem lehet kizárni, hogy az újabb botrányok komoly változást hoznak majd ezen a téren is.

Tonali esete természetesen nem egyedi. Ha további szerencsejátékfüggő sztárokról olvasna akkor kattintson IDE, Tonali barátnőjéről pedig ITT talál galériát.