Vágólapra másolva!
A Ferencváros egy hete 2-0-ra kikapott a Bayer Leverkusen otthonában az Európa-liga nyolcaddöntőjének első meccsén. A kétgólos hátrány ledolgozása nem lehetetlen, de nem is túl gyakori a nemzetközi kupaporondon az egyenes kieséses szakaszban és az Európa-liga nyolcaddöntőinek történelmében sem. Lássuk, hogy várja a Fradi a visszavágót, és melyik csapatoknak sikerült már az a bravúr, amire most a zöld-fehérek készülnek.

Az előjelek nem a Fradi mellett vannak

Ha a 2-0-s, első meccsen elszenvedett vereség nem lenne elég, továbbra is kulcsemberek sora hiányzik a Fradiból. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző a védelemből nélkülözni kényszerül Samy Mmaeét, Pászka Lórándot, valamint az első meccsen sárga lapot kapó és emiatt eltiltott Botka Endrét. A középpályán nem bevethető Muhamed Besic, a támadók közül pedig Owusu Kwabena és Tokmac Nguen sem áll rendelkezésére sérülés miatt, így messze nem a legerősebb csapattal állhat majd ki a Fradi a Puskás Arénában megrendezendő mérkőzésen.

A zöld-fehérek amúgy sem éppen egy szokásos sorozatban vannak, ugyanis hiába őrizte a csapat első nyolc idei meccsén a veretlenségét, a leverkuseni 2-0-s vereséget követően a Puskás Akadémia is legyőzte a Ferencvárost.

Ilyen negatív sorozatra tavaly októbere óta nem volt példa, azt megelőzően pedig éppen szintén egy évvel korábban, 2021 októberében.

Ezzel szemben a Leverkusen úgy nyert 3-2-re a Werder Bremen vendégeként, hogy több kulcsjátékosát Florian Wirtzet és Patrik Schicket is - nélkülözte. A Bundesliga kilencedik helyezettje ráadásul erősebb összeállításban készülhet az egy héttel ezelőtti találkozóhoz képest, mert az akkor eltiltott Exequiel Palacios és Robert Andrich visszatérhet, ráadásul az akkor fegyelmi okok miatt nélkülözött Mitchel Bakker is újra szerepet kaphat.

Sztanyiszlav Csercseszov az első meccs után nem lehetett elégedett az eredmény miatt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fradinak értelemszerűen támadnia kell majd, hogy a lehető leghamarabb csökkentse majd a hátrányát, de a kontrákban a Leverkusen is erős, így nem áll egyszerű feladat előtt Csercseszov és csapata. A Fradi orosz edzője a meccs előtti sajtótájékoztatón elmondta „a visszavágó egy másik mérkőzés lesz. A múlt héten kikaptunk, de játék szempontjából sikerült megvalósítanunk, amit szerettünk volna.

Azt is tudjuk, hogy változtatni kell a múlt heti meccshez képest. Abban nincs semmi meglepő, hogy a jó csapatok ellen át kell alakítani a taktikát.

Szerintem mindenki tudja, mit jelent a 0-2. Azt viszont senki nem tudja, hogy az ellenfél milyen taktikával áll fel. Egy valamit tudunk, legalább két gólt lett lőnünk. Nagyon reméljük, hogy a meccs közben nem lesz újabb sérülés a csapatban, mert

A szurkolóink Leverkusenben egy kicsivel jobbak voltak, mint a csapat. Tudjuk jól, hogy mindig mögöttünk állnak, ezért is jó lenne győzni és továbbjutni. Ez lesz a 16. európai kupameccsünk, és úgy készülünk, hogy a lefújás után együtt ünnepelünk, és egy történelmi mérkőzést játszunk" – mondta szerdán Csercseszov.

„Olyan elánnal és elszántásággal kezdtük a munkát, amely során mindenkinek egy cél lebegett a szeme előtt, mégpedig az, hogy ki tudjuk vívni a továbbjutást. Azoknak a játékosoknak, akik már játszottak itt akár kupadöntőben, akár a válogatott meccseken, azoknak ez a stadion ugyanolyan hazai pálya lesz, mint a Groupama Aréna. Az 50-60 ezer szurkolóval a hátunk mögött pedig csak hatványozottan kihasználhatjuk a hazai pálya előnyét" – mondta Dibusz Dénes a meccs előtti sajtótájékoztatón.

Dibusz Dénesnek kevés dolga volt Leverkusenben, de így is két gólt kapott Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mérkőzés iránti érdeklődést jól mutatja, hogy minden játékost rengeteg ismerős keresett meg jegyért, Dibusz elmondta, hozzá száznál is több kérés futott be.

Mindenki a Puskásba

Így szólt a felhívás a Fradi-szurkolók számára, akik a jelek szerint eleget is tettek a kérésnek. Magyar csapat 2004 óta nem játszott hazai tavaszi nemzetközi kupameccset, a Fradi pedig 48 éve, így újabb történelmi meccsre készül a nemzetközi porondon. A Ferencváros csütörtökön a Puskás Arénában fogadja ellenfelét és úgy tűnik, jó döntés volt a Groupamát lecserélni a Puskásra - legalábbis anyagilag.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke nehéz döntésnek nevezte a bejelentés idején a változtatást, és ennek nemcsak szentimentális okai voltak. „Nagy terhet veszünk magunkra, mert ha mi jól számoltunk, akkor 45 ezer nézőtől nyereséges a stadion" – mondta a tavalyi év végén Kubatov a Fradi TV-ben. Hétfő estig 47 ezernél is több jegy fogyott, csütörtökre pedig jó eséllyel nagyon kevés marad a rendelkezésre álló 57 ezer eblépőből. Az már biztos, hogy anyagilag a Ferencváros nyert a költözéssel.

2022-ben a Puskás Arénában lett kupagyőztes a Fradi Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Korábban volt egy megbeszélés a klubnál, ahol az a döntés született, hogy a Puskás Arénában fogadjuk a Leverkusent. A stadion befogadóképessége jóval nagyobb, mint a Groupama Arénáé, bízom abban, hogy telt ház lesz. Játszottam a régi Népstadionban, az előző Magyar Kupát pedig a Puskásban nyertük meg a Fradival, így a stadion ismerős lesz számunkra" – mondta a Fradi TV-nek Csercseszov a váltással kapcsolatban.

A Fradinak valóban pozitív emlékei vannak a Puskásról, de ezen a kupasikeren kívül két nemzetközi kupameccse volt a nemzeti stadionban. A Barcelona és a Juventus is simán nyert akkor Budapesten a Bajnokok Ligája csoportkörében, de az biztos, a Leverkusen nem emlegethető egy lapon az akkori Barcelonával és a Juventusszal sem.

A Fradi és a Leverkusen az előző idény csoportkörében már összecsapott egymással: 2021 őszén a Ruhr-vidéki városban és a magyar fővárosban is egygólos hazai siker született. Most viszont az 1-0-s siker kevés lenne az FTC-nek a továbbjutáshoz. Ami biztató lehet a sorozatban ötödik bajnoki címükre hajtó zöld-fehéreknek, hogy az első meccsen a vereség ellenére sem játszottak alárendelt szerepet. A németeknek egy távoli lövése és egy szabadrúgás utáni, kapufáról kipattanó labda után voltak nagy helyzetei, amit értékesítettek is, miközben a Fradi mindent kihagyott úgy, hogy a kapufát is eltalálta.

A visszavágó 21 órakor a portugál Artur Dias sípjelére indul. A továbbjutó együttes negyeddöntős ellenfele a pénteken 13 órakor kezdődő sorsoláson derül ki, a finálét május 31-én éppen a Puskás Arénában rendezik.

Akiknek már sikerült

Az Európa-ligában sem jelent természetesen azonnali kiesést egy első meccses vereség, bőven volt példa már komoly visszatérésekre, akár a Fradinál nehezebb helyzetből is. A sorozat történetében a 2013/14-es negyeddöntőben láthattuk a legnagyobb fordítást: a Valencia az első meccsen 3-0-ra kikapott a Basel csapatától, de a svájciaknak ez sem volt elég a továbbjutáshoz. Paco Alcácer két góljával és Eduardo Vargas találatával hosszabbításra mentette a párharcot a spanyol csapat, majd Alcácer harmadik góljával és Juan Bernat találatával végül a Valencia továbbjutott.

A Fradiéhoz hasonló helyzetből kilenc csapat is továbbjutott már az Európa-liga eddigi 14 szezonjában.

Legutóbb tavaly a portugál Braga kapott ki a Sheriff otthonában 2-0-ra, majd hazai pályán a Braga nyert 2-0-ra, és tizenegyesekkel végül tovább is jutott. Olyan csak egyszer fordult elő eddig, hogy egy csapat hazai pályán kapott ki az egyenes kieséses szakaszban kettő vagy több góllal és tovább is jutott. Természetesen a sorozat specialistája, a Sevilla mutatta be a bravúrt 2014-ben. Hazai pályán 2-0-ra kikapott, de a visszavágón, amelyet szintén Sevillában rendeztek, – ugyanis a Betis volt az ellenfél – 2-0-ra nyert és büntetőkkel továbbjutott.

A Ferencváros helyzete egyáltalán nem reménytelen Forrás: AFP/Ina Fassbender

Legutóbb nyolcaddöntőben a Dinamo Zagreb fordított, amely 2-0-ra kikapott Londonban a Tottenham csapatától, majd hazai pályán 3-0-ra nyert, hosszabbítást követően. A Basaksehir az első meccsen 3-1-re kikapott a Sportingtól, majd a második meccsen 4-1-re nyert a 2019/20-as kiírásban a legjobb 32 között.

Az Eintracht Frankfurt négy évvel ezelőtt 4-2-re kikapott az első meccsen a Benfica otthonában, majd a visszavágón elég volt egy 2-0-s siker, ugyanis 2019-ben még számítottak az idegenben szerzett gólok. Ugyanebben a szezonban az Arsenal 3-1-re kikapott a Rennes otthonában, majd a visszavágón 3-0-ra nyert a nyolcaddöntőben.

A 2018-as negyeddöntőben a Salzburg 4-2-re kapott ki az első meccsen, majd a visszavágón 4-1-re verte a Laziót. A Steaua úgy jutott tovább a nyolcaddöntőbe, hogy kikapott az első meccsen 2-0-ra az Ajax otthonában, majd a visszavágót a románok nyerték ugyanilyen arányban és tizenegyesekkel mentek tovább a 2012/13-as szezonban.

A számunkra is emlékezetes egyik legnagyobb fordítást a Fulham mutatta be, amely 2010-ben a sorozat döntőjéig jutott Gera Zoltánnal. A londoni csapat 3-1-re kikapott az első meccsen a Juventus otthonában, majd a visszaágón 4-1-re nyert a nyolcaddöntőben a Fulham. Gera két gólt szerzett a második meccsen.

Annak a menetelésnek is köszönhetően Gera Zoltán most a sorozat budapesti döntőjének a nagykövete, reményeink szerint ő sorsol majd újabb ellenfelet a Fradinak.

A sorozat elődjének számító UEFA Kupában is voltak nagy fordítások. Az 1985/86-os kiírásban a Mönchengladbach 5-1-re nyert a Real Madrid ellen, de így sem sikerült továbbjutnia, ugyanis a spanyolok a visszavágón 4-0-ra nyertek és később a trófeát is elhódították. Egy évvel korábban a Queens Park Rangers 6-2-re nyert a Partizan ellen, de innen is volt visszaút, ugyanis a Partizan 4-0-ra nyerte meg a második meccset.

A Ferencváros-Bayer Leverkusen meccs visszavágóját tehát csütörtök este 21.00 órakor rendezik a Puskás Arénában.