Vágólapra másolva!
Kapitányt keres a magyar labdarúgó-válogatott. Illetve vannak jelöltek és önjelöltek; s Bozóky Imre MLSZ-elnök szerint a novemberi, macedónok elleni mérkőzésen várhatóan már szerződtetett kapitány ül a magyar kispadon.

Szövetségi kapitányt keres a magyar futball. És több név röpköd, mint az új Nemzeti Színház igazgatói kinevezése idején. De ez természetes, hiszen labdarúgásunk izgalmas pillanatai egy ideje a játéktérről irodákba, tárgyalótermekbe és éjszakai mulatókba tevődtek át. Így aztán mindenki szervezkedik, lobbizik vagy éppen holtbiztos értesüléseket szállít. Talán csak annyi bizonyos: egyetlen ember, a grúz meccs után leváltott Bicskei Bertalan nem lesz most egy ideig magyar kapitány. Legalábbis ezt állítja Bozóky Imre. És az MLSZ-elnöke tegnap érdeklődésünkre neveket sorolt: Nyilasi, Gellei, Tornyi, Egervári, Arrigo Sacchi, Cesare Maldini, Mezey. Azt mondta Bozóky, hogy a pármai olasz-magyaron kezet rázott Sacchival és Maldinival is, így aztán érthető; aki látta a kézfogást, arra gondolt, hogy már meg is egyezett valamelyik kiváló olasszal a kettő közül.

Egyezségről pedig szó sincs - állította az elnök -, csupán annyi bizonyos, hogy még a november 14-ei, Macedónia elleni meccs előtt szeretnének végleges kapitányt találni. Elképzelhető persze, hogy változatlanul Gellei Imre marad a válogatott élén - a szóbeszédben most ez a legerősebb változat -, és Bozóky is elismerte, hogy az eddig megbízott kapitányként ténykedő szakember ott van a potenciális jelöltek között. Egyébként a szövetség elnöksége dönt, talán már legközelebbi, október 18-ai ülésén.

Hogy egészen felülről beleszólnak-e a kapitánykérdésbe - mint ahogyan azt szóbeszéd tartja -, a kérdésre az elnök felcsattant. "Gyermeteg képtelenség" - válaszolta ", igaz, én is hallottam, hogy Bicskeit Orbán Viktor váltatta le. Ez az MLSZ kompetenciája, s mi igyekszünk a legjobb megoldást megtalálni. Ezzel együtt tudom, hogy akárkit választunk, lesz, akinek nem tetszik majd. De vállalnunk kell a döntés felelősségét, s alapvető, hogy ne tegyük nevetségessé magunkat. Bár tisztában vagyunk vele; a magyar futball jövőjét nem az dönti el, ki áll a válogatott élén, mégis megpróbáljuk súlyának megfelelően kezelni az ügyet."

És az elnök azt is cáfolta, hogy valakinek az érdekében lobbiznának nála. Azt mondta, újságírókon kívül még senki nem kereste az ügyben, és bár a sajtó szerinte is nagyhatalom, önmagában egyelőre nem szerződtet szövetségi kapitányt.