Vágólapra másolva!
Vas Blanka a főmezőnnyel célba érve kedden megtartotta az összetett éllovasának járó piros trikót a női Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszán.

Az SD Worx-Protime magyar bajnoka a Lucena és Teruel közötti 130,2 kilométeres etapon annak köszönhetően őrzött meg egyetlen másodpercet az előnyéből a szakaszgyőztes Marianne Vos előtt, hogy a részhajránál harmadik helyével szerzett két másodperc jóváírást - írja az MTI.

Vas Blanka őrzi az összetett elsőnek járó piros trikót a Vueltán
Fotó: twitter.com/WielerFlitsBE

A befutónál kissé beszorult az U23-as világbajnok Vas, emiatt ezúttal nem is tudott sprintelni az etapsikerért, melyet a holland Marianne Vos szerzett meg 3:46:52 órás idővel, aki így egyetlen másodpercre csökkentette hátrányát az összetettben. A tavalyi Giro d'Italián szakaszgyőztes Vas a 22. helyen azonos idővel tekert át a célvonalon. Összetettben az olasz Elisa Longo Borghini jött fel harmadik helyre, az ő hátránya 11 másodperc Vashoz képest.

A 22 éves Vas nem csak éllovas pozíciójának megtartását köszönhette a részhajrában elért harmadik helyének, ugyanis az érte kapott 15 ponttal a pontversenyben is átvette a vezetést a hétfőn etapelső kanadai Alison Jacksontól. Vas 65 pontjával a zöld trikót is magára ölthette, őt Vos és Jackson követi 50-nel a pontversenyben.Vas Blanka a vasárnapi csapatidőfutam után a Bunol és Moncófar közötti 118,3 kilométeres szakasz után vette fel a piros trikót, ugyanis hétfőn a magyar bajnok kerékpáros végig remekül helyezkedett, jóváírásmásodperceket is szerzett a szakaszon, majd az utolsó kilométereken a bukásokat szerencsésen kikerülte, a végén pedig a szakaszgyőzelemért sprintelt, ahol csak a kanadai Alison Jackson, az EF Education-Cannondale versenyzője tudta megelőzni.

A nyolcnapos, vasárnapig tartó viadal szerdán a Molina de Aragón és Zaragoza közötti 142,3 kilométeres távval folytatódik.

Eredmények:
 

3. SZAKASZ (Lucena del Cid–Teruel 130.2 km)
1. Marianne Voss (holland, Visma) 3:46:52 óra
2. Charlotte Kool (holland, PostNL) 
3. Olivia Baril (kanadai, Movistar)
... 22. Vass Blanka (magyar, D Worx)
 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Vas Blanka 6:57:04 ó
2. Marianne Voss 1 mp hátrány
3. Elisa Longho Borghini (olasz, Lidl Trek) 11 mp h.