Vágólapra másolva!
Magyar és nyílt bajnoki címét is megvédte Ifj. Sárközi Richárd az 5. Magyar Nyílt Winter Cupon, 2024 első szövetségi versenyén. Origónak adott interjújában elárulta, hogyan sikerült megvédeni a címét a nem kevésbé tehetséges kihívóitól.

Az első két Winter Cup bajnokai még Cipruson vehették át a kupát. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ez egy olyan bajnokság lesz, amit minden évben külföldön rendez meg a Magyar Golf Szövetség egy olyan időpontban, amikor rendszerint itthon még hideg van. Aztán jött a koronavírus-járvány és átírta a terveket. Ahogy tavaly, idén is egy hazai pálya, április 12 és 14 között a festői szépségű Zalacsányban található Zala Springs Golf Resort adott otthon a Magyar Golf Szövetség szezonnyitó versenyének.

Azzal, hogy az anyapályámon játszottam, szert tettem ugyan egy minimális előnyre, de ennek olyan nagyon-nagy jelentősége nem volt a versenyen. Ugyanakkor a mezőnyre tekintettel szerintem jó, hogy itthon rendezik. Több játékos tud rajta részt venni, mivel nem kell repülőre ülni. Ráadásul a szomszédos országokból is könnyen, egy autóúttal idejöhetnek a golfozók 

- mondja Ifj. Sárközi Richárd, aki már a Winter Cup előtt bajnoki esélyesnek számított, miután a tavalyit bravúros fordítással megnyerte.

golf, Magyar Golf Szövetség, eredmény
Bertényi Bence, Ifj. Sárközi Richárd, Somogyi Bence
Fotó: Magyar Golf Szövetség

A versenyzők szerencséjére igazi „golfos idő”, vagyis kellemes tavaszias időjárás fogadta őket az 5. Magyar Nyílt Winter Cupon. Nyolcvanan neveztek, amiből - a szövetség tájékoztatása szerint - tizenhat magyar és külföldi játékos indult nagyon alacsony hendikeppel, vagyis szinte profi szinten golfozó amatőrként. „A férfiak mezőnyében már a kezdeti együttállások azt sejttették, hogy egyre több koncentrációt és versenytapasztalatot kell a játékosoknak a bag-ekből előhúzni, hogy a nüansznyi különbségeket előnyükre fordíthassák. Az első körben még két osztráknak, Füsselberger Konstantinnak, Zirl Arthurnak, a német Karius Peternek és ifj. Sárközi Richárdnak sikerült egy tömbben, -1-es score-ral, két ütés előnyre szert tenni, de a második fordulóban már a kirobbanó formába került hazai versenyzők, Somogyi Bence és Zala-Kovács Lázár írták át alaposan a tabella csúcsát” – olvasható a Magyar Golf Szövetség honlapján

Ekkor a címvédő, Ifj. Sárközi Richárd már 1 ütéssel a mezőny előtt járt, de közel voltak hozzá a riválisok.

Somogyi Bence hét birdie-vel és három bogey-val együttállásban a német Karius Peterrel a második helyen volt, Zala-Kovács Lázár pedig a harmadikon, miután öt birdie-vel felzárkózott. 

„A döntő sem múlt el izgalmak nélkül. Sárközi erős szorításban, de tovább őrizte elsőségét, annak ellenére, hogy a korábbi fordulókban pluszokat játszó Bertényi Bence a hármason egy eagle-el, majd egy birdie-vel erősített, így sokáig a két birdie-vel, majd bogey-val és egy dupla-bogey-val forduló Somogyival együttállásban üldözték Sárközit. 

A kört végül Sárközi egy utolsó birdie hajrával -2-re erősítette, így -4 összesített eredménnyel sikerült számára a címvédés.

 Bertényi a nap legjobb score-jával (-3), parra hozta a végeredményt, így a második helyet szerezte meg, még Somogyi +1-el a harmadik helyre szorult” – foglalta össze a szakportál.

golf, Magyar Golf Szövetség, eredmény
Zirl Arthur (AUT), Ifj. Sárközi Richárd, Bertényi Bence
Fotó: Magyar Golf Szövetség 

Tehát a magyar és nyílt bajnokságot is - ahogy a golfos körökben nevezik - „kicsi Ricsi” nyerte. Amíg a magyar versenyen Bertényi Bence és Somogyi Bence állhatott dobogóra, a nyílt verseny ezüstérme, pontosabban a második helyért járó kupája, az osztrák Zirl Arthurré lett Bertényi Bence előtt.

Aki látott már PGA Tour közvetítést, talán azt is észrevette, hogy a világ legjobb golfozói nem barátkoznak, nevetgélnek egymással a verseny alatt.

 A játékra koncentrálnak, a munkájukra, amivel dollármilliókat vihetnek haza. Az idei Winter Cupon Ifj. Sárközi Richárd is úgy játszott, mint egy profi. Igyekezett kiszűrni minden felesleges információt.

Lehet, hogy emiatt nem nagyon kedvelnek, de egy szót sem szóltam senkihez, csak a golfra összpontosítottam. Nem kommunikáltam, csak a versenyre fókuszáltam. Nem először tettem ilyet, általában ezt szoktam csinálni, de előfordult már, hogy kizökkentem a reggeli rituálémból és beszélgetni kezdtem. Most nagyon koncentráltam arra, hogy ilyen ne történjen. Már ahogy reggel felkeltem, bedugtam a fülembe a fülhallgatót és egészen a tee time-omig, 2 órán át ki sem vettem. Random zenéket hallgattam nyújtás, bemelegítés alatt

– mondja a bajnok. 

A szabályok szerint kint a pályán, a versenyen már nem lehetett fülhallgató a fülében, de tartotta magát a tervhez, nem beszélgetett senkivel. 

„Ott azért nehezebb a koncentrálás, mert tudod, hogy a két játékos, akikkel együtt mégy, valahol ott vannak a közeledben. Próbáltam saját magamra fókuszálni, de azt is figyeltem, ki hogy áll, hiszen fontos, hogy ők mit ütnek. Sőt, még abban a flightban is fontos az eredmény, amelyik előttünk halad, ott is történhet bármi. 

Szóval nem szabad másokra fókuszálni, a saját játékodra kell! 

Akkor sincs baj, ha egy szakasz nem úgy sikerül, ahogy kellene. Az utolsó napon a 3-as szakaszon volt egy dupla bogeym. Még tudtam utána 5 birdiet ütni és azt hiszem, talán egy bogey csúszott még be. Nem estem szét a dupla bogey után, ugyanúgy fókuszban maradtam és meg tudtam nyerni a Winter Cupot” -  magyarázza, majd hozzáteszi, hogy a versenynapokon tudósításokat sem olvas, hiszen nem az a lényeg, hogy az első vagy a második napon ki hogy áll. Az számít, hogy a harmadik nap végén, az eredményhirdetésnél mi a sorrend. 

„Persze a rutin nagy úr! Tudni kell kezelni, hogy vannak rosszabb szakaszaid, ami az elején nem nagyon megy. Minél többször kell versenyhelyzetbe kerülnöd, hogy menjen. Nekem is voltak ezzel problémáim. Sőt, néha még most is vannak, de már nem hatnak ki a következő szakaszokra. 

A hármasnál a két flight-társam két ütés előnyben volt hozzám képest, de nem foglalkoztam vele. 

Rájuk viszont valószínűleg kihatott, hogy 5 birdiet ütöttem, mert elkezdtek leromlani. Persze lehetett ez tudatalatti is, lehet, hogy nem is figyeltek erre, mégis tisztában voltak vele, hogy mi történik”  - teszi hozzá Ifj. Sárközi Richárd, aki idén már játszott egy nagyobb bajnokságon Spanyolországban, de saját bevallása szerint így is kihívás volt számára a címvédés, hiszen egy magyar golfozónak hónapokat kell kihagynia a rossz idő miatt. Legalábbis a versenyzésben. Gyakorolni viszont nem csak lehet, hanem ez alatt az időszak alatt is kötelező a bajnok szerint.

„Az időjárás engem nem tántorít el. Én a hidegben is gyakoroltam, kimentem a szabadba. Cipruson is voltam, edzőtáborban, ahol arra is volt lehetőségem, hogy pályán golfozzak. Bár olyan hideg telünk nem volt, hogy akadályozott volna bármiben, de a hűvösebb napokon sem tettem le az ütőt. 

Ha eleget gyakorol az ember télen, könnyebb dolga van az első versenyeken, 

mert bár koncentrálnia kell, de nem kell annyira összpontosítania, mint azoknak, akik nem gyakoroltak eleget. Könnyen jönnek azok az ütések, amelyeket begyakorolt, nem kell rájuk extrán fókuszálni. Ezt kizárólag önmagában tudja lerendezni. A lényeg, hogy motiváltnak kell lennie és úgy kell hozzáállnia, hogy mindenkinél jobb” 

– árulja el a titkot a mentálisan is verhetetlennek tűnő Ifj. Sárközi Richárd.

Persze a szellemi erő mellett nem árt, ha az ütőkészlet is személyre, pontosabban a golfozóra szabott. Ifj. Sárközi Richárd a saját driverével könnyedén képes akkorákat ütni elsőre, mint a kiváló kezdőütéseiről ismert észak-ír profi golfozó, Rory McIlroy.

Amióta legutóbb beszélgettünk, megjött a teljes vaskészletem, megjöttek a faütőim, de még 3 wedge vár rám. Ebben a hónapban utazom Berlinbe, mert ahogy a többi ütőmet, ezeket is ott fogják fittelni. A putterem is új lesz. Úgyhogy mondhatjuk, hogy a wedgek és a putter híján komplett a szettem

- dicsekszik bajnokunk, aki idén igyekszik minél több profi versenyen elindulni, amit csak abban az esetben tehet meg, ha adnak neki white cardot, hiszen amatőrök nem tudnak profi bajnokságokon golfozni enélkül. 

„Ezek mellett a legnagyobb amatőr nemzetközi versenyeken is szeretnék elindulni. Az itthoniakon és például az Osztrák Openen is. Lehet, hogy a British Youths Open Championshipen is fogok golfozni, 

amin megszerezhetném a rendes profi British Openre a kvalifikációt,

 és nem az Európa-bajnokságon indulok el, mert azt hiszem, idén ezt a két versenyt ugyanakkor rendezik. Elképzelhető, hogy erre is találunk majd megoldást, szóval igazából még nem tudom, majd kiderül, hogy melyiken vagy esetleg mindkettőn részt tudok-e venni. Legközelebb, két hét múlva Szlovákiába, Sedinbe utazom egy világranglista versenyre” -teszi hozzá Magyarország egyik legtehetségesebb golfozója, aki egy profi versenyen már biztosan ott lesz idén. A Winter Cupon nyújtott teljesítményét látva ifj. Sárközi Richárdot meghívták a májusra tervezett, 3 napos pro golf tourra St. Pöltenbe. 

A magyar női győztes Jaczkovics Emma lett, a nyílt bajnok pedig a cseh Sutor Elizabeth Daniella.

 NYÍLT FÉRFIMAGYAR FÉRFINYÍLT NŐIMAGYAR NŐI
1.ifj. Sárközi Richárd (HUN) (71,71,70/-4)ifj. Sárközi Richárd (71,71,70/-4)Sutor Elizabeth Daniella (CZE) (75,76, 74 /+ 9 )Jaczkovics Emma (78,73, 76 /+11)
2.Zirl Arthur (AUT) (71,73,70/-2)Bertényi Bence (74,73,69/0)Jaczkovics Emma (HUN) (78,73, 76 /+11)Szautner Elena (76,77, 75 /+12)
3.Bertényi Bence (HUN) (74,73,69/0)Somogyi Bence (75,68, 74/+1)Náhliková Rebecca Ann (SVK) (73, 81, 73/+11)Fedeli Laetitia (78,78,75/+15)