Vágólapra másolva!
A magyar női jégkorong-válogatott visszajutott az elitbe, mivel 2-1-re legyőzte Franciaországot a klagenfurti divízió I/A-világbajnokság szombati, utolsó fordulójában.

Pat Cortina szövetségi kapitány csapata - amely a Koreai Köztársaságot és Hollandiát egyaránt 2-0-ra legyőzte, majd Norvégiától és a házigazda Ausztriától is szétlövésben kapott ki - a listavezető franciák ellen zárta a világbajnokságot. A magyar csapat számára egyszerű volt a képlet, ugyanis a mienknek a rendes játékidőben kellett győzniük a feljutásért. Ehhez képest azonban már a 43. másodpercben hátrányba került a magyar jégkorong-válogatott - számolt be róla a Magyar Nemzet.

női jégkorong-válogatott
A magyar női hokiválogatott bravúr győzelemmel visszajutott az elitbe
Fotó: MJSZ / Vörös Dávid

Borzalmas kezdés után csodás fordítás

A kiegyenlített első harmad után a másodikban a magyar együttes játszott fölényben - ekkor 11-7 volt a kapura lövések aránya -, és az utolsó percben Jókai-Szilágyi Kinga találatával sikerült is egyenlítenie. Majd a harmadik játékrész elején Seregély Míra góljával fordított a magyar válogatott.

Ezt követően nehéz perceket élt át a magyar csapat, ugyanis a franciák mindent megpróbáltak, 11-4-es kapura lövési aránnyal zárták ezt a játékrészt, de az eredmény már nem változott. Győzelmével a magyar csapat Norvégia mögött a második helyen zárta a tornát, így visszajutott az elitbe.

A siker már csak azért is bravúros, mert a legjobb magyar női hokis, Garát-Gasparics Fanni sérülés miatt nem játszhatott a világbajnokságon. Pat Cortina harmadszor tett csodát a magyar hokiban, korábban a férfiakkal 2008-ban, a hölgyekkel pedig 2019 után immár másodszor jutott fel az elitbe.

"El sem hiszem még, hogy sikerült. Az osztrákok elleni, pénteki meccs után csak éjszaka egykor kerültünk ágyba, ezért is kezdtük talán kicsit fásultan a mérkőzést. De aztán kipörgettük a savat a lábakból, és a másik két harmadban már jól játszottunk. 

Hihetetlen, hogy visszajutottunk az elitbe!

 – nyilatkozta a feljutás után Mayer Fruzsina a Magyar Nemzetnek.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Franciaország 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)
gólszerzők: Jókai-Szilágyi (40.), Seregély (43.), illetve Baudrit (1.)

Az állás:
1. (és feljutott) Norvégia 12 pont/5 mérkőzés, 2. (és feljutott) Magyarország 11/5, 3. Franciaország 10/5, 4. Ausztria 5/4, 5. Hollandia 4/4, 6. (és kiesett) Koreai Köztársaság 0/5

A tornáról az első két helyezett jut fel az elitbe, míg az utolsó Koreai Köztársaság kiesett a divízió I/B-be.