Szenzáció: a Fradi női kézicsapata nyerte a bajnokságot

SZUCSÁNSZKI Zita; KOVACSICS Anikó
Budapest, 2021. május 28. A Ferencváros bajnok női kézilabdacsapata ünnepel, elöl Szucsánszki Zita (b) és Kovacsics Anikó (j) a kupával az NB I-ben játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - MTK Budapest mérkőzés után a budapesti Elek Gyula Arénában 2021. május 28-án. Az FTC házigazdaként 35-21-re legyőzte az MTK-t. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar NB I-es kézilabda-bajnokság 26. fordulójában a listavezető FTC-Rail Cargo Hungaria 35-21 legyőzte az MTK Budapest csapatát az Elek Gyula Arénában, így a zöld-fehérek hat év után lettek ismét bajnokok, fennállásuk során pedig 13. alkalommal végeztek az élen.

Május 5-én az FTC-Rail Cargo Hungária hazai pályán 31-22-re kiütötte a bajnoki címvédő Győri Audi ETO-t. A találkozó előtt a Győr még nem veszített pontot, a Fradi pedig csak a két csapat egymás elleni mérkőzésén szenvedett 33-27-es vereséget a bajnokságban. Ezért a hatgólosnál nagyobb arányú hazai siker azt jelentette, hogy Elek Gábor csapata átvette a vezetést a tabellán.

A képlet innentől kezdve pedig egyszerű volt:

ha a Fradi megnyeri mind az öt hátralevő mérkőzést, akkor hat év után újra megnyeri a bajnokságot.

Elek Gábor csapatának a saját kezében volt a sorsa Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az MTK a tabella hetedik helyéről várta a meccset, és miután a legutóbbi mérkőzésén kikapott a Debrecentől, nem maradt esélye, hogy megszerezze a nemzetközi kupaindulást érő ötödik helyet.

A kék-fehér csapat ennek ellenére is sikeres idényt tudhat magáénak, hiszen a Magyar Kupában a negyeddöntőig jutott, csupán a Győr tudta őket megállítani. Az MTK az idény végére kicsit elfogyott, mert több sérültje is akadt, például Szöllősi-Zácsik Szandra, aki vállsérülést szenvedett. Dávid-Azari Fruzsinára pedig gyermekáldás miatt nem számíthatott Golovin Vlmagyimir vezetőedző. Ott volt viszont a pályán Pál Tamara, aki nemcsak az MTK házi gólkirálya, hanem az egész NB I legeredményesebb játékosa is.

Az idei szezonban a két csapat februárban találkozott egymással, akkor a Fradi 34-25-ös győzelmet aratott az Elektromos csarnokban.

A Fradi remekül kezdte a fantasztikus hangulatú meccset, már az első támadásából megszerezte a vezetést Emily Bölk révén. A folytatásban hengerelt a Fradi, Bíró Blanka több nagy védést is bemutatott, az MTK játékosai pedig nem tudtak mit kezdeni a Fradi átlövéseivel, így a zöld-fehérek nyolc perc után már ötgólos előnyre tettek szert (8-3). Ezt követően az MTK edzője, Golovin Vlagyimir időt kért, a folytatásban pedig Marincsák Nikolett két gólját visszajött az MTK, majd az NB I legeredményesebb játékosa, Pál Tamara ejtett át egy hetest Bíró Blanka fölött, így a kék-fehérek pillanatok alatt felzárkóztak, és Elek Gáboron volt a sor, hogy időt kérjen (8-6).

A német Emily Bölk vezérletével bekezdett a Fradi Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az időkérés után egy újabb Bölk-átlövéssel ismét háromgólos lett a Fradi előnye, az MTK pedig kezdte elveszíteni a lendületét. A 21. percben Pál Tamara átlövése után Bíró Blanka védett spárgázva egy óriásit, az ellentámadásból pedig a holland világbajnok Angela Malestein már hatgólosra növelte a Ferencváros előnyét, ami az addigi legnagyobb volt a találkozó során.

A holland játékos a folytatásban is szenzációsan játszott, szinte minden lövéséből gól lett, így az MTK-nak esélye sem volt a felzárkózásra. A 30. percben aztán az utolsó ferencvárosi mérkőzésén pályára lépő Háfra Noémi is megszerezte az első gólját, így a szünetben a Fradi ötgólos előnnyel (18-13) mehetett szünetre, és már csak 30 perc választotta el a bajnoki címtől.

A holland világbajnok Angela Malestein fantasztikusan játszott Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidőt ismét remekül kezdte Emily Bölk. A Fradi német balátlövője gyorsan szerzett két gólt, amire Bujdosó-Gerháth Fanni csak egy góllal tudott válaszolni. Ezt követően az utolsó ferencvárosi meccsén pályára lépő Schatlz Nadine is betalált, a magyar válogatott játékos pedig széles mosollyal ünnepelte a gólját. A 37. percig kellett várni az első kétperces kiállításra, az MTK pedig dobhatott egy hetest, de Bíró Blanka védeni tudott, az Elek Gyula Arénában pedig hangosan éltették a Fradi kapusát, aki ezt követően Szekerczés Luca ejtését is leszedte a levegőből.

A folytatásban az MTK játékosai teljesen elfogytak, az időkérésnél Golovin Vlagyimir hangsúlyozta is a játékosainak, hogy tudja, hogy már mindenki fáradt, de meg kell próbálni mindent. Azonban Bíró Blanka továbbra is szenzációsan védett, így negyedórával a vége előtt a Fradinak összejött a tízgólos különbség, az Elek Gyula Arénában pedig felzúdult az „izzik a csarnok, itt a magyar bajnok" rigmus.

Bíró Blanka óriási védésekkel járult hozzá a Fradi-győzelemhez Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nyolc perccel a meccs vége előtt Elek Gábor lecserélte a magyar válogatott Bíró Blankát, a helyére Janurik Kinga érkezett, közben a Fradi már 15 gólosra növelte az előnyét, az MTK játékosai pedig a meccs végét várták.

Az utolsó percekben a Fradi tartotta az előnyét, a kispadon és a lelátón pedig már kezdetét vetette az ünneplés. Elek Gábor csapata végül 35-21-re kiütötte az MTK-t, és hat év után nyerte meg ismét a magyar bajnokságot.

A Ferencváros - amely 25 győzelemmel és egy vereséggel zárta az idényt - 13. alkalommal lett bajnok, de 2007-es sikere után mindössze másodszor.

Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó emelte magasba a trófeát Forrás: MTI/Illyés Tibor

Eredemény:
FTC-Rail Cargo Hungaria-MTK Budapest 35-21 (18-13)

Amennyiben a Bajnokok Ligája hétvégi, budapesti négyes döntőjére készülő Győri Audi ETO KC a jövő héten megnyerni mindkét elhalasztott mérkőzését, ugyanannyi pontja lesz, mint az FTC-nek, de az egymás elleni eredmények a fővárosiaknak kedveznek.