"Próbálok nem gondolni a fenyegetésre" - magyar készülődés a téli olimpiára

Biztonsági előkészületek Szocsiban a téli olimpiára
A police officer stands near a metal detector frame at the Gornaya Karusel (Mountain Carousel) sports and holiday complex, that will be used at the 2014 Winter Olympics, in the Black Sea resort of Sochi on February 11, 2011. Russia is upping security after the suicide bombing at Moscow Domodedovo airport on January 24 that killed 36. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV
Vágólapra másolva!
A Szocsiba készülő magyar sportolók és sportvezetők egyelőre csak találgatnak, mennyire kell komolyan venni a téli olimpia terrorfenyegetettségét. A híreket nyugtalanítónak tartják, de egyelőre nem félnek, az pedig eszükbe sem jutott, hogy emiatt kihagyják a játékokat.

"Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a külügyi szervekkel, a nagykövetségekkel és a Terrorelhárítási Központtal is, de eddig semmilyen olyan információt nem kaptunk, ami megváltoztatná a felkészülésünket, és miatta ne csak a sportra kellene koncentrálnunk" – mondta az Origónak Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója, aki az olimpiai csapat vezetője lesz a február 7-én kezdődő szocsi teli olimpián.

Tavaly év végén két nap alatt két merénylet történt az oroszországi Volgográdban, előbb egy öngyilkos merénylő akciózott egy pályaudvaron, majd egy trolibuszt robbantottak fel, és a két támadásban összesen harmincnégyen haltak meg. Iszlamista szélsőségesek egy videoüzenetben magukra vállalták a két robbantást, majd azzal fenyegetőztek, hogy nem állnak meg, és következő célpontjukként a február 7-én kezdődő téli olimpiát jelölték meg.

Kedden aztán kiderült, hogy valakik eljuttattak a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) egy angol és orosz nyelven megírt levelet, amelyben terrorcselekménnyel fenyegették meg a magyar olimpiai delegációt, de azóta a játékok szervezői arra jutottak, hogy ez a fenyegetés nem valós.

Senki sem jelezte, hogy inkább itthon maradna

Nagy Zsigmond ugyan jelezte, hogy aggasztónak tartja a híreket, de azt mondta, bízik az orosz rendezőkben. "2000 óta minden olimpián ott voltam, a szocsi előkészületek során tapasztaltakhoz hasonlóan komoly biztonsági intézkedéseket nem érzékeltem sehol. Talán még Londonban helyeztek rá nagy hangsúlyt a 2005-ös metrómerénylet miatt. Bízom abban, hogy az oroszok a maguk tapasztalatával megfelelően kezelik majd a helyzetet. Szerencsére arról nem tudok, hogy a versenyzőink félnének a kialakult helyzet miatt, senki nem jelezte még, hogy esetleg emiatt nem indulna az olimpián" – mondta a sportvezető.

Rendőri készültség Forrás: AFP/RIA Novosti/Mikhail Mokrushin

A magyar csapat névsorát csak a január 27-ei MOB-közgyűlésen véglegesítik, de az már biztos, hogy a 21 éves alpesisíző, Farkas Norbert ott lesz Szocsiban. "Láttam azt a videót, amin a terroristák fenyegetnek, ennek ellenére nem tartok attól, hogy bármi probléma lenne majd. Azt tudom, hogy amikor feladjuk a cuccainkat a repülőre, akkor sokkal később juthatunk ismét hozzá, mert nagyon alaposan átvizsgálják majd. Bennünket is mindig mindenhol meg fognak motozni, de tegyék is, legyen fegyelem. Én bízom az orosz biztonságiakban, és abban, hogy nem lesz semmilyen támadás. Remélem, nem vagyok túl naiv” – mondta az Origónak Farkas, aki pályafutása első olimpiájára készül.

A rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor már rutinosnak számít, Torinóban és Vancouverben is ott volt, és az olasz városban 26 éve a legjobb magyar eredményt érte a téli olimpián azzal, hogy ötödikként pontszerző helyen zárt. "Nem ismerem a fenyegetőzőket, azt sem tudom, hogy milyen veszélyt jelentenek, de egy olimpián elég komoly biztonsági intézkedések szoktak lenni. A korábbi két olimpián is minden ki- és belépésnél átvizsgáltak minket a helyszíneken és az olimpiai faluban, ami zavaró tud lenni, amikor az ember sietne valahova, de tisztában voltunk vele, hogy ez a mi érdekünkben történik" – mondta Knoch az Origónak.

Próbálok azzal foglalkozni, ami az én dolgom

A 24 éves gyorskorcsolyázó állítja, egyelőre nincs benne félelem, és úgy van vele, hogy ha már kiharcolta a részvételt, akkor mindenképp szeretne ott lenni Szocsiban. "Előttünk van még a csapathirdetés, a ruhapróba, az eskütétel, remélem, ezeken az eseményeken több információt kapunk majd" – tette hozzá Knoch, aki egyéniben indul majd Szocsiban, de váltóban is ott lehetett volna, az ellenfelek azonban mindent eszközt bevetettek, hogy ez ne történjen meg.

A nőknél a váltó is versenybe száll majd a minél jobb eredményért. Az egyik tagja, Heidum Bernadett kérdésünkre azt mondta, próbál nem gondolni a szélsőségesek fenyegetőzésére, és azzal foglalkozni, ami az ő dolga. "Közben reménykedem, hogy azok is megtesznek majd mindent, akik azért felelnek, hogy az olimpia biztonságban teljen" – jegyezte meg. Azt mondta, nem fél, és a családtagjai sem próbálták eddig lebeszélni arról, hogy ott legyen Szocsiban.

Heidum Bernadett a vancouveri olimpián Forrás: AFP/Yuri Kadobnov