Áder: Orbán nélkül ennyit sem kaptunk volna

Vágólapra másolva!
Áder János, a Fidesz ügyvezető elnöke hétfői sajtótájékoztatóján is elismerte, hogy az önkormányzati választásokat a szocialisták nyerték. Áder szerint, ha Orbán Viktor nem vett volna részt a kampányban, még rosszabb eredményt értek volna el. Deutsch Tamás, a párt budapesti elnöke úgy vélte, nem volt szerencséjük, és a Fideszt "az ág is húzta" ezen a választáson.
Vágólapra másolva!

Hétfői sajtótájékoztatóján Áder János ismét elismerte, hogy a választásokat a szocialisták nyerték meg. A Fidesz ügyvezető elnöke szerint ezzel folytatódott az a sorozat, amely 1994-ben megkezdődött, azóta ugyanis rendszerint a parlamenti választásokon eredményes pártok nyerik az őszi szavazást is. Áder ugyanakkor azt is elismerte, a szocialisták nagyobb arányú győzelmet arattak, mint amiben a Fidesznek volt része 1998-ban.

Áder közölte, a választások éjjelén telefonon beszélt Orbán Viktorral, azonban mindketten úgy ítélték meg, hogy a volt miniszterelnöknek szükségtelen lenne megjelennie a választási sajtóközpontként is működő székházban. Az ügyvezető elnök hozzátette, ha Orbán kevésbé jelent volna meg a választási kampányban, akkor még gyengébb eredményt értek volna el.

Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke a párt fővárosi szereplését értékelte. Míg négy évvel ezelőtt a polgári erők polgármester-jelöltjei 11 kerületben nyertek, addig most csupán 5 kerületben sikerült az első helyen végezniük. A szocialisták ugyanakkor a négy évvel ezelőtti 12 kerület helyett 18-ban tudtak győzedelmeskedni. Deutsch elismerte, hogy a fővárosi szinten is a kormányoldal pártjai nyerték meg a választást, ugyanakkor hozzátette, hogy balszerencsések voltak, és a Fideszt "még az ág is húzta" ezen a választáson. Példaként említette, hogy a II. és az V. kerületben a jelöltjeik csak nagyon kis különbséggel veszítettek. Újságírói kérdésre válaszolva Deutsch elmondta, a fővárosi közgyűlésben a MIÉP-pel nem fognak szorosabb kapcsolatot ápolni, mint bármely más párttal.

A tájékoztatón közölték, a Fidesz a jelöltekre bízza azt, hogy szoros eredmények esetén kérik-e a szavazatok újraszámlálását.