Barokk szépségeket fedeztek fel Rómában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Hölgyfórum
Bernini szobrát túl provokatívnak találták 17. századi papok

A két szobrot Bernini 1663-ban készítette Roderigo de Sylva portugál arisztokrata kápolnájába, de az egyház képviselői túl erkölcstelennek tartották, és bronzzal bevonatták. 150 évig maradtak eltakarva a bronzbevonat alatt, mígnem a napokban, a templomban folyó restaurálási munkák során rájuk bukkantak.

A bronzköpenyt eltávolítva restaurátorok meglepődve tapasztalták, hogy a márványszobrok tökéletesen konzerválódtak, semmilyen károsodás nem érte őket. Az Igazság és Könyörület erényeit szimbolizáló szobrok női alakjainak arcvonásai és meztelenségük szembetűnően és merészen hirdetik a női szépséget.. Angela Negro, a Róma kulturális örökségét felügyelő hivatal képviselője elmondta, a szobrok igen érzékiek, így valószínűleg az egyházi hatóságok úgy döntöttek, nem valók egy templomba. A kis kápolna a római Szent Izidor-templom része.

Bernini-galéria: szobrok és festményekhttp://www.kfki.hu/~arthp/html/b/bernini/gianlore/

Bernini az olasz barokk egyik leghíresebb szobrászművésze és építésze volt. Leghíresebb munkái között tartják számon a vatikáni Szent Péter-bazilika piazzá-ját és a Róma Piazza Navonáján található Négy folyó kútját.