A szépség természetes útja

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- A holisztikus szépségápolás mennyiben különbözik a szokványos szépészeti módszerektől?

- A holisztikus szépségápolás jóval természetesebb, környezetbarát, lenyűgözően hatékony, és nem utolsósorban - sokkal olcsóbb. Szülőhazámban, Pakisztánban a nők többsége csodálatosan szép. Tiszta bőrűek, fehér fogúak, dús, fényes hajúak, pedig soha életükben nem jártak kozmetikai szalonokban, sőt a különböző szintetikus szépségápolási termékekhez hozzá sem juthatnak. Őket látva döbbentem rá, hogy a nyugati társadalmak által használt mesterséges készítmények és beavatkozások nem nélkülözhetetlenek, sőt nem is feltétlenül a leghatékonyabbak. Mindemellett pocsékolják a Föld anyagát, állatkísérleteket igényelnek, meg kell fizetnünk a méregdrága, de amúgy teljesen felesleges csomagolást, allergizálhatnak, vagy egyszerűen nem fejtenek ki semmilyen hatást. Amikor erre rádöbbentem, eltökélt szándékommá vált, hogy felkutatom a legegyszerűbb, egyben leghatásosabb természetes anyagokat és eljárásokat, és megismertetem velük a nyugati társadalmak asszonyait is.

- Sidra, őszintén azt gondolod, ezek az eljárások versenyezhetnek a legmodernebb, divatos módszerekkel, amelyeket a sztárok is használnak és népszerűsítenek?

- De mennyire! Egyébként számos nemzetközi sztár személyes jó barátom, és lelkesen követik a módszereimet. Az eredmények önmagukért beszélnek. A gyönyörű, örök fiatal Sophia Loren a mai napig friss olívaolajat használ hidratáló gyanánt. Sandra Bullock mandulaolajjal fényesíti a haját. Catherine Zeta-Jones pedig nem mesterséges beavatkozásnak, hanem a rendszeresen használt pépesített epernek köszönheti az egymillió dolláros mosolyát.

- Azt értem, miért természetes, de mitől holisztikus az a módszer, amelyet te kínálsz?

- Mert nem csupán az egyes testrészeket, azok lehetséges hibáit és szépítését veszem figyelembe, hanem az egész személyiséget, a tudatot, a testet és a szellemet, hisz ezek szorosan összefüggenek egymással. A hagyományos kozmetikai kezelések bizonyos konkrét problémákra összpontosítanak. Én azonban Platónt követem, aki szerint a rész gyógyítását nem szabad anélkül megkísérelni, hogy az egészet ne kezelnénk. A holisztikus testápolási szerek mindig természetesek, a testünkkel összhangban működnek, ezért minimalizálják vagy teljesen megszüntetik a káros testreakciókat.

- Elárulnád néhány kedvenc praktikádat?

- Szívesen. Kezdjük az arcápolással. Én például sosem vásárolok sminklemosót, a make-up maradványait babaolajjal vagy édesmandula olajjal távolítom el. Ez nemcsak tisztít, de hidratál is egyben. A fehér fogakhoz vezető legkiválóbb praktika a nyers és pépesített földieper fogyasztása. Csodálatos, a drogériákban kaphatóknál sokkal hatásosabb pakolásokat készíthetünk természetes növényi olajból zöldségek (avokádó, uborka) vagy gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack, banán) hozzáadásával. Ha ritka a hajunk, és serkenteni szeretnénk a növekedését, próbáljuk ki a japán "hajrángatós" módszert. Hajtsuk előre a fejünket, ragadjunk meg egy maroknyi tincset a fejbőrhöz közel, és határozottan, de nem túl erősen rántsuk meg háromszor. Ezt ismételjük rendszeresen, mert serkenti az új, sűrűbb hajnövekedést. Ha életünket a narancsbőr vagy makacs zsírlerakódások keserítik meg, nem kell azonnal a plasztikai sebészhez rohanni. Minden fürdés előtt fogjunk egy jó erős kefét, és a comboktól kezdve, hosszú, erőteljes mozdulatokkal dörzsöljük át a testünket, különös figyelmet fordítva a makacs zsírlerakódásokra. Fontos, hogy mindig körkörösen, a szív irányába dolgozzunk. Ujjaink segítségével masszírozhatjuk is a zsírlerakódásokat, mintha csak tésztát gyúrnánk. Minden nap legalább 10 percig gyúrjuk a problémás testtájakat, amíg egyre puhább és simább nem lesz a tapintásuk.

- Mostanában hogyan élsz?

- Angliában, Észak-Londonban lakom és dolgozom mint sminkművész és szabadúszó újságíró. Fotómodelleket, menyasszonyokat sminkelek, természetes anyagokkal kísérletezem, és női magazinoknak írogatok. Világszerte számos újságnak és magazinnak adtam már interjút, rádió- és tévéműsorokban szerepeltem. Mindezt nagyon hasznosnak tartom, mert minden alkalmat megragadok, hogy felhívjam a nők figyelmét a természetességre, a szépségápolás legrégebbi, legegyszerűbb, egyben leghatékonyabb módszereire.

- Mit üzensz a magyar hölgyeknek?

- Szeretettel üdvözlöm őket, azt üzenem, forgassák haszonnal a könyveimet, amelyek Magyarországon is megjelentek vagy meg fognak jelenni. Ne higgyenek el mindent, amit a médiában látnak, ehelyett válasszák a szépség másik, természetes útját.