A szakácsnak a sajt olyan, mint költőnek a jelző

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Roquefortkrémleves póréval

Hozzávalók: 20 dkg márványsajt, 10 dkg Anikó sajt, 10 dkg Óvári sajt, 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 liter erőleves (kockából), 1,5 dl tejszín, 1 kávéskanál száraz sherry, 1 kávéskanál Knorr Delikát ételízesítő, őrölt gyömbér

Forrás: ORIGOVilágos, vajas rántást készítünk és felengedjük az erőlevessel. Hozzáadjuk a lereszelt sajtokat, állandó kavarás mellett rövid ideig, lassú tűzön főzzük. Csipetnyi őrölt gyömbérrel, Delikát ételízesítővel ízesítjük.

A jól megmosott, felkarikázott póréhagymát is a levesbe tesszük. A legvégén ízesítjük a száraz sherryvel, és dúsítjuk a tejszínnel.

Tálaláskor tejszínhabrózsát nyomunk rá.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1371 kJ/327 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Sauvignon Blanc 2001

Gourmand sajtleves

Hozzávalók: 20 dkg Karaván füstölt sajt, 10 dkg trappista sajt, 1 db borsos Camembert sajt, 1 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 liter erőleves (kockából), 3-5 dkg liszt, 10 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő

Forrás: Magyar KonyhaA Karaván és a trappista sajtot lereszeljük, a Camembert-t kis darabokra vágjuk. Világos vajas rántást készítünk, Delikát ételízesítővel, áttört fokhagymával ízesítjük, majd felöntjük az erőlevessel.
Felforraljuk, hozzáadjuk a sajtokat, a száraz fehérbort. Kézi mixerrel krémesítjük, tejszínnel dúsítjuk, kiforraljuk. Sült császárszalonna-kockákra tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1514 kJ/360 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Dörgicsei Chardonnay 2001, Pántlika Pincészet

Füstölt Karaván-krémleves

Forrás: Magyar KonyhaHozzávalók:
20 dkg füstölt Karaván sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 liter erőleves (kockából), 2 dl tejszín, 3-4 dkg liszt, 5 dkg vaj, Knorr Delikát ételízesítő

Az apróra vágott vöröshagymát olvasztott vajon fonnyasztjuk, megszórjuk liszttel. Két percig együtt pirítjuk, majd felengedjük az erőlevessel.

A reszelt Karaván sajtot hozzáadjuk, tejszínnel dúsítjuk, enyhén sózzuk. Lassú tűzön kiforraljuk. Csészékbe szűrjük. Tálaláskor pirított zsemlekockát adunk hozzá.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1538 kJ/366 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Chardonnay Barrique 2001