Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

Vágólapra másolva!
A fehérorosz hadsereg bejelentette kedden, hogy gyakorlatot kezdett a harcászati atomtöltetek indítására alkalmas eszközök készültségi szintjének ellenőrzésére.
Vágólapra másolva!

Szövetségese, az orosz haderő hétfőn jelentette be, hogy nukleáris gyakorlatot hajt végre az Ukrajna közelében állomásozó csapatainak részvételével - a Kreml szerint a nyugati vezetők harcias nyilatkozataira válaszul -, és lesz még több hasonló. 

Aljakszandr Valfovics, a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára - akit a BelTA állami hírügynökség idézett - hangsúlyozta, hogy az ottani hadgyakorlat kapcsolódik az oroszhoz, a kettőt "összehangolták".

 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.
Fotó: Getty Images

Valfovics szerint fehérorosz részről "mindenekelőtt" Iszkander rakétarendszerek és SzU-25 típusú repülőgépek vesznek részt a hadgyakorlaton.   

Oroszország 2023 nyarán taktikai atomfegyvereket telepített az Európai Unióval határos Fehéroroszországba, de ezek orosz ellenőrzés alatt maradtak.

A harcászati atomfegyverek harckészültségi fokát ellenőrző hadgyakorlatot a fehérorosz védelmi minisztérium is megerősítette közleményben. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig arról beszélt, hogy Iszkander és Polonez rakétarendszerekkel gyakorolják egy Fehéroroszország elleni esetleges támadás kivédését.