Irán drónokkal támadja Izraelt

Vágólapra másolva!
Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka - jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari, valamint az iráni Forradalmi Gárda is megerősítette.
Vágólapra másolva!

"Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére" - közölte a katonai szóvivő. A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érik el Izraelt. "Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg (IDF) figyeli az összes célpontot" - tette hozzá.  "Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat" - mondta.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy az ország védelmi rendszereit bevetették, és hogy az izraeli fegyveres erők készen állnak.

Egyértelmű elvet állítottam fel - aki minket bánt, azt mi is bántjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt hidegvérrel és elszántsággal fogjuk tenni

 - mondta. 

"Nagyra értékeljük, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, s hasonlóképpen az Egyesült Királyság, Franciaország és sok más ország támogatását" - tette hozzá Netanjahu. 

Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka helyi idő szerint 23 órától ül össze a tel-avivi főhadiszálláson, majd 00:30-tól a kibővített biztonságpolitikai kabinet is ülésezik.

Korábban, szombat este korlátozásokat jelentett be a polgári védelem. Vasárnap és hétfőn, noha munkanapok, zárva lesz az összes oktatási intézmény, és mivel tavaszi szünet lenne, nem tartják meg a napközis táborokat és a kirándulásokat, s zárva lesznek a felsőoktatási intézmények is. 

Az ezer főnél kisebb rendezvényeket megrendezhetik, de a veszélyesebbnek minősített térségekben háromszázban, s bizonyos helyeken tíz főben korlátozzák a gyülekezők számát. 

Vannak térségek, ahol csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő közelségben óvóhelyek.

Irán elismerte a támadást

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette szombat éjszaka, hogy "drónok és rakéták tucatjait" indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében - egy néhány nappal ezelőtti beszédét felidézve - azt írta: "a gonosz rezsim elnyeri büntetését".
 

Mindeközben Joe Biden haladéktalanul visszatért a Fehér Házba, az Egyesült Államok azt is közölte, kiállnak Izrael mellett. Jordánia és Irak azonnali hatállyal lezárta légtereit, és a térség több más országa is lépéseket eszközölt. Az izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy elhalasztja vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását. Nagy-Britannia pedig közölte, változatlanul kiáll Izrael és saját regionális partnerei - köztük Jordánia és Irak - biztonsága mellett.

A magyar kormány is reagált az iráni dróntámadásra. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán adott tájékoztatást a magyar állampolgároknak. 

Az amerikai hadsereg elkezdte elfogni az Izrael ellen indított iráni drónokat

Az amerikai hadsereg elkezdte elfogni az Iránból Izrael területére indított drónokat Szíria és Jordánia felett - jelentette az izraeli 12-es televízió katonai forrásokra hivatkozva magyar idő szerint vasárnap hajnalban. A tájékoztatás szerint 

az eddig három hullámban elindított több mint száz kamikaze drónt katonai célpontok ellen szánták, s ezeken a helyeken is felkészülnek a fenyegetés elhárítására. 

Irán azt jelentette, hogy ballisztikus rakétákat is kilőtt Izrael ellen, melyek repülési ideje tizenkét perc. A becslések szerint 

Irán további hullámokban várhatóan összesen mintegy ötszáz drón és robotrepülőgép küldését tervezi Izrael ellen.

Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet is rakétákat indított Izrael északi határvidéke ellen, de ezek nagyságrendje nem haladta meg jelentősen az elmúlt hónapok mértékét.

A jemeni húszik is rakétákkal és drónokkal tüzelnek Izrael déli, vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat felé. Izrael légterének lezárása miatt a korábban Tel-Avivba indult járatok egy része visszafordult, más része más országok légikikötőibe tart.

Jeruzsálemben robbanások hangját lehetett hallani, és a szirénák is megszólaltak. A drónelfogások megvilágították Jeruzsálem éjszakai égboltját - írta a BBC, amely videót is közölt a helyszínről.

Az EU és több európai ország elítéli az Izrael elleni iráni dróntámadást

A lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel minden érintettet az egyiptomi külügyminisztérium vasárnap azt követően, hogy Irán drónokat indított Izrael ellen. Az egyiptomi tárca közleménye szerint az iráni-izraeli feszültség kiéleződése nem más, mint amire Kairó ismételten figyelmeztetett: a gázai övezeti izraeli hadműveletek és a térségben folyó provokatív katonai lépések következménye. 

Az Európai Unió határozottan elítéli az Irán elleni szombat esti elfogadhatatlan dróntámadást 

- írta az X közösségi portálon Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, bírálva a "példa nélküli eszkalációt" és "a regionális biztonságra leselkedő súlyos fenyegetést".

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter szintén elítélte az iráni támadást, amellyel szerinte Teherán "új határt lépett át destabilizációs tevékenységeiben". Egyúttal Franciaország szolidaritásáról biztosította Izraelt. Antonio Tajani olasz külügyminiszter is közölte, hogy Olaszország "figyelemmel és aggodalommal" követi a helyzetet. Hozzátette: tárgyalt Giorgia Meloni miniszterelnökkel és Guido Crosetto védelmi miniszterrel, a kormány "kész bármilyen helyzet kezelésére".

Iráni ENSZ-misszió: Washington maradjon ki az iráni-izraeli konfliktusból!

Az Egyesült Államoknak távol kell maradnia az Irán és Izrael közötti jelenlegi konfliktustól! - intett Teherán ENSZ-missziója az X közösségi médiaplatformon szombat éjjel, hozzátéve, hogy "az ügy lezártnak tekinthető". Megerősítette, hogy Irán drónokkal indított katonai akciója "válasz a cionista rezsim agressziójára" a damaszkuszi nagykövetség helyiségei ellen. Ha Izrael "újabb hibát követ el", Irán válasza "sokkal szigorúbb lesz" - tették hozzá.

Szombaton, néhány órával a dróntámadás előtt az iráni Iszlám Forradalmi Gárda lefoglalt egy Izraelhez kötődő konténerhajót a Perzsa- és Ománi-öböl közötti Hormuzi-szoros közelében - ezt az állami Iszlám Köztársasági Hírügynöksége jelentette be.

Napok óta sejteni lehetett, hogy Irán Izrael megtámadására készül, megtorlásul azért a támadásért, amelyben megöltek egy magas rangú iráni parancsnokot.