Újabb döbbenetes részletek derültek ki az ausztrál iszlamista papkéselésről

Vágólapra másolva!
Házkutatásokat tartottak szerdán a hatóságok Sydney-ben, az április 15-én a városban történt templomi késes támadással összefüggésben - jelentette a helyi rendőrség és az ausztrál terrorelhárítás.
Vágólapra másolva!

David Hudson, az új-dél-walesi rendőrfőkapitány helyettese elmondta: A több mint 400 rendőr részvételével lezajlott nagyszabású akcióban, melynek során összesen 13 ingatlanban tartottak házkutatást Sydney délnyugati részén, a rendőrség hét tinédzsert vett őrizetbe.

A most letartóztatott 15 és 17 év közötti fiatalok mindegyike egy "vallási indíttatású, erőszakos és szélsőséges ideológiát követő" hálózathoz tartozott, amelynek az április 15-i templomi támadás feltételezett elkövetője is tagja volt. 

Az akciót követően további öt előállított tinédzsert hallgatott ki a terrorizmusellenes csoport és a szélsőségesek által elkövetett bűncselekményekre, valamint a szervezett bűnözésre szakosodott új-dél-wales-i bűnügyi bizottság - fűzte hozzá.

Krissy Barrett, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője ugyanakkor azt közölte, hogy a házkutatások során a nyomozók nem találtak konkrét célpontok ellen tervezett, erőszakos cselekményre vonatkozó bizonyítékokat.

A rendőrfőnök szerint az akciót a további tervezett terrorcselekmények megakadályozása céljából indították, és a közbiztonságot jelenleg nem fenyegeti veszély. Az AP azt írja, hogy hét, 15-17 év közötti szélsőségest letartóztattak. A tájékoztatás szerint a támadást a televízióban élőben közvetített szertartás idején követték el a Sydney nyugati részén lévő Walkley-ben található Jézus Krisztus Jó Pásztor (Christ The Good Shepherd Church) nevű asszíriai keresztény templomban április 15-én.

A rendőrség által terrorcselekménynek minősített támadás gyanúsítottja - egy 16 éves fiú - ellen múlt pénteken emelt vádat az ügyészség.

A tinédzser a szemtanúk szerint arabul beszélt Mohamed próféta megsértéséről, miután az élőben, online közvetített istentisztelet alatt késsel többször is megszúrta Mar Mari Emmanuel püspököt és Isaac Royel tiszteletest. 

A rendőrfőnök elmondása szerint a tettes már nem volt ismeretlen a rendőrség előtt, de terroristagyanúsként nem tartották nyilván. 

A támadás zavargásokat váltott ki a Jó Pásztor templom előtt, ahol a püspök dühös támogatói gyűltek össze. Mar Mari Emmanuel püspök egy hangüzenetben nyugalomra szólította fel a közösséget.

A püspök négyperces videójában - amelyet az egyház csütörtökön tett közzé a közösségi médiában - azt mondta, megbocsát támadójának.

Imádkozni fogok érted, és bárki is küldött téged, annak is megbocsátok Jézus nevében

 - mondta. 

A feszültség magasra nőtt, az ausztrál hatóságokat és a közösség vezetőit aggodalommal töltik el az erőszakos incidensek.

Csupán két nappal a templomi támadás előtt egy férfi Sydney felkapott keleti városrészében, a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban szintén késsel megölt hat embert - köztük egy gyermekét tartó anyát -, további nyolcat pedig megsebesített.  A támadóval végül egy rendőrnő szállt szembe, és halálosan meglőtte. A hatóságok ebben az ügyben azonban kizárták, hogy terrorcselekményt történt volna, az elkövető ugyanis kifejezetten nőket vett célba.

A késes támadás kivizsgálására egy rendőrségi különítményt hoztak létre, de az új-dél-walesi rendőrség szerint hónapokig is eltarthat a vizsgálat.