Szlovákiában is terjed a szamárköhögés

BCG-oltás
BCG-oltás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben nőtt a megbetegedések száma a szomszédos országban.
Vágólapra másolva!

A szlovák Közészségügyi Hivatal nemrégiben közzétette adatai szerint az elmúlt hetekben nőtt a megbetegedések száma az előző három évhez képest - írja parameter.sk.

A szamárköhögés egy baktérium által okozott, rendkívül fertőző megbetegedés, amely a tüdőt és a légutakat érinti. Egyes esetekben nehéz megkülönböztetni a megfázástól, mivel a betegség a kezdetekor hasonló tünetekkel jár. 

A betegek tüsszögnek, folyik az orruk, hőemelkedésük van és enyhén köhögnek.

Később azonban a betegség erős rohamokat okoz, különösen éjszaka.

A nehézlégzést, illetve a köhögések közötti nagy levegővételeket sípoló hang is kíséri, az erős köhögés pedig hányást is okozhat.

A betegség enyhülését a köhögési rohamok ritkulása jelzi, de a teljes gyógyulás akár három hónapig is eltarthat – írja az európai oltási információs portál.

A szamárköhögés általában újszülötteknél és a kisgyermekek közösségében terjed. 

Magyarországon a szamárköhögés ellen kötelező a védőoltás, és ugyan a környező országokban is előírás az oltás felvétele a csecsemőknél, az oltási hajlandóság mégis évről-évre csökken. Ez okozhatja a betegség újbóli terjedését. 

1954-től vezették be Magyarországon a kötelező oltást a betegséget okozó Bordetella pertussis nevű baktérium ellen amit először 2, 3, 4 hónapos korban adnak be, az emlékeztetőt pedig 18 hónapos, majd 6 és 11 éves korban.  

A betegség lefolyása különösen súlyos lehet a be nem oltott gyermekeknél vagy olyan gyermekeknél, akiknek anyja nem kapott védőoltást. A szövődmények közé tartozik a tüdőgyulladás, az encephalopathia (agyi betegség), a görcsrohamok és akár a halál is. Felnőtteknél ez a rendkívül fertőző betegség rövid távú légzési képtelenséget, bordatörést és végbélsérvet okozhat.