Döbbenetes felmérés Németországban a saját atomfegyverről

SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. október 8. Olaf Scholz német kancellár beszédet mond Berlinben 2023. október 8-án. A német kancellár kifejezte Németország szolidaritását Izraellel, miután előző nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli egészségügyi tárca október 8-i közlése szerint 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik. MTI/EPA/Hannibal Hanschke
Vágólapra másolva!
Az INSA felmérése azt mutatja, hogy bár a megkérdezettek 57,8 százaléka ellenzi azt, hogy Németországnak saját atomfegyverei legyenek, meglepően sokan támogatnák ezt a lehetőséget - írta meg a Bild.
Vágólapra másolva!


Az INSA felmérése szerint a szavazók között vannak különbségek: a FDP szavazói támogatják leginkább a saját atomfegyvert 44,8 százalékkal, míg 46 százalék ellenzi. A Zöldek körében egyértelmű a vélemény: 70,2 százalék ellenzi azt, 20,1 százalék támogatja.

Kiderült, hogy legidősebbek, vagyis a 70 év feletti válaszadók körében a legnagyobb az ellenállás - 70,6 százalék ellenezte, hogy Németországnak saját atomfegyvere legyen.

Hasonló kép rajzolódik ki abban a kérdésben is, hogy a szövetséges országok elrettentésképpen állomásoztassák-e nukleáris rakétáikat német területen: mindössze 28,2 százalék támogatja,  52,7 százaléka pedig nem az ötletet. 

A felmérés pártok szerinti felbontást is készített, melyből megállapítható hogy 

Olaf Scholz német kancellár pártja, az SPD szavazói támogatják leginkább, hogy szövetségesek állomásoztassák nukleáris rakétáikat az országban. 

A Bild megjegyzi, a Rajna-vidék-Pfalzban található Büchel légibázis az egyetlen olyan németországi helyszín, ahol amerikai atomfegyvereket tárolnak, miután a Ramstein légibázison tárolt amerikai atomfegyvereket 2005-ben kivonták.