Nagy a baj: két nyugati országnak is köze lehet az ukrán hadifoglyokat szállító gép lelövéséhez

conflict TOPSHOTS Horizontal
This grab taken from a handout footage released by the Russian Investigative Committee on January 25, 2024 shows what investigators say is the Russian IL-76 military transport plane crash site in the Belgorod region. Russia on January 25, 2024 opened a "terrorism" investigation over a military plane crash near the border with Ukraine after it accused Kyiv of downing the aircraft, which it said had 65 captured Ukrainian soldiers onboard. (Photo by Handout / RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Investigative Committee" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az USA és Németország is bűnrészes lehet, ha kiderül, hogy az ő fegyvereikkel lőtték le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz Il-76-os repülőgépet Belgorod térségében - mondta Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője a Biztonsági Tanács ülésén.
Vágólapra másolva!

Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy az Il-76-os tragédiájának felelősei megbűnhődjenek - jelentette ki Dmitrij Poljanszkij.

- figyelmeztetett Poljanszkij.

Hangsúlyozta, hogy az incidenssel kapcsolatos összes adat arra utal, hogy Kijev szándékosan és előre megfontoltan hajtotta végre a bűncselekményt. Ugyanis az ukrán vezetés "tökéletesen tisztában volt a katonák szállítási útvonalával" - írja a Lenta.

Ugyanakkor Kijev nyugati támogatói is felelősek a tragédiáért - mondta Poljanszkij.

– zárta Poljanszkij.

Január 24-én, szerdán Belgorod felett lezuhant egy orosz Il-76-os katonai szállító repülőgép, amely 65 ukrán foglyot szállított fogolycserére. A fedélzeten a legénység hat tagja és három katonai rendőrtiszt is tartózkodott, a tragédiát senki sem élte túl.
A lezuhanás előtt az orosz hadsereg két légvédelmi rakéta kilövését rögzítette Harkov területéről.
A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a kijevi rezsim tudott az ukrán katonák szállításáról és a közelgő cseréről, amelyre még aznap került volna sor Belgorod és Szumi határán.

Közvetlenül az incidens után a helyi médiumok azt a hírt terjesztették, hogy Ukrajna lőtte le az orosz gépet, de miután kiderült, hogy ukrán foglyokat szállított, a kiadványok átszerkesztették cikkeiket - írja a Ria Novosztyi.