Orbán Viktor szövetségese hatalmas győzelmet aratott Hollandiában

Vágólapra másolva!
A várakozásokat jóval felülmúló győzelmet aratott a bevándorlásellenes Geert Wilders a szerdai hollandiai parlamenti választáson. A bevándorlásellenes politikus pártjára közel 2,5 millióan szavaztak. A Szabadságpárt 38 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben, így messze a legerősebb alakulat lett a széttagolt holland pártszerkezetben. Wilders miniszterelnökké választása esetén egy nagyon fontos szövetségest nyerne Magyarország, mivel a holland politikus hosszú évek óta elismerően nyilatkozik Orbán Viktor kormányzásáról, és a két politikus személyes kapcsolata is nagyon jó. Geert Wildersnek a felesége is magyar származású.
Vágólapra másolva!

A Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) a voksok legkevesebb 23,7 százalékát szerezte meg a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választásokon. A párt közel 2,5 millió szavazatot szerzett. Ez több mint 1,3 millióval több, mint a 2021-es parlamenti választáson. A jobboldali párt a 150 képviselői helyből 38-t szerzett meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi mandátumok számának. Az ezt megelőző választásokon a Szabadságpárt 2017-ben 20, 2012-ben 15, 2010-ben pedig 24 mandátumot szerzett. Wilders pártja a 2006-os választáson debütált, akkor kilenc mandátumot szerzett.

Fontos emlékeztetni arra, hogy

Geert Wilders felesége a magyar származású Márfai Krisztina.

A pár 1992-ben házasodott össze, gyermekük nem született.

Hatalmas győzelmet aratott Geert Wilders Hollandiában Forrás: AFP/Remko De Waal

Az NL Times című angol nyelvű holland hírportál megkérdezésen alapuló felmérése szerint

a 2023-as előrehozott hollandiai választásokon a PVV szavazóinak mintegy 80 százalékát a párt bevándorlási és a menekültügyi politikája motiválta.

75 százalékuk számára lehettek vonzóak az egészségügyi juttatásokra, 61 százalékuknak pedig a megélhetési költségek mérséklésére tett ígéretek. A Szabadságpárt támogatóinak 56 százaléka szerint a nemzetbiztonság kérdése az egyik legfontosabb kérdés ma Hollandiában. A PVV szavazói mintegy 65 százalékának rendült meg a bizalma az országot 12 éve vezető Mark Rutte miniszterelnök kormányában – írták.

Ez lett a hollandiai választás végeredménye Forrás: Origo

Ők végeztek Wilders mögött

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Frans Timmersmans korábbi európai uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöld Baloldal és a Munkapárt formációja a második helyen végzett 24 mandátummal, ami 7 képviselői székkel több a két párt jelenlegi képviselői helyeinél.

Frans Timmermans győzelemre készült, végül csúnyán kikapott Forrás: AFP/Andy Buchanan

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) is a második helyre szorult, mandátumainak száma 34-ről 24-re csökkent.

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

A Mark Rutte vezette holland kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

A koalíciós tárgyalások várhatóan pénteken kezdődnek.

Orbán Viktor is gratulált

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wilders jobboldali pártvezetőnek a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A szerda esti telefonbeszélgetésben Orbán Viktor elmondta: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a „földrengésszerű" választási győzelemhez. Orbán Viktor sok sikert és kitartást kívánt Geert Wildersnek a következő időszak politikai tárgyalásaihoz.

A miniszterelnök korábban az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta: „Eljött a változások szele! Gratulálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!".

Orbán Viktor egyébként 2020 nyarán fogadta a Karmelita Kolostorban Geert Wilderst. Erről a miniszterelnök közösségimédia-oldalára töltött fel képet. A képaláírás „A nice Dutch guy", azaz „jó fej holland srác".

A magyar miniszterelnök a képaláírással arra utalhat, hogy az uniós költségvetésről szóló csúcstalálkozón végtelenül durván támadta Magyarországot Mark Rutte holland miniszterelnök, míg Geert Wilders mindig elismerően beszél Magyarországról és Orbán Viktorról. Pár éve például azt írta, hogy

Wilders szoros szövetségese Orbán Viktornak Forrás: AFP/Yves Herman

Wilders: Orbán Viktor egy hős

Még 2018 novemberében Geert Wilders az Echo Tv-nek méltatta Orbán Viktort. "Orbán Viktor egy hős" - jelentette ki a pártelnök Hágában a televíziónak. A holland pártelnök kiemelte, hogy

Elmondta azt is, hogy amennyiben egy országnak megvan a nemzeti büszkeségérzete, és meg akarja védeni területét, emellett megvan minden technikai eszköze, akkor lezárhatja a határait. Ezt kellene szerinte nekik, hollandoknak is tenniük.

Geert Wilders felhívta a figyelmet arra is, hogy a szíriai válság hatására hatalmas migrációs hullám indult el, azonban mindez semmi ahhoz képest, ami az elkövetkezendő évtizedekben várható.

A HOLLAND POLITIKUS ELMONDTA AZT IS, HOGY ANGELA MERKEL VISSZAVONULÁSÁVAL ELISMERI, HOGY A BEVÁNDORLÁSI POLITIKÁJA MEGBUKOTT. VÉLEMÉNYE SZERINT A KANCELLÁR A WILLKOMMENSKULTURRAL SZABAD BEUTAZÁST BIZTOSÍTOTT AZON SZÉLSŐSÉGESEKNEK IS, AKIK TERRORTÁMADÁSOKAT ÉS MÁS BŰNCSELEKMÉNYEKET HAJTOTTAK VÉGRE EURÓPÁBAN.


Wilders elmondta, hogy szerinte csak azért van pellengérre állítva Magyarország Brüsszelben, mivel elutasítja az Európai Unió szupranacionális elveit, és erős nemzetállamokban gondolkodik. A holland jobboldali politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország népszavazást tartott kvótákról, amelyet az emberek többsége visszautasított.

2022. augusztus 20-án a miniszterelnök javaslatára A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta Wilders.

Teljes döbbenet Brüsszelben

Wilders nagyon sima győzelme miatt a migrációt támogató Brüsszel dühös és ideges. A globalista Politico arról írt, hogy Hollandia EU-ból való kilépése is felmerült az aggodalmak között: hét évvel a Brexit-népszavazás után a „Nexit" is ott van Wilders retorikájában; és bár az utóbbi hetekben enyhült Wilders iszlámellenes retorikája, minden jel arra utal, hogy egy Wilders-kormány rémálom lesz Brüsszel számára. " Az elmúlt tíz évben a centrista erők kizárták a Szabadságpárttal történő koalíciókötést, sajtóhírek szerint most mégis lehetséges lehet, hogy a jobbközép pártok nyitni fognak Wilders pártja felé – számolt be a Mandiner.

Wilders esetleges kormányfővé választásával tehát egy nagyon erős és fontos szövetségest nyerne Magyarország Brüsszelben többek között a migráció visszaszorítása terén.