Összeomlott Joe Biden határvédelme: lemondott az amerikai határőrizet vezetője

Joe Biden, elnök, Egyesült Államok, fura, vicces
US President-elect Joe Biden speaks at the Queen Theater on January 6, 2021, in Wilmington, Delaware. - Biden on Wednesday denounced the storming of the US Capitol as an "insurrection" and demanded President Donald Trump go on television to call an end to the violent "siege." (Photo by JIM WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Tavaly nevezték ki, egy évvel később rekordon az illegális határátlépések száma az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Több napnyi ellenkezés után, a kormány felszólítása nyomán beadta lemondását az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmének vezetője - közölte a Fehér Ház szombaton késő este. Chris Magnus lemondását Joe Biden elnök elfogadta - tudatta Karine Jean-Pierre szóvivő az este kiadott közleményben. A határőrizeti hatóság vezetőjét kedden a belbiztonsági miniszter szólította fel távozásra, amit azonban ő elutasított. Alejandros Mayorkas miniszter bizalmának megrendülésével indokolta a felszólítást, majd egy nappal később a minisztérium államtitkára is lemondásra szólította fel Magnust, egyben tudtára adta, hogy amennyiben önként nem távozik, megkapja felmondó levelét Joe Biden elnöktől.

Az USA felé tartó közép-amerikai migránsok Mexikóban, 2021 tavaszán Forrás: AFP/Pedro Pardo

Chris Magnus a The Los Angeles Times-ben még pénteken megjelent interjúban megerősítette a korábban megjelent sajtóhíreket a lemondatására vonatkozó szándékról, ugyanakkor azt mondta, önként nem fog lemondani, mert

véleménye szerint azt a munkát végzi, amire felkérték, vagyis reformokat hajt végre a Vám- és Határvédelemnél,

így semmi nem indokolja a távozását. Azt is megjegyezte: egy ponton világossá vált számára, hogy "a belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) legfelső vezetése nem értette meg, hogy miként néz ki a reform egy rendvédelmi hatóságnál".

Joe Biden határvédelmi- és migrációs politikája óriási bukás Forrás: AFP/Jim Watson

Magnust tavaly nevezték ki a határügynökség élére, ami az Egyesült Államok legnagyobb létszámú szövetségi rendvédelmi hatósága. Tucson korábbi rendőrfőnöke progresszív rendvédelmi elveiről ismert,

céljai között szerepelt a "kultúraváltás" a határvédelmi eljárásokban, emellett több női határőr alkalmazása, és a szabályok enyhítése migránsok egyes csoportjaira vonatkozóan.


Az Egyesült Államokban a szeptemberben zárult pénzügyi évben

rekordmértékű, csaknem 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak,

ami 37 százalékkal haladja meg az előző 12 hónap illegális migrációra vonatkozó adatát, amely szintén történelmi rekord volt.