Angela Merkel otthonmaradásra szólította fel a német lakosságot

German Chancellor Angela Merkel Belgium,Brussels,German Chancellor Angela Merkel,press conferenc
Angela Merkel, német kancellár.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány németországi megfékezéséhez mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, és amikor csak lehet, otthon kell maradnia - mondta Angela Merkel kancellár egy szombati videoüzenetben.
Vágólapra másolva!

A politikus a német sajtóban drámaiként jellemzett üzenetében rámutatott, hogy

az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma napról napra ugrásszerűen emelkedik, és a járvány gyorsabban terjed, mint tavasszal, az első hullám idején.

Angela Merkel német kancellár Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

- mondta Angela Merkel a kormány portálján közölt felvételen.
Hangsúlyozta, hogy

mindent meg kell tenni a vírus ellenőrizetlen terjedésének megakadályozásáért.

Ezért nemcsak a már hónapok óta begyakorolt fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket - mint a: maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, és az őszi-téli időszakban gyakori szellőztetés - kell komolyan venni, hanem "még tovább kell menni".

- mondta, és azzal folytatta, hogy:

- fejtette ki a német kancellár.

- tette hozzá Angela Merkel.

Körhinta a frankfurti Römerberg téren 2020. október 7-én. A hatóságok a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az október 8-ára tervezett hagyományos őszi vásár megnyitóját Forrás: MTI/AP/Michael Probst

- mondta a német kancellár, aki 2006 óta jelentet meg heti rendszerességgel videoüzeneteket, amelyekben aktuális politikai, társadalmi ügyekről beszél.
A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombati adatai szerint

az utóbbi 24 órában 7830 fertőződést regisztráltak.

Ez a legnagyobb napi esetszám az új típusú koronavírus németországi megjelenése óta, és csaknem 500 esettel több az előző rekordnál, a pénteki 7334-nél. A teszttel igazolt esetek száma így 356 387-re emelkedett. A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek egy nap alatt 33-mal nőtt, 9767-re.

Emelkedett a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga is, az egy nappal korábbi 1,22-ről 1,30-ra, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 130 embernek adja át a vírust.

A koronavírus miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, pénteki adatok szerint egy nap alatt 12 fővel, 690-re emelkedett.

Nagyjából minden második beteg - 341 fő - gépi lélegeztetésre szorul.

Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják el a koronavírus-fertőzésben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, a hétfői 590-hez képest százzal nőtt.