Felállították a pápalátogatásra készített óriási székelykaput

székelykapu
Vágólapra másolva!
Hétfő délután felállították azt a nagy méretű székelykaput, amely Ferenc pápa látogatásának tiszteletére készült el Zeteváralján a Vámszer Géza Művészeti Népiskola alkotói műhelyében. A kapu a pápai szentmise helyszíne közelében fogadja a június elsején a szentatyát, valamint a Csíksomlyóra érkező zarándokokat - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.
Vágólapra másolva!
Forrás: maszol.ro

A székelykaput az alkotók jelenlétében és közreműködésével több órás munkával állították a helyére a csíksomlyói hegynyeregben.

Forrás: maszol.ro

– fogalmazott a Maszol-nak András Lajos fafaragó mester, aki oktató társaival a székelykapu elkészítésének folyamatát végezte és felügyelte.

Forrás: maszol.ro

Mi koordináltuk a kapu készítését, de ugyanúgy a diákoknak is benne van a munkájuk. A kapu megszámlálhatatlan munkaórában, éjjel-nappal, esőben, napsütésben megfeszített munkával készült el.

– mondta a fafaragó.

A nyolc méternél szélesebb és csaknem öt és fél méter magas székely kapu központi felirata:

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!"

Forrás: maszol.ro

A hagyományos mintákat felsorakoztató kapun megtalálhatóak a székelység ősi szimbólumai: a nap, a hold, az életfa, rozetták, virágok.

A most felállított kapu a napokban nyeri el végső formáját, amikor helyére kerül a gyalogkapu fölötti úgynevezett kaputükör és a teljes felület kezelést kap.