Hajnalig ünnepeltek a brit alattvalók

Vágólapra másolva!
Tízezrek köszöntötték Katalin és Vilmos elsőszülöttjét Londonban. Kedden 14 ágyúlövés üdvözli a leendő trónörököst.
Vágólapra másolva!

Tízezrek ünnepelték London utcáin kedd hajnalban Vilmos cambridge-i herceg és felesége, Katalin hercegnő első gyermekének - Nagy-Britannia majdani uralkodójának - előző este bejelentett világra jöttét.

Az egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született kisfiú és édesanyja a Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - által kiadott hivatalos közlemény szerint jól van, és éjszakára a londoni St. Mary's kórházban marad. A közlemény nem részletezi, hogy a hercegnő és elsőszülöttje hány éjszakát tölt a kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján, amely az első éjszakáért 6265 fontot (2,2 millió forintot), minden további éjszakáért 2200 fontot (750 ezer forintot) számláz. Így, ha Katalin hercegnő a brit orvosi gyakorlatban szokásos három éjszakát tölti el a szülészeten, a hercegi házaspár több mint tízezer fontos költségre számíthat.

Tömegek a Buckhingam-palota előtt Forrás: AFP/Justin Tallis

A spontán ünnepségek egyik központi helyszíne az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota volt, ahol legalább 15 ezren gyűltek össze. A legtöbben - néhány szerencsés kivételével jórészt sikertelenül - azt a díszes irattartó állványt próbálták lefényképezni, amelyet a palota díszes rácsa mögött helyeztek el, rajta a hercegi házaspár elsőszülöttjének világra jöttét hivatalosan bejelentő okirattal, amelyet a szülést levezető orvosi csapat tagjai láttak el kézjegyükkel hitelesítés céljából.

Az újszülött kilétének hitelesítéséhez most már nem alkalmazták azt a korábbi évtizedekben bevett szokást, amelynek alapján a trón lehetséges várományosainak születésénél jelen volt a mindenkori belügyminiszter. Amikor Vilmos és Katalin első gyermekének dédnagymamája, vagyis a 87 esztendős II. Erzsébet királynő 1926-ban világra jött - bár születése pillanatában még nem volt a trón egyenes ági várományosainak sorában -, ott volt az akkori belügyminiszter is, aki a szülőszoba mellett várakozott, és először neki mutatták meg az újszülött Erzsébet hercegnőt. E gyakorlat célja annak ellenőrzése volt, hogy ne kerülhessen "becsempészett" gyermek a trónöröklési sorba.

A londoni parlamenttel szemközt, a Temze partján emelkedő 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetét különleges fényszórók öltöztették a brit nemzeti lobogó piros-fehér-kék színeibe, a majdani uralkodó érkezését pedig 41 ágyúlövés üdvözli kedden a londoni Hyde Parkban, további 62 pedig a Tower erődje mellett.

A keddi brit lapok első oldalukon, hatalmas betűkkel szedett szalagcímekben adják hírül a jeles eseményt. A legnagyobb példányszámú bulvárlap, a The Sun kedden a "The Son" - "A Fiú" - címmel jelent meg.