A pápa ír meghívást fogadott el

Vágólapra másolva!
Elfogadta az ír katolikus egyház meghívását II. János Pál pápa - közölte pénteken Sean Brady érsek, a 3,6 millió aktív hívőt számláló ír egyház első számú vallási főméltósága.
Vágólapra másolva!

Írország prímásának közleménye szerint egyelőre "elvi" jellegű beleegyezés érkezett a Vatikántól a múlt hónapban beterjesztett meghívásra, időpont nélkül. Az ír katolikus egyház azt szeretné, ha a pápa még az idén felkeresné Írországot, mert most van a negyedszázados évfordulója II. János Pál első írországi látogatásának. Felmerült az a lehetőség, hogy a katolikus egyházfő a brit fennhatóság alatt lévő Észak-Írországba is ellátogat.

Sean Brady érsek pénteken Dublinban közzétett nyilatkozatából nem derül ki, hogy az ír katolikus egyház megkereste-e a brit kormányt vagy a királyi házat a pápa esetleges észak-írországi látogatása ügyében.

A protestáns többségű Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de a Korona fennhatósága alatt - Nagy-Britanniával együtt - az Egyesült Királyság tagországa.

Ciro Benedettino vatikáni szóvivőhelyettes a dublini közlés nyomán azt mondta: II. János Pálnak ez idő szerint semmilyen írországi utazás nem szerepel a programján.