Megműtötték a norvég királyt

Vágólapra másolva!
Sikeres és bonyodalommentes műtétet végeztek el hétfőn a hólyagrákban szenvedő V. Harald norvég királyon, s az orvosok azonnal megállapították, hogy a rákos sejtek nem terjedtek el.
Vágólapra másolva!

Trygve Talseth, a Rikshospitalet kórház sebész főorvosa a műtét utáni sajtóértekezletén elmondta, hogy a 66 éves uralkodó állapota jó, lélegzéséhez nincs szükség gépre. Az öt és fél óráig tartó műtét során húgyhólyagját eltávolították, és a helyére műhólyagot helyeztek. A királynak két-három hétig kell a kórházban maradnia, majd két-három hónapig betegszabadságon lesz - közölte a főorvos. Ez idő alatt Harald fia, a 30 éves Haakon látja el régensként a jobbára ceremoniális államfői teendőket.

Vérvizelés (hematúria) miatt a királyt először november 25-én, majd december 1-jén szállították kórházba, és rákos megbetegedést állapítottak meg nála. A műtét előtt az orvosok azt mondták: az uralkodónak nagyon jó esélye van a teljes gyógyulásra. Az uralkodó "férfiként" reagált betegsége hírére - mondta akkor az udvar szóvivője. Hozzátette: "A király jól van, nincsenek fájdalmai, és hisz az orvosoknak, akik szerint hamarosan újra egészséges lesz."

A Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg házból való V. Harald 1991-ben atyja, V. Olav halála után lépett trónra. A polgári származású Sonja Haraldsennel, egy oslói üzletember lányával 1968-ban kötött házasságot. Két gyermekük van, Märtha Louise hercegnő és Haakon trónörökös.