Lemondott találkozók - újabb szlovák bírálatok

Vágólapra másolva!
Nem utazik Sopronba a visegrádi négyek kulturális minisztereinek következő tanácskozására a cseh és a szlovák kulturális miniszter. A döntéssel tiltakoznak Orbánnak a Benes-dekrétumokat érintő nyilatkozatai miatt. A Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma sajnálkozik az elmaradt találkozó miatt. Peter Weiss, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke eközben Budapesten tárgyalt Németh Zsolt külügyi államtitkárral és a magyar külügyi bizottsággal. A találkozó után közölte: a három éven át sikerrel épített szlovák-magyar kapcsolatok most törést szenvedtek, és megsérült a kölcsönös bizalom a két ország között.
Vágólapra másolva!

Pavel Dostál cseh és Milan Knazko szlovák kulturális miniszterek nem vesz részt a visegrádi február 27-29-re tervezett háromnapos soproni találkozóján - jelentette be a cseh kulturális tárca szóvivője.

Orbán Viktor miniszterelnök Benes-dekrétumokról szóló nyilatkozatai miatt a múlt héten lemondták a visegrádi kormányfők szintén Magyarországra tervezett találkozóját.

A szóvivő szerint Dostál döntését előzőleg egyeztette szlovák kollégájával. A cseh miniszter "abszurdnak" tartja, hogy míg a kulturális miniszterek a nemzeti kultúráknak az európai integrációs folyamatokban betöltött szerepéről és jelentőségéről tanácskoznának, addig Orbán ismételten megkérdőjelezi Csehország és Szlovákia európai uniós csatlakozásának törvényességét. Ezért a két miniszter úgy döntött, hogy nem utazik el Sopronba.

Csehországban az Orbán-nyilatkozatok nagy visszhangot keltettek, s a cseh politikusok egyértelműen elutasítják a Benes-dekrétumok érvénytelenítését. Vladimír Spidla kormányfő-helyettes a Lidové Noviny lapnak adott interjújában leszögezte, hogy Prága számára a Benes-dekrétumok ügye már lezárt fejezet. Szerinte Magyarországon azért tekintenek másképpen a Benes-dekrétumokra, mert Magyarország a II. világháború idején Németország szövetségese volt, míg Csehország, Szlovákia és Lengyelország a náci Németország áldozatai.

"Én mindenképpen úgy gondolom, hogy Orbán miniszterelnök kijelentéseinek nincs valamiféle tartós jellege, a közelgő magyarországi választásokkal kapcsolatban hangzottak el. A helyzet idővel bizonyára megnyugszik" - mondta Spidla.

A lemondott soproni találkozó kapcsán a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajnálkozását fejezte ki. Közleményében a tárca kifejezi, hogy "különösen sajnálja, hogy a cseh és a szlovák kormány lehetetlenné teszi szakminiszterei számára a soproni találkozón való részvételt, amelyen jogfilozófiai viták nem, csak a konkrét kulturális együttműködés kérdései kerülnének napirendre". Az elmaradt esemény ellenére a tárca reményét fejezi ki, hogy az elmúlt három évben kialakult "harmonikus együttműködés hamarosan ismét a megszokott keretek között folytatódik tovább".

Bár a miniszterek nem jöttek Magyarországra, Peter Weiss a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke eljött Budapestre, ahol Németh Zsolt külügyi államtitkárral, majd a magyar külügyi bizottsággal találkozott. Az egyeztetés után elmondta, hogy a Benes-dekrétumok ügye nem lehet az EU-csatlakozás témája. Szerinte csak a választások miatt vette elő a kérdést a magyar miniszterelnök. Közölte, hogy a három éven át sikerrel épített szlovák-magyar kapcsolatok most törést szenvedtek, és megsérült a kölcsönös bizalom a két ország között.

Németh Zsolt külügyi államtitkár viszont éppen azt emelte ki a találkozó után, hogy a szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatok fejlődése figyelhető meg az utóbbi időben. A státustörvény és a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban azonban tárgyalásokra és türelemre van szükség mindkét fél részéről - mondta Németh.

Szent-Iványi István, külügyi bizottság szabad demokrata elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök rosszul választotta meg a helyet és az időt a dekrétumokkal kapcsolatos kijelentéseihez. Közölte, hogy fontos a visegádi négyek együttműködése és az is, hogy minél előbb helyre álljon a négy állam között a párbeszéd. A testület elnöke Szlovákia NATO-csatlakozásával kapcsolatban elmondta: csak az ország felkészültsége lehet a felvétel kritériuma, más tényezők ezt nem befolyásolhatják.

Korábban:

Rendkívüli ülést tart a külügyi bizottság a visegrádi csoportban lévő feszültség miatt