Hollandiában receptre adják a marihuanát

Vágólapra másolva!
Hollandiában, ahol a marihuána már olcsóbb, mint sok gyógyszer, a kormány pénteken jóváhagyott egy törvénytervezetet, amely szerint a patikák receptre kiadhatnak cannabist.
Vágólapra másolva!

A holland parlament várhatóan a következő néhány hónapon belül szavaz az indítványról, amely az orvosi marihuánát, mint fájdalomcsillapítót beilleszti a közegészségügyi gondolkodásba. Ha a jogszabálytervezetet elfogadja a 150 fős parlament, a gyógyszertárakat hamarosan ellátják az illetékes kormányhivatal által bevizsgált cannabiskészletekkel.

Bár a marihuána árusítása hivatalosan törvénytelennek számít, a holland hatóságok szemet hunynak afelett, hogy a "kávézókban" kis mennyiségben bárki nyíltan megvásárolhatja az enyhe drogot. Egy gramm marihuána 10 gulden (4 dollár) körüli összegbe kerül.

Az előterjesztésre kerülő jogszabály szerint a fogyasztók többségétől a marihuánás cigaretta költségeit mindaddig átvállalja a kormány, amíg az orvos felírja a szert.

A kávézókban vásárolt cannabist már ma is, orvosi ellenőrzés nélkül is sokan használják valamilyen súlyos betegségre fájdalomcsillapítóként, az új törvény célja a gyakorlat és a jogi szabályozás közti "nem kívánatos" ellentmondás feloldása lenne.

A holland kormány hivatkozik arra, hogy kedvezőek a cannabisszal, mint gyógyszerrel szerzett tapasztalatok, és hogy az USA 19 államában, valamint Kanadában már törvényes az orvosi célú alkalmazás, továbbá hogy több európai ország is a tengerentúli példa követésére készül.