Hamis rendőrségi e-mailekkel támadnak a csalók

Vágólapra másolva!
Ezúttal Győr-Moson-Sopron vármegyében bukkantak fel olyan hamis tartalmú levelek, amelyekben az adathalász csalók a rendőrség nevével visszaélve próbálják meg más emberek személyes és bankkártyaadatait megszerezni.
Vágólapra másolva!

Többször is előfordultak már az utóbbi időben olyan csalások, melyeket a rendőrség nevével visszaélve, hamis e-maileken keresztül követtek el. 

A Rendőrségi Információs Portál imitálásával próbálnak adatokat kicsalni, miközben tilosban parkolásra, közigazgatási bírságra hivatkoznak.

Ez alkalommal Győr-Moson-Sopron megyében történt hasonló eset.

Ennek megelőzése érdekében Győr-Moson-Sopron vármegyei rendőrök a következőket javasolják:

  • Soha ne kattintsunk a linkre, automatikusan töröljük az üzenetet!
  • Ne adjunk meg sem személyes, sem bankkártyaadatokat!
  • Az adatvédelem érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával érje el!
  • A rendőrök az objektív felelősség hatálya alá tartozó közigazgatási hatósági eljárásokban a bírság kiszabásáról kizárólag írásbeli határozatban rendelkezik.
  • A rendőrök a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordítanak az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Emellett érdemes figyelmeztetni hozzátartozóinkat is, hogy ne váljanak csalás áldozataivá.

Ahogyan már megírtuk korábban is volt erre példa, ám néhány trükkel könnyedén leleplezhetők a csalók: amennyiben az e-mail tele van helyesírási hibákal, el vannak írva a szervezetek neve, külföldi címről érkezik, a törvényi hivatkozásokat megjelölésében pedig pontatlanság található, több, mint valószínű, hogy csalóval van dolgunk.

A csalók azonban nemcsak e-mailen, hanem SMS-en keresztül is megtalálhatják az embert, levadászva ezzel  a személyes- és bankkártyaadatokat. A rendőrök ezért figyelmeztetnek, hogy ha gyanús helyről, személytől érkeznek tisztázatlan tartalmú üzenetek, soha ne válaszoljunk rá.

Ahogyan egy korábbi cikkünkben megírtuk, érdemes észben tartanunk a következőket, hogy kiszűrjük a csalókat:

Az adathalászok e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Az adathalász e-mailek közös jellemzője, hogy egy idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól származnak, és bár arculati elemeiket tekintve ugyan hasonlítanak a szolgáltató által használt megjelenítési formákhoz, de azok jellemzően tört magyarsággal megfogalmazott, helytelen nyelvtani szerkezeteket alkalmazó szöveges üzenetek, melyekben a mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket.

Ezek a weboldalak szintén használják azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóval hozhatók összefüggésbe, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak.

Forrás: Police.hu