Feljelentették a sértődött exférjet, Magyar Pétert az ügyészségen

Vágólapra másolva!
Mint ismert, Magyar Péter szerdán több órán keresztül rabolta az ügyészség idejét, hiszen bizonyítékokat ígért, azonban semmit sem adott. Most viszont az exférj ellen tettek feljelentést, hiszen felmerülhet a hamis vád bűntettének gyanúja.
Vágólapra másolva!

Hamis vád bűntett gyanúja miatt tettek feljelentést Magyar Péter kijelentései miatt – értesült a Magyar Nemzet. Korábban megírtuk, hogy négy órán keresztül hallgatták ki Magyar Pétert a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. Ezután Magyar egy rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy a Völner–Schadl-ügy kapcsán hallgatták meg az ügyészek. Varga Judit egykori férje három állítást tett:

  • Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tudott a Schadl-ügyről. 
  • A nyomozás lezárulta és Schadl György végrehajtó kamarai elnök meggyanúsítása előtt fél évvel a kormány tudott arról, hogy megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták a később ugyancsak meggyanúsított és megvádolt Völner Pál igazságügyi államtitkárt is.
  • Rogán Antal emberei manipulálták az ügyészségi iratokat.

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István levelében felhívta a figyelmet arra,

 az ügyben felmerülhet a hamis vád bűntett gyanúja is.

Ugyanis az állításokat a Központi Nyomozó Főügyészség sem hagyta szó nélkül, sajtóközleményükben leszögezték: képtelen állításnak tartják, hogy a megnevezett ügyben bizonyíték lett visszatartva, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. 

Az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését

 – hangsúlyozták.

Magyar Péter azon állítását ugyancsak visszautasítják, amely szerint bármelyik ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról. A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte – emlékeztettek. Az ügyészség rámutatott: olyan állami szervet vagy személyt pedig, 

aki maga vagy a felügyelete alá tartozó szervezeten keresztül az előkészítő eljárás lefolytatásában részt vett, értelmetlen lett volna figyelmeztetni az eljárás tényéről, ez az állítás logikailag sem állja meg a helyét.

A bejelentő felhívta a figyelmet arra, ha a hamis vád folytán eljárás indult, ennek az alapügynek a befejezéséig hamis vád miatt büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ilyen feljelentés esetét kivéve a hamis vád büntethetőségének elévülése az alapügy befejezésének napján kezdődik. 

Emlékeztetett: hamis vád miatt mindaddig, amíg az az alapügy, amelyben a hamis vádat elkövették nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható.

Mindez azért lényeges, mert Magyar Péternek – mint a Diákhitel Zrt. korábbi vezetőjének –  ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, kényszerítés, tiltott adatszerzés és más bűncselekménye gyanúja miatt nyomoz. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt indított eljárást.