Húsvét: mit ünneplünk virágvasárnaptól húsvéthétfőig?

JÉZUS KRISZTUS; FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. április 02. Ferenc pápa virágvasárnapi szentmiséjén vesznek részt hívek a vatikáni Szent Péter téren 2023. április 2-án. Virágvasárnap a húsvétot megelőző nagyhét kezdete, amikor a keresztények arról emlékeznek meg, hogy hitük szerint Jézus Krisztus a követői által a lába elé tett pálmaágakon bevonult Jeruzsálembe. MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri
Vágólapra másolva!
Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, leginkább a nagypéntektől húsvét hétfőig tartó négy nap jelentősége ismert, de valójában ennél is hosszabb ünnepsorozat.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot hamvazószerdától nagyszombatig tartó negyvennapos böjt készíti elő, az utolsó, virágvasárnappal kezdődő nagyböjti hét a nagyhét (hebdomada sancta). A húsvéti szent háromnapon (Sacrum Triduum Paschale), azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról. Nagyszombattól pünkösdvasárnapig a katolikus egyházban a reggeli, déli és esti harangszó alatt az Úrangyala (Angelus) imádság helyett a Regina coeli (Mennyek Királynője) ősi Mária-himnuszt mondják.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe" (sollemnitas sollemnitatum). Idén a húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 9-én és 10-én ünneplik a nyugati keresztény egyházak.

Mit ünneplünk húsvétkor?

A keresztény egyházak tanítása szerint Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (azaz március 22. és április 25. közé eshet), ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe. A keresztény ünnep az ószövetségi pászka ünnepéből nőtt ki, ennek az előképnek a keresztény tanítás szerinti beteljesedése Jézus Krisztus átmenetele a halálból a feltámadott életre.

Jézust a zsidó húsvét előtt ítélte halálra Poncius Pilátus, nagypénteken keresztre feszítették, és vasárnap hajnalban, föltámadván a halálból, megmutatkozott tanítványainak.

Jézus jeruzsálemi bevonulását megjelenítő virágvasárnapi körmenet résztvevői a barkaszentelés előtt a debreceni Kossuth téren 2023. április 2-án. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mi történt virágvasárnap?

Az idén április 2-ra esett a Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeztető virágvasárnap, a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete.

A keresztény világ ezen a napon azt ünnepli, amikor Jézus szenvedése előtt felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival.

Az Olajfák hegyénél két tanítványát előre küldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen az állaton vonult be a városba. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett (innen a latin elnevezés: Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről), és így kiáltozott:

A Cenacolo Vinciano Múzeum Milánóban. Aki meg szeretné nézni Leonardo da Vinci remekművét, Az utolsó vacsorát a Santa Maria delle Grazie-templom refektóriumában teheti meg. Forrás: 777

Az egyházi liturgiában már az első századoktól gyökeret vertek a bevonulást felelevenítő szertartások. Jeruzsálemben 400-ban ünnepi menetben vonultak a pálmaágakat lengető hívek az Olajfák hegyéről a városba. Nem sokkal később Konstantinápolyban, majd a 11-12. században Rómában is meghonosodtak a virágvasárnapi szertartások, a hívek által magukkal hozott pálmaágak megáldásának szokása bizonyíthatóan a 8. század közepére nyúlik vissza.

Az ókori világban a pálma az élet, a reménység, a győzelem jelképe volt, és a vértanúkkal is összefüggésbe hozták.

Miért fontos a barkaszentelés?

Azokban az országokban, ahol nincs pálma, a korán bimbódzó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban. A barka beszerzésére az ünnep vigíliáján, azaz szombaton kerül sor, egyes településeken ez a harangozó feladata, máshol lányok, legények és gyerekek szedik. A virágvasárnapi szertartás a barkaszenteléssel kezdődik, majd körmenettel folytatódik.

Hamuval keresztet rajzol egy hívő homlokára egy katolikus pap Manilában 2022. március 2-án, hamvazószerdán. A hamvazószerda kezdete a negyvennapos böjtnek, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rá következő vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg. Forrás: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

A szentmisén ekkor olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. A megszentelt barkát a következő év hamvazószerdája előtt elégetik, ezzel jelöli meg a hívek homlokát a pap.

A koronavírus-járvány a virágvasárnapi szertartásokat is átírta. 2020-ban a Vatikánban Jézus jeruzsálemi bevonulását nem a papokkal és hívőkkel teli, virágokkal és növényekkel díszített Szent Péter téren idézték fel:

Ferenc pápa a teljesen üres Szent Péter-bazilikában misézett, ez volt az egyház történetének legelső interneten közvetített virágvasárnapi miséje.

Jeruzsálemben is elmaradt a szokásos virágvasárnapi menet az Olajfák-hegyéről a Jeruzsálem Óvárosában lévő Szent Anna-templomhoz, és Esztergomban sem tartottak nyilvános szertartást. 2021-ben ugyancsak interneten közvetítették a Vatikánból a virágvasárnapi misét, amelyet Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatott be harminc bíboros és alig több mint száz hívő, többségében egyházi személy előtt. Tavaly, a járvány enyhültével a pápa ismét a Szent Péter téren mutatta be a virágvasárnapi szentmisét több tízezer hívő részvételével. A misén szokás szerint több nyelven imádkoztak: újdonságnak számított, hogy az első nyelv a sorban a szlovén volt, amelyen az egyházért fohászkodtak.

Mi történt Nagycsütörtökön?

A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) Krisztus utolsó vacsoráját, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi, a katolikus egyházban ez az oltáriszentség szerzésének emléknapja.

(Azért "zöld", mert a böjt okán rendszerint zöld növényt, például spenótot fogyasztanak a hívők.)

A nagycsütörtöki krizmamisén kerül sor az olajszentelés szertartására, amikor megszentelik a szentségek kiszolgáltatásakor használt három szent olajat, a bérmáláskor használatos krizmát, a katekumenek (keresztelendők) olaját és a betegek olaját.

A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa megmosása után megcsókolja egy elítélt lábát az utolsó vacsorára emlékező nagycsütörtöki misén a civitavecchiai börtönben 2022. április 14-én. A lábmosási rituáléval minden évben arról emlékeznek meg, hogy a keresztények hite szerint Jézus Krisztus a kereszthalálát megelőző utolsó vacsora előtt megmosta 12 tanítványa lábát. Forrás: MTI/EPA/Vatikáni média/-

Az esti "utolsó vacsora miséjén" a Gloria éneklése után elnémulnak a harangok (Rómába mennek), megkezdődik a legmélyebb gyász. A mise végén - amelynek része lehet a lábmosás szertartása - az oltáriszentséget őrzési helyére viszik. Az oltárról mindent leszednek, ez az oltárfosztás, csak a gyertyatartókat és a lepellel letakart keresztet hagyják ott, hogy Jézus szenvedésére és ruháitól megfosztására emlékeztessenek. A református templomokban a nagyhétre fekete terítővel borították le az úrasztalát, esetleg a szószéket.

Nagypénteken feszítették keresztre Jézus Krisztust

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a legszigorúbb böjt és gyász ideje. A katolikus egyház ősi hagyomány alapján ezen és a következő napon nem mutat be miseáldozatot. A liturgiában felolvassák a Megváltó halálára vonatkozó írásokat, majd a passiót, Jézus szenvedésének történetét, és leleplezik a gyászlepellel bevont keresztet. Nagypénteken szokásos a keresztútjárás, amelyen emlékezetbe idézik Jézus szenvedésének egyes állomásait. A keresztút, avagy kálvária ma szokásos tizennégy állomása (stáció) az 1600-as évekre nyúlik vissza.

Nagypénteken a hívők tartózkodnak a húsételektől, a legfeljebb háromszori étkezés során egyszer szabad jóllakniuk.

Nagypéntek a nép körében általános tisztálkodási nap: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, sok helyen nem gyújtanak tüzet.

Mi történt Nagyszombaton?

Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja, az igazi húsvéti ünneplés délután kezdődik. Arra a napra emlékeztet, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, de harmadnapra, azaz húsvétvasárnap hajnalára feltámadt. Ekkor van a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya- és keresztvízszentelés, majd a vigília mise követ.

Jézus a Golgotán (Munkácsy Mihály festménye) Forrás: Wikipédia

A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak.

A misén már az Üdvözítő feltámadása fölötti öröm nyilvánul meg, a Gloriára ismét megszólalnak a harangok, és felhangzik az Alleluja. Estefelé tartják a feltámadási körmenetet.

Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

Szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát megőrizték, gyógyításra használták; tettek belőle a jószág ivóvizébe, szétszórták az istállóban, a házban és a földeken.

Mi történik ilyenkor a Vatikánban?

A koronavírus-járvány alatt a Vatikánban a nagyhét összes szertartásának helyszíne a Szent Péter-bazilika volt, elmaradt a nagycsütörtöki lábmosás szertartása is, amelyet Ferenc pápa 2013 óta többnyire börtönben mutatott be, a nagypéntek esti keresztút helyszíne a Colosseum helyett az üres Szent Péter tér volt.

Idén a pápa gyengélkedése miatt jelen lesz ugyan a nagyhét szertartásain, de a szertartásokat a bíborosi testület tagjai celebrálják.

Ferenc pápa virágvasárnapi szentmisél pontifikál a vatikáni Szent Péter téren 2023. április 2-án. Virágvasárnap a húsvétot megelőző nagyhét kezdete, amikor a keresztények arról emlékeznek meg, hogy hitük szerint Jézus Krisztus a követői által a lába elé tett pálmaágakon bevonult Jeruzsálembe. Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Ferenc pápa vezeti a húsvéti szertartásokat Rómában

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelő szentmisével vette kezdetét a húsvéti szent három nap Rómában, melynek szertartásait Ferenc pápa vezetette. Délután fiatalkorúak börtönében végzezte a lábmosás szertartását. Az egyházfő vezette a Szent Péter-bazilikában bemutatott krizmaszentelési misét, amelyen bíborosok és püspökök koncelebrálnak. Ahogyan virágvasárnap is történt, a 86 éves pápa többnyire ülve követte a szertartást, a homíliát személyesen olvasta fel. Nagycsütörtöki homíliájában Ferenc pápa szokás szerint a papi hivatásról beszél.

Ferenc pápa Róma püspökeként megszenteli a szentségek kiszolgáltatásakor használt szent olajat, a bérmáláskor használt krizmát, valamint a keresztelendők és betegek olaját. A püspök és az egyházmegye papsága megújítja papi ígéretét.

Csütörtök délután az utolsó vacsora emlékére a lábmosás szertartása elevenedett fel: Ferenc pápa ugyanoda látogatott el, ahova 2013 húsvétján, közvetlenül pápává választása után vezetett útja.

A Róma külvárosában található Casal del Marmo fiatalkorúak börtönében mosta meg elítéltek lábát.

Feltámadás - Jézus üres sírja Forrás: Romolo Tavani/Romolo Tavani

Tíz évvel ezelőtt nyolc fiú és két lány lábát mosta meg egyenként letérdelve előttük, és meg is csókolta a lábukat. A különböző nemzetiségű fiataloknak azt mondta, Róma püspökeként kötelességének számít a számukra végzett szolgálatot, és arra kérte őket, ne engedjék, hogy megfosszák őket a reménytől. A szertartás nem volt nyilvános, a Vatikán interneten élőben közvetítette.

Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel.

Kivételt egyedül a pandémia időszaka jelentett. Már járt kórházban, idősotthonban, menekültközpontban, de legtöbbször börtönben: 2015-ben a római Rebibbia börtönben, 2017-ben Paliano börtönében, 2018-ban a Vatikánhoz közeli Regina Coeli börtönben, 2019-ben Velletri börtönében, tavaly pedig Civitavecchia börtönébe látogatott el, ahol 12 elítélt lábát mosta meg.

Nagypéntek délután a Szent Péter-bazilikában az Úr szenvedésének liturgiája zajlik. Este a Colosseumnál tartják a hagyományos Via Crucis keresztúti ájtatosságot.

Ferenc pápa virágvasárnapi szentmiséjén vesznek részt hívek a vatikáni Szent Péter téren 2023. április 2-án. Virágvasárnap a húsvétot megelőző nagyhét kezdete, amikor a keresztények arról emlékeznek meg, hogy hitük szerint Jézus Krisztus a követői által a lába elé tett pálmaágakon bevonult Jeruzsálembe. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Ez az első alkalom, hogy a Vatikán nem közölte előre a keresztút programját és meditációit, melyeket csak pénteken hoztak nyilvánosságra. A pápa végül betegsége miatt nem vett részt az eseményen.

Nagyszombaton este fél 8-kor a pápa hagyományosan húsvéti virrasztást vezet a vatikáni bazilikában, melyen ismét megszólalnak a bazilika harangjai.

Húsvétvasárnap a pápa délelőtt 10 órakor misét vezet a Szent Péter téren, melyet Giovanni Battista Re, a bíborosi kollégiumot vezető dékán mutat be. Ferenc pápa délben olasz nyelvű húsvéti üzenetet mond, melynek hagyományos témája a béke. Végül Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra.

Mit érdemes még tudni a húsvétról?

A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A húsvétvasárnapi szertartásnak része a húsvéti ételek (bárányhús vagy sonka, kalács, tojás, bor) megáldása. A szentelés után a hívők siettek haza, mert a néphit szerint a lemaradó még abban az évben meghal, míg az elsőnek hazaérő első lesz az aratásban. A szentelt étel maradványainak varázserőt tulajdonítottak: a tojás héját a veteményre szórták, a kotlós fészkébe tették vagy meghintették vele a vetést, hogy jégverés, üszög kárt ne tegyen benne.

Húsvéti hagyományok Hollókőn Forrás: Facebook

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolkodás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi. A locsolkodó vers és a kölnivel locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is. A nyúl szintén a termékenység és az élet ciklikus megújulásának jelképe, de a gyermekeket megajándékozó nyúl meséje csak a 16. századtól adatolható.

A húsvéthétfőt régebben - a locsolkodás szokására utalva - vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték. A nap a fiatal lányok és legények mulatságainak egyik legfontosabb alkalma, igazi tavaszünnep volt, szabadban töltött szórakozással. Az ünnepen országszerte húsvéti bálokat rendeztek.