Hankó Balázs: Sikeres a magyar tudomány, a magyar felsőoktatás, a magyar modell

Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára, interjút ad, Budapesten, 2023.01.11-én
Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára, interjút ad, Budapesten, 2023.01.11-én.
Vágólapra másolva!
Sikeres a magyar tudomány, sikeres a magyar felsőoktatás, sikeres a magyar modell - jelentette ki Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Modellváltott egyetemek lehetőségei a Horizont Európa keretprogramban című konferencián szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

- utalt az államtitkár Karikó Katalinra és Krausz Ferencre.

Hankó Balázs Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

- mondta.

Alfred Nobel, az általa életre hívott és a világ legrangosabb tudományos, irodalmi, valamint béke-díjának az alapítója Forrás: Wikimedia Commons/Gösta Florman

- mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban rendezett eseményen.

Hans Ellegren, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára (k), valamint Eva Olsson (b) és Mats Larsson, a fizikai Nobel-díj odaítéléséről döntő bizottság tagjai Forrás: MTI/AP/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

- mondta Hankó Balázs.

Hozzáfűzte: reális cél az is, hogy 2030-ra legyen magyar egyetem a világ legjobb egy százalékában, és legyen legalább három magyar intézmény az Európai Unió legjobb száz egyeteme között.

- fogalmazott az államtitkár.

Kifejtette: igazságtalan kettős mérce alapján egy tavaly decemberben, az Európai Bizottság által javasolt határozattal a magyar nemzetköziesítési programokat megpróbálják háttérbe szorítani. Az Erasmus+ programban 2024 nyarát követően a modellváltott intézmények nem vehetnének részt, és a magyar kutatókat is próbálják kizárni a közvetlen uniós programokból, mint a Horizont.

Leszögezte:

- mondta.

Novák Katalin köztársasági elnök (b) átadja a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikusnak, kutatóbiológusnak Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra, hogy a Horizont pályázatok tekintetében jogsegélyszolgálatot indított a kutatók számára az NKFIH, emellett ötmilliárd forintos önerőalapra pályázhat minden modellváltott intézmény. Ebből két és félmilliárd forintra már beérkeztek a támogatható pályázatok, és ha az ötmilliárd nem elég, lesz plusz forrás.

Hankó Balázs beszélt arról is, hogy erősítik "az egész világra kiterjedő, kiváló" nemzetközi kapcsolatokat, egyetemi együttműködéseket készítenek elő, további sikeres pályázatokat indítanak.
Nobel-díjasaink példát mutatnak, a magyar felsőoktatás megújítása, a modellváltás jó irányba megy.

- közölte Hankó Balázs.

Megjegyezte: még több szabadalom, még több kutató kell, mert a verseny erősödik. Hozzátette, eközben az innovátor vállalkozások erejét is növelik, amelyben stratégiai szövetséges a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

- hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, a digitalizáció, az egészséges élet és a zöldátállás van a fókuszban, a forrásokat ebbe az irányba viszik.