Budapesti kávézóban és piacon fizette ki egy embercsempész a sofőreit

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy szír férfi éveken keresztül kezelte annak az embercsempész szervezetnek a pénzét, aminek a tagjai a szerb-magyar határon csempésztek át illegális bevándorlókat. A sofőrök kifizetését egy pénzügyi rendszeren keresztül intézték.
Vágólapra másolva!

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség indítványozta annak a Svédországban élő szír férfinek a letartóztatását, aki a gyanú szerint tagja egy bűnszervezetnek, amely a déli határszakasz szerb oldalán működött. A feladata az volt, hogy az illegális határátlépőket szállító sofőröket a hawala rendszeren keresztül kifizesse.

A migránsok letétbe helyezték az út megkezdése előtt az osztrák határig való szállítás díját, ami fejenként 1500-3000 euró volt, a férfi pedig ezért pénzért felelt.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amint megtörtént a szállítás, a sofőrök egy telefonos applikáción keresztül, titkosított kódokkal vették fel a kapcsolatot a férfival, aki

egy budapesti kávézóban és piacon fizette ki őket.

Az eddigi információk alapján a férfi 2020 és 2021 között volt a bűnbanda tagja, ez idő alatt ő felelt a pénzmozgásokért. A rendőrség rajta kívül még őrizetbe vett egy szír állampolgárt is, aki a pénzek kifizetésében segédkezett. A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt indult eljárásban az ügyészség a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta egy hónapra, mivel fennáll a szökés, az elrejtőzés és eljárás meghiúsításának veszélye is.