Több nagy üzletet nem érdekel a koronavírus elleni védekezés

Koronavírus, Budapest, repülőtér, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Terminál, fertőtlenítő, fertőtlenítés, kézfertőtlenítő
Vágólapra másolva!
Nem, alig, vagy rosszul kezeli a vírushelyzetet a nagy multicégek egy része. Legalábbis ezt tapasztaltuk az egyik legnagyobb budapesti plázában, amikor az üzleteket végigjártuk. A fertőtlenítőszerrel kapcsolatban a variációk a következők: nincs kézfertőtlenítő, vagy kevés van, vagy nem higiénikus flakonban tartják. A maszk viselése talán még aggasztóbb, az eladók esetében következőkkel találkoztunk: nincs maszk, az orron van a maszk, vagy az állon. Természetesen nem akarunk általánosítani, két plázában látott multikra utalunk, amikor azt írjuk: egy dologban nyilvánvalóan erősek, a szólamokban. Nagy plakátokon jelzik, a vírus elleni védelem nagyon fontos. Azaz, szavakban, meg persze nyilván a "menedzserek" "mítingjein", meg amikor a "társadalmi felelősségvállalásról" meg "fenntarthatóságról" papolnak. A valóság azonban egészen más.
Vágólapra másolva!

Plakát hirdeti az egyik budapesti bevásárlóközpont bejáratán, hogy járványhelyzet miatt többek között a maszk viselete kötelező.

Forrás: Origo

Ami szemmel látható és hallható, hogy a látszatra ügyelnek: több monitoron is olvasható a maszkra való figyelmeztetés, és rendszeresen be is mondják, nem csak magyarul, angolul is.

Rendkívül fontos viszont, mint tudjuk, a folyamatos kézfertőtlenítés. Már ha lenne elegendő fertőtlenítő-készülék vagy flakon.

Az épületben hosszas, nagyon hosszas keresgélés után bukkanunk rá, no nem a kézfertőtlenítőre, hanem az információs pontra. Ott azt a választ kapjuk, hogy

Nem, de végül megtaláltuk. A nem túl higiénikus automata körül nagy pocsolyát látunk. Nem takarították fel a kiömlott fertőtlenítőszert.

Ilyen előzmények után megyünk be az üzletekbe. Először egy holland székhelyű, szinte az egész világon jelen lévő nagy élelmiszerüzletbe.

Az eladó kérdésünkre büszkén mondta, hogy

Amikor felvetjük, hogy nem venni akarunk, hanem most szeretnénk használni egy kicsit, hogy tiszta legyen a kezünk, azt a választ kapjuk, hogy „ja, úgy nincs".

Képünk illusztráció

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sebaj, majd a következő üzletben. Egy cipőáruházba, egy német céghez lépünk be. Itt

van kézfertőtlenítő. Igaz, egy kézzel nyomható flakonban. Olyanban, amilyenből locsolni szokták a virágokat.


És úgy tűnik, ez a cipőboltokban bevett szokás, ezzel szinte teljesen megegyező flakont találunk egy másik, osztrák óriáscégnél.

Két eladó van bent, mindkettőn maszk, mind a kettőjükön rosszul. Az egyik nő teljes orra kint van, a másik gyakorlatilag sálként viseli, a fülére csatolva a tartógumit.

- mondja utóbbi.

Mielőtt belépnék a szomszéd üzletbe, a bejáraton a nagy plakátot látjuk: a maszk használata kötelező.

Végre, gondoljuk, bár az előbbiek után vannak kétségeink a helyes viselésről. Nem alaptalanul, ugyanis az eladón egyáltalán nincs maszk. Miután rajtunk (és más vevőkön is) van, némi hezitálás után ő is kivesz egyet a pultból és felteszi.

Forrás: NFH

A plázában két üzlete is van egy svéd divatcégnek, amely elsősorban ruhákat árul. Mind a kettő hatalmas üzlet, és mind a kettőben van kézfertőtlenítő, méghozzá automata, elég alátartani a kezünket.

A hatalmas üzletekben azonban csak egyet-egyet találtunk.

Tehát, ha mondjuk valaki a gyerekének akar ruhát venni, és azt átválogatja – hiszen nyilván kicsi annak az esélye, hogy elsőre a jó méretű, jó anyagú, megfelelő színű akadjon a kezébe –, akkor vagy visszamegy a bejárathoz, és fertőtleníti a kezét, vagy keresgél tovább. Azzal a kézzel, amellyel hozzányúlt több olyan ruhához, amelyet előtte több tucat ember fogott meg.

De megnéztünk egy másik budapesti plázát, és ott sem jobb a helyzet. A nagy ruhahálózat boltjában üres a kézfertőtlenítő. Az egyik eladó szerint hetek óta.

Egyébként, ha a plázát a parkolón keresztül közelítjük meg, akkor elkerülhetetlen, hogy megfogjuk a kilincset, az ajtó nem automata. Azt pedig előttünk percek alatt több száz ember fogta meg. Kézfertőtlenítő pedig sehol. Távozásnál ugyanez igaz, plusz még ott van a parkolás, az automatán gombokat kell nyomni. Kézfertőtlenítő itt sincs.