Hepatitisz terjed a Somló-hegy környékén

Vágólapra másolva!
Hepatitisz terjed a Somló-hegy környékén, eddig 31 fertőző májgyulladásos beteget kezeltek az ajkai kórházban. Több ezren kaptak védőoltást azokon a településeken, ahol megbetegedett valaki.
Vágólapra másolva!

Fertőző májgyulladás - hepatitisz - terjed a Somló-hegy környéki településeken. Augusztus eleje óta összesen 31-en betegedtek meg, de a nagy többségük már gyógyultan távozott az ajkai kórházból. A kórházban jelenleg három hepatitisz-fertőzöttet kezelnek - tájékoztatott az ÁNTSZ közép-dunántúli régiójának igazgatója, Bujdosó László.

Bujdosó szerint bár friss fertőzött kedden és szerdán nem jelentkezett a háziorvosoknál vagy a kórházban, a hepatitisz lappangási ideje igen hosszú, legalább 30 napra tehető. Ezért nem lehet kizárni újabb fertőzések "felbukkanását". A fertőző májgyulladás mindenképpen kórházi kezelést igényel, s a betegeket általában 10 napig tartják bent - jegyezte meg a főorvos.

Somlóvásárhelyen 15, Borszörcsökön 8, Kolontáron 4, Devecserben 4 megbetegedést regisztráltak másfél hónap alatt a házi orvosok.

Az érintett településeken eddig 2,300 ember kapott védőoltást - tette hozzá Bujdosó László. Csak az oltóanyag ára eddig kilencmillió forintba került. A főorvos szerint a helyzet nem súlyos, az oltás védettséget biztosít.