Az utcáról egy órán belül kell elvinni a halottakat

Vágólapra másolva!
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérül az emberi méltósághoz való jog, ha a közterületen, középületben váratlanul elhunyt személyek holttestét nem szállítják el haladéktalanul. A jelenlegi jogszabályok csupán annyit írnak elő, hogy 16 órán belül gondoskodni kell az elszállításról. Budapesten ugyan a temetkezési intézet négy órán belüli szállítást vállal, ám az ombudsman szerint ez is le kell rövidíteni egy órára.
Vágólapra másolva!

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy újságcikk nyomán hivatalból indított vizsgálatot. Egy januári cikk ugyanis arról számolt be, hogy közel négy órán át feküdt a XV. kerületben az utcán egy halott, mire elszállították.

Az ombudsman jelentésében megállapította: sérül az emberi méltósághoz való jog, ha órákon át közterületen hagynak feküdni egy halottat, a jármű- és gyalogosforgalom mellett.

A belügyi, igazságügyi és egészségügyi tárca együttes rendelete a halottszállításrólhttp://web.b-m.hu/proba/bmtvtev.nsf/d8bd7d8fc9c3f2b7c1256835004755d6/2e8e90eb4f9ff736c12568100031b4b5?OpenDocument

A jelenlegi jogszabályok csupán a rendkívüli halálesetekről rendelkeznek. A belügyi, igazságügyi és egészségügyi tárca együttes rendelete a kórházon kívüli, nem rendkívüli módon meghalt személyek holttestének elszállításáról csak annyit ír elő, hogy 16 órán belüli szállításról kell gondoskodnia a halottvizsgálatot végző orvosnak.

A fővárosban a Budapesti Temetkezési Intézet belső szabálya előírja, hogy négy órán belül el kell szállítani a közterületről a holttestet. Amennyiben a rendőrség rendkívüli halálesetet állapít meg, akkor a rendőrséggel kötött megállapodásuk értelmében két órán belül gondoskodnak a szállításról. Így az újságcikkben leírt esetben szabályszerűen jártak el.

Lenkovics szerint ugyanakkor szükséges, hogy a közterületen elhunytak szállítása elsőbbséget élvezzen például az otthon elhunytakhoz képest. Ezért kezdeményezte, hogy mind a temetkezési intézet, mind az intézet és a rendőrség közötti megállapodás, mind az érintett tárcák közös rendelete rögzítse, hogy a közterületről haladéktalanul, de legkésőbb egy órán belül el kell szállítani a holttesteket.

A kórházakban a törvény szerint két órán keresztül kell megfigyelni az adott osztályon a halottat, és utána szállítható el a kórbonctani osztályra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!