Fény derült a 7500 éves elátkozott sivatagi város titkaira

Vágólapra másolva!
A közép-iráni Kashan város délnyugati részén fekvő Sialk Hills a helyiek körében "elátkozott városként" volt ismert, amelynek még a közelébe sem mertek menni. Mielőtt egy súlyos árvizet követően felfedezték volna a Sialk-hegyeket, senki sem merte megközelíteni ezt a félelmetes helyet.
Vágólapra másolva!

Az 1930-as árvíznek köszönhetően a Sialk-hegyek 7500 évre, az akhaimenida korszakig visszanyúló története is napvilágra került. 

A Teppe Sialk (perzsa nyelven a Tappe "dombot" vagy "halmot" jelent) nevű építmény a valóságban egy zikkurat, vagyis egy olyan téglalap alakú, lépcsőzetes torony, amelynek tetején egy templom áll, és amely főként agyagból készült.

Állítólag ez a világ legrégebbi zikkurátja, amely a Kr. e. 3. évezredből származik.

Először egy európai régészcsoport tárta fel ezt a lelőhelyet. Eredményeiket két könyvben publikálták, és az ott feltárt leletek végül olyan múzeumokba kerültek, mint a Louvre, a British Museum, a New York-i Metropolitan Museum of Art, valamint magángyűjtőkhöz, akárcsak a több tízezer más iráni történelmi lelet.

A Promotions.hu hozzáteszi: 2001-ben Dr. Malek Shahmirzadi új ásatásokat kezdett ezen a helyszínen, és kiderült, hogy valójában két, egymástól néhány száz méterre elhelyezkedő építmény (nekropolisz) található ezen a helyen.

Sialk, Hills, Kásán, Irán, ókori, régészeti, lelőhely,
Ez a világ legrégebbi zikkurátja
Fotó: Shutterstock/Anton_Ivanov / Shutterstock/Anton_Ivanov

 

Mi az a zikkurat ?

A zikkurat vagy zikkuratu, magyarul toronytemplom vagy lépcsős templom sajátos mezopotámiai templomforma, ahol több egymásra rakott, egyre kisebbedő terasz tetején áll a tulajdonképpeni szentély, vagy szűkebb értelemben vett templom. A zikkurat akkád szó, etimológiájára az akkád zakaru „kimagaslik, magasra (épít)” igét is javasolták, de valószínűleg inkább az első és legfontosabb zikkurat, a Sumerben központi szerepet játszó nippuri Enlil-szentélykörzet nevéből – Ékur (sumer: „a hegy háza”) – akkád átvételéről van szó. A zikkurat formájában és funkciójában rokona a maja piramisoknak, amelyek szintén templomok, nem úgy, mint az egyiptomi piramisok, amelyek sírok.

Sialk a 32. és a legutoljára felfedezett zikkurat. Három platformmal rendelkezik, és Kr. e. 2900-ban épült. 

Az északi halom legkorábbi régészeti maradványai azonban a Kr. e. hatodik évezred közepére, azaz körülbelül 7500 évvel ezelőttre nyúlnak vissza.

Az iráni Kulturális Örökségvédelmi Szervezet, a Louvre és az Institute Francais de Recherche en Iran együttműködésével készült tanulmány megerősíti, hogy a Sialkban található legrégebbi települések i. e. 5500-ra nyúlnak vissza.

A tudósok szerint a zikkurat építésének oka az volt, hogy a közelben folyó nagy mennyiségű vizet tárolják benne.