Betelt a pohár - az Európai Unió fellép a kínai kacatáruházzal szemben

Shein
Az Európai Unió fellépett a Sheinnel szemben
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió vizsgálja, hogy a Shein webáruház viselkedése ellentétes-e az Unió irányelveivel, és az oldalon találhatók-e káros tartalmak. A cégnek négy hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy megfeleljen a szabályoknak.
Vágólapra másolva!

Brüsszel azt vizsgálja, hogy a divatóriás viselkedése ellentétes-e az Európai Unió irányelveivel, és az oldalon találhatók-e káros tartalmak. A hivatalos kommunikáció szerint a hamisítványok terjedésének megállítása is kiemelt cél. 

A Kínában alapított társaságnak havi szinten 45 millió felhasználója van az Unióból.

A Bloomberg szerint 

a vizsgálat nyomán a Shein akár a globális bevételeinek a hat százalékával egyenlő bírságot kaphat, a gyakorlatban pedig a társaságnak az eddigieknél jobban kell majd vizsgálnia az oldalon megjelenő hamisítványokat.

A cégnek négy hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy megfeleljen a szabályoknak.

A Világgazdaság kiemeli: Leonard Lin, a Shein nemzetközi közügyekért felelős vezetője szerint a vállalat egyetért az Unióval abban, hogy szeretné, ha a fogyasztók nyugodtan használhatnák az oldalt, és a cég elkötelezett a minőségi áru mellett.  

Shein
Brüsszel vizsgálja, hogy a Shein viselkedése ellentétes-e az Európai Unió irányelveivel
Fotó: Hans Lucas via AFP/Maud Dupuy / Hans Lucas/Maud Dupuy 

Nemrégiben az Origo is beszámolt arról az esetről, amikor egy vásárló ruhát rendelt online, de rendelése mellé vért és konzervbabot is kapott. A csomag kibontásáról készült megdöbbentő videó nagy nézettséget ért el a TikTokon. 

Időközben kiderült, hogy a vért tartalmazó fiola címzettje valójában az Exact Sciences nevű szervezet volt. A Shein vezetősége viszont azt nyilatkozta, hogy átnézték a gyár felvételeit, és azon látható volt, amikor egy alkalmazott beletette a megrendelt termékeket a nő FedEx-csomagjába, de a felvétel bizonyítja, hogy sem vérrel teli fiola, sem babkonzerv nem került a csomagba. 

Brüsszel fellépett egy másik kínai nagyvállalattal, a ByteDance-szel, a TikTok közösségi háló üzemeltetőjével szemben is, aminek hatására a cég kénytelen volt lekapcsolni egy alkalmazáson belüli jutalomprogramot, mondván, hogy az függőséget okoz. 

A TikTok Lite mobilappban még április elején vált elérhetővé az eddig nem látott jutalomrendszer, elsőként Franciaországban és Spanyolországban vezette be a közösségi szolgáltatás. A nagy ötlet az volt, hogy a videók megtekintéséért cserébe az alkotóknak adható virtuális fizetőeszköz, vagy ajándékkártyákhoz hasonló jutalmakat kérhetnek a felhasználók.

A rendszer indulását követően váratlanul gyors volt az EU részéről a válasz, Thierry Breton uniós biztos napokon belül azonnali magyarázatot követelt a TikToktól a függőséget okozni képes, kizsákmányolónak tűnő funkció miatt.